• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is microfinanciering?

De start van een bedrijf gaat vaak gepaard met investeringen. Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een lening van de bank te krijgen. Een microkrediet kan dan uitkomst bieden. In dit artikel geven we antwoord op 5 vaak gestelde vragen over microfinanciering.

1. Wat is microfinanciering?

Microfinanciering is de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en het verstrekken van een microkrediet van maximaal € 50.000. Een microkrediet kun je gebruiken voor de start van je bedrijf of om je bedrijf uit te breiden. Hieraan verbonden is de mogelijkheid om zowel tijdens als na de startfase van de onderneming gebruik te maken van begeleiding door een coach. Dit is zeker aan te bevelen, omdat coaching jouw kans op succes aanzienlijk vergroot.

2. Voor wie is microfinanciering?

Microfinanciering is speciaal bedoeld voor kleine en startende ondernemers die problemen ondervinden bij het krijgen van een krediet bij een reguliere bank, bijvoorbeeld omdat zij over onvoldoende onderpand beschikken of op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden voor het aflossen van het krediet. Het gaat hierbij in het bijzonder om zzp'ers en ondernemers met minder dan 5 werknemers.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

3. Wat is het doel van microfinanciering?

Het voornaamste doel van microfinanciering is het stimuleren van de kredietverlening aan het kleinbedrijf. De laatste jaren is het er voor kleine en startende ondernemers niet gemakkelijker op geworden om een krediet te krijgen via de reguliere financiële instellingen. De overheid wil deze groep ondernemers een handje helpen door extra in microfinanciering te investeren.

4. Waar kan ik terecht voor microfinanciering?

De meeste microkredieten worden toegewezen door Qredits, een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Qredits is geen bank, maar een landelijke kredietinstelling. Het betreft hier een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Nederland, Rabobank Nederland, Triodos Bank en Bank Nederlandse Gemeenten, die mogelijk wordt gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Fonds Werken aan Wonen. Andere kredietverleners zijn bijvoorbeeld Spotcap, BridgeFund en Credion.

5. Wat heb ik aan een ondernemerscoach?

Je hebt voor het ondernemerschap gekozen of gaat hiervoor kiezen omdat je onder andere veel waarde hecht aan zelfstandigheid. Je wilt de meeste zaken graag zelf regelen. Bij het starten en runnen van een bedrijf komt veel kijken. Dan kan het fijn zijn als je advies krijgt van een coach, die af en toe met je meekijkt en jou kan helpen met zaken waar jij minder van weet. Om die reden gaat het bij microfinanciering vaak niet alleen om het verstrekken van het krediet; een traject van intensieve coaching en begeleiding is minstens zo belangrijk.

TIP Wil je aan de slag als ondernemer, maar kun je wel wat hulp gebruiken op het gebied van financiële planning? Maak dan gebruik van een van de handige gratis downloads hieronder.

Gratis downloads

Downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze coaches?

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.