gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is factoring?

Om verschillende redenen kan het zijn dat je eigenlijk niet kunt wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan het een oplossing zijn om je debiteuren te financieren. Dit heet factoring. Wat dat inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn, lees je in dit artikel.

Factoring: dit kun je ermee als zzp'er

Verbetering cashflow

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je debiteurenposten overneemt. Zo verbeter je de cashflow van je bedrijf en zorg je dat kapitaal, dat nog vast zit bij je opdrachtgevers, sneller vrij komt. Een factoringbedrijf neemt je debiteurenbeheer over en betaalt de gestuurde facturen vrijwel direct uit.

Om verschillende redenen kan het zo zijn dat je het je eigenlijk niet kunt veroorloven om te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan factoring een goede oplossing zijn. Doordat je facturen vrijwel direct worden uitbetaald, beschik je meteen over het geld waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om te investeren in nieuwe opdrachten, je leveranciers te betalen of gewoonweg te leven.

Geen debiteurenbeheer!

Sommige factormaatschappijen nemen ook het debiteurenbeheer voor je uit handen. Een voorbeeld hiervan is FreelanceFactoring. Als ondernemer hoef je in dat geval nooit meer achter een opdrachtgever aan te jagen die niet op tijd betaalt. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar is ook prettig voor je klantrelatie. De relatie met je klant kan puur blijven omdat je geen discussies hebt of vervelende gesprekken hoeft te voeren over wanneer er betaald wordt.

Voor welke zzp'ers is dit interessant?

Als regel kun je profiteren van factoring in de volgende gevallen:

 • je hebt veel opdrachtgevers met een betalingstermijn van 30 dagen of langer;
 • jouw inkoop moet sneller betaald worden dan dat jij betaald krijgt van jouw opdrachtgevers;
 • je hebt een tijdelijk cashflow-probleem doordat je een tijd zonder opdracht hebt gezeten;
 • je hebt behoefte aan een meer constante inkomstenstroom.

Betaling binnen 24 uur

Opdrachtgevers merken er nauwelijks iets van dat je gebruik maakt van factoring. Daarnaast maken veel opdrachtgevers zelf ook gebruik van een vorm van debiteurenfinanciering, waardoor geen enkele opdrachtgever vreemd zal opkijken als jij als zelfstandige gebruik maakt van factoring.

FreelanceFactoring is gespecialiseerd in factoringdiensten voor zzp'ers, freelancers en groeiende mkb'ers. Door facturen binnen 24 uur na goedkeuring van de factuur te betalen, krijgen ondernemers de ruimte om te groeien. Een belangrijk aspect van de dienstverlening is dat alle gemaakte afspraken tussen ondernemer en opdrachtgever worden overgenomen. Hierdoor wordt geen enkele relatie onnodig op de proef gesteld. Er zijn geen inschrijfkosten of abonnementskosten, alleen het afgesproken percentage wordt in rekening gebracht. Ook kunnen ondernemers zelf bepalen hoelang zij gebruik maken van de diensten van FreelanceFactoring, dit kan voor één factuur zijn of voor een bepaalde periode.

Ter beantwoording van de vraag of factoring in een individuele situatie wenselijk is, moet je alle voor- en nadelen en de kosten en baten tegen elkaar afwegen.

Voordelen:

 • Hogere financiering
  FreelanceFactoring stelt middelen beschikbaar tot een omvang (maximaal 97% van de factuur) waar banken niet toe in staat zijn;Flexibele financiering: de omvang van het te financieren bedrag past zich, in tegenstelling tot traditionele bancaire financiering, eenvoudig aan bij de omvang van het totale factuurbedrag;
 • Betere financiële ratio's
  FreelanceFactoring biedt door balansverkorting de mogelijkheid om de financiële ratio's inzake solvabiliteit en liquiditeit te verbeteren;
 • Expertise factormaatschappij
  Door gebruik te maken van FreelanceFactoring profiteer je ook van de expertise die deze heeft ten aanzien van potentiële debiteuren en op het gebied van marktgebruiken (betalingstermijnen, leverings- en betalingsvoorwaarden, enz.)
 • Faillissementsrisico
  Het risico op faillissement van de overgedragen debiteuren wordt door FreelanceFactoring overgenomen.

Nadelen:

 • Vereiste openheid
  Het feit dat FreelanceFactoring inzage verkrijgt in jouw financiële positie kan als een nadeel worden ervaren;
 • Extra schakel
  FreelanceFactoring die de debiteurenbewaking van een cliënt voor haar rekening neemt, vormt een extra schakel in het contact tussen de cliënt en zijn afnemers. Bij potentiële cliënten bestaat soms de angst dat voor de factormaatschappij de commerciële belangen van de cliënt minder zwaar wegen dan de tijdige betaling aan de factormaatschappij. De factormaatschappij zou te snel tot incasso kunnen overgaan, waardoor de commerciële relatie van de cliënt met zijn afnemers kan worden verstoord;
 • Weerstand bij afnemers
  Het gebruik van factoring is een relatief nieuw verschijnsel. Dat een bedrijf gebruik maakt van de diensten van een factoringbedrijf werd in het verleden nog wel eens geïnterpreteerd als een teken dat de financiële positie van de onderneming te wensen overlaat. Tegenwoordig is factoring heel gebruikelijk, zeker bij grotere ondernemingen;
 • Risico's 
  FreelanceFactoring neemt de betalingstermijn en het risico op faillissement over. Mocht de opdrachtgever uiteindelijk niet betalen vanwege een dispuut, dan is FreelanceFactoring gerechtigd om het voorgefinancierde bedrag terug te vorderen.

FreelanceFactoring richt zich specifiek op zelfstandigen. Hierdoor is de dienstverlening op maat gemaakt en sluit deze optimaal aan op de behoefte van zzp’ers en freelancers. Kijk voor meer info op www.freelancefactoring.com of neem contact op met onze Factoring Helpdesk.

 

Downloads

Whitepaper 

Laat je bedrijf groeien met hulp van factoring

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord