gasten online
Registreer en profiteer!
 

Wat is microfinanciering?

De start van een bedrijf vraagt om de nodige investeringen. De meeste startende ondernemers hebben dan ook financiering nodig, maar juist in deze tijd kan het voor startende ondernemers lastig zijn om een lening van de bank te krijgen. In dat geval kan een microkrediet uitkomst bieden. In dit artikel lees je vijf vaak gestelde vragen én de antwoorden daarop over microfinanciering.

Dit kun je als zzp'er met microfinanciering

Wat is microfinanciering?

Kort gezegd is de definitie van microfinanciering: de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en het verstrekken van een microkrediet tot maximaal € 50.000,- . Het microkrediet is een lening van maximaal € 50.000,- waarmee je de start van je bedrijf kunt realiseren of je bedrijf kunt uitbreiden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zowel tijdens als ook na de startfase van de onderneming door een coach te worden begeleid. Dit is zeker aan te bevelen, omdat coaching jouw kans op succes aanzienlijk vergroot.

Voor wie is microfinanciering?

Microfinanciering is speciaal bedoeld voor kleine en startende ondernemers die problemen ondervinden bij het krijgen van een krediet bij een reguliere bank, bijvoorbeeld omdat zij hiervoor over onvoldoende onderpand beschikken of op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden voor het aflossen van het krediet. Het gaat hierbij in het bijzonder om zzp'ers en ondernemers met minder dan vijf werknemers in dienst.

Wat is het doel van microfinanciering?

Het voornaamste doel van microfinanciering is het stimuleren van de kredietverlening aan het kleinbedrijf. De laatste jaren is het er voor kleine en startende ondernemers niet gemakkelijker op geworden om een krediet te krijgen via de reguliere financiële instellingen. De overheid wil deze groep ondernemers op dit gebied een handje helpen door extra in microfinanciering te investeren. De microkredieten worden uiteindelijk toegewezen door Qredits, een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Qredits is geen bank, maar een landelijke kredietinstelling. Qredits is een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Nederland, Rabobank Nederland, Triodos Bank en Bank Nederlandse Gemeenten en wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Fonds Werken aan Wonen.

Hoe gaat de aanvraagprocedure in zijn werk?

Zoals bij vrijwel iedere regeling voor (startende) ondernemers, zijn er voorwaarden. Zo moet je, wanneer je in aanmerking wilt komen voor microfinanciering als zzp'er, onder andere een uitgewerkt, haalbaar ondernemingsplan en een financieel plan hebben. Je kunt via de Qredits-website een online kredietaanvraag doen. In principe verloopt de verdere procedure voor starters als volgt:

  • Qredits controleert de volledigheid en de kwaliteit van je aanvraag;
  • vervolgens wordt de afgeronde aanvraag verzonden naar de Qredits-bedrijfsadviseur in jouw regio;
  • de bedrijfsadviseur beoordeelt je aanvraag inhoudelijk en maakt - als de adviseur voldoende mogelijkheden ziet- een afspraak met je voor een persoonlijk screeningsgesprek;
  • na het gesprek maakt de bedrijfsadviseur een adviesrapport met een oordeel over je aanvraag. Als dit oordeel positief is, gaat je aanvraag naar de risk-manager;
  • als de riskmanager jouw aanvraag ook positief beoordeelt, worden de kredietdocumenten opgesteld en wordt het krediet aan je verstrekt. In deze fase kun je ook een ondernemerscoach kiezen waarmee je wilt werken. 

Wat heb ik aan een ondernemerscoach?

Je hebt voor het ondernemerschap gekozen of gaat hiervoor kiezen omdat je onder andere veel waarde hecht aan zelfstandigheid. Je wilt de meeste zaken graag zelf regelen. Bij het starten en runnen van een bedrijf komt veel kijken. Dan kan het fijn zijn als je advies krijgt van een coach, die af en toe met je meekijkt en jou kan helpen met de zaken waarbij de expertise bij jou ontbreekt. Om die reden gaat het bij microfinanciering vaak niet alleen om het verstrekken van het krediet; een traject van intensieve coaching en begeleiding is minstens zo belangrijk.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.