gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is crowdfunding?

Stel: je hebt een fantastisch idee voor je toekomstige bedrijf, je huidige bedrijf of een project. Maar er ontbreekt geld om het idee waar te kunnen maken. Hoe kom je aan (start-)kapitaal? Een investeerder vinden lukt niet en de bank wil je geen lening verschaffen. Einde verhaal? Nee! De afgelopen jaren is een nieuwe vorm van financiering opgedoken die bekend staat onder de naam crowdfunding. Vrij vertaald: investering door de massa. Ofwel: een groep mensen steekt (vaak een kleine hoeveelheid) geld in een (bedrijfs-)concept.

Wat kun je met crowdfunding als zzp'er?

Hoe werkt het?

Om kapitaal te krijgen bied je je concept aan op één van de crowdfunding-platforms op internet (zie voor voorbeelden de links onderaan deze pagina). Daarbij vermeld je welk bedrag je nodig hebt, bijvoorbeeld € 25.000,-, en stel je de termijn vast waarop je het bedrag bij elkaar wilt hebben. Iedereen die je project ziet, kan een (klein) bedrag inleggen. Als maar genoeg mensen het zien zitten in jouw concept, kun je uiteindelijk het hele project financieren. Je ontvangt het geld pas daadwerkelijk als tenminste 100% van het benodigde bedrag is toegezegd. Mocht je je financiering niet rond krijgen binnen de vastgestelde termijn, dan krijgen degenen die al betaald hebben hun geld terug.

Waarom zou 'de crowd' investeren?

Als je bij een bank of investeerder langs gaat voor financiering, dan zullen in de meeste gevallen de financiële voordelen voor die bank of investeerder een grote rol spelen bij het besluit om wel of niet met lening over de brug te komen. Bij crowdfunding is 'geld' meestal niet de reden om te investeren. Het gaat vooral om goodwill richting de ondernemer of initiatiefnemer en het goede gevoel dat de investeerder krijgt als hij kan bijdragen aan een initiatief waar hij helemaal achter staat.

Wie is je crowd?

Vaak vormen vrienden, familie en bekenden het begin van je crowd. Zij raken enthousiast door je plannen en willen je graag helpen om die plannen te realiseren. Om je crowd groot genoeg te krijgen, zul je ook mensen van buiten je directe netwerk moeten aantrekken. Voor hen zul je doorgaans meer moeite moeten doen voordat ze bereid zijn om in jou te investeren. Sympathie en vertrouwen is hierbij van groot belang.

Als mensen geïnteresseerd zijn in je plannen en willen investeren, houd ze dan ook op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld via een blog of social media. Vaak zijn ze meer geïnteresseerd in je persoonlijke verhaal dan in het eventuele rendement. En als je investeerders enthousiast zijn (en blijven), is de kans groot dat zij ook anderen overhalen om in je project te investeren.

Hoe kan iemand investeren?

Je crowd kan op een aantal manieren investeren:

  • doneren: je crowd geeft geld en krijgt er niets voor terug, behalve een goed gevoel;
  • sponsoren: men krijgt een niet-financiële beloning terug, bijvoorbeeld een exemplaar van het boek dat je wil uitgeven of een naamsvermelding op je website;
  • uitlenen: je crowd krijgt het geleende bedrag na verloop van tijd met rente terug;
  • participeren: je crowd deelt in de waardeontwikkeling van het project.

Voor wie kan crowdfunding een uitkomst zijn?

In allerlei gevallen kan crowdfunding een uitkomst zijn: voor (startende) ondernemers, voor creatieve projecten, voor het realiseren van kunst, voor maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland, voor sportprojecten, wijkinitiatieven, schrijvers, goede doelen, muzikanten, journalisten, fotografen enzovoorts.

Een mooi voorbeeld van een project dat succesvol werd door crowdfunding, is de crowdfunding van Eddy Terstall. Eddy Terstall wilde € 20.000,- crowdfunden om zijn korte film te maken. Een paar weken vóór de deadline had hij helaas nog maar € 2.000,- bij elkaar. Toch lukte het. Hoe? Dat zie je in onderstaande video. 

Waar kan ik crowdfunding krijgen?

 Wil jij als zzp'er jouw mogelijkheden bekijken op het gebied van crowdfunding? Bij deze platforms kun je terecht:

Op Fundwijzer.nl vind je een overzicht van crowdfundingplatforms.

En waar kan ik terecht voor andere vormen van financiering?

Op zoek naar financiering? Via Het Ondernemerscollectief kun je op eenvoudige wijze een vergelijking maken van verschillende zakelijke financieringsopties voor jouw bedrijf.
Vergelijk alle kredietverstrekkers.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord