• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Wat is DSO (Days Sales Outstanding)?

DSO is een afkorting dat staat voor Days Sales Outstanding. Deze term staat voor het gemiddeld aantal dagen dat een factuur openstaat. Oftewel: vanaf het moment dat de dienst of product geleverd is tot aan het moment van betaling. De DSO-ratio is een vaak voorkomend meetinstrument op het gebied van debiteurenbeheer. Hoe lager de DSO van je onderneming is, hoe beter. Een lage DSO-ratio geeft een positief beeld over je bedrijf en wil zeggen dat facturen snel worden geïncasseerd. Maar hoe zorg je ervoor dat je DSO zo laag mogelijk is en blijft? En wat zijn de gevolgen van een hoge DSO?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn factuur op tijd wordt betaald?

Een hoge ‘Days Sales Outstanding’ betekent dat er veel geld vastzit in facturen. Dit kan diverse redenen hebben. Denk maar eens aan bedrijven die lange betalingstermijnen hanteren. Vaak zie je dit terug bij grote corporaties die door hun machtspositie lange betalingstermijnen kunnen afdwingen. Dit is dan van tevoren contractueel vastgelegd. Dankzij de sterke marktpositie hanteren ze een lange betalingstermijn, zodat ze op deze manier ook kunnen profiteren van de voordelen van het leverancierskrediet.

Een andere reden dat een onderneming een hoge DSO-ratio heeft, kan zijn dat er veel betalingsverplichting(en) zijn. De klant is niet in staat om de factuur te betalen óf wil de factuur niet betalen. Daarnaast kan een slecht georganiseerde administratie debet zijn aan het feit dat de debiteurenadministratie van je bedrijf niet helemaal op orde is, waardoor veel facturen achterstallig blijven liggen.

Voor je onderneming kan een hoge DSO-ratio veel negatieve gevolgen met zich meebrengen. De cashflow van je bedrijf kan stagneren, waardoor je in een financiële spagaat terecht komt. Zodra je deze financiële spagaat niet langer kunt overbruggen, loop je het risico dat je financieel steeds meer onder water komt te staan. Er zijn verschillende manieren om je DSO laag te houden. Hierdoor voorkom je dat je in financiële problemen terechtkomt of kun je ervoor zorgen dat je zo’n periode gemakkelijk(er) kan overbruggen. De meest voorkomende manieren zijn:

Debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat je debiteurenbeheer op orde is. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je facturen tijdig betaald worden. Bij veel bedrijven zie je dat het debiteurenbeheer een klus is die niet altijd even strak opgevolgd wordt. Vaak heeft dit als reden dat er geen specifiek aanspreekpunt is die het debiteurenbeheer oppakt, waardoor iedereen het uiteindelijk te druk heeft om deze taak op te pakken. Het wordt ook vaak als het minst leuke klusje gezien, met als gevolg dat deze taak onderaan de prioriteitenlijst belandt. Dit is natuurlijk zonde! Iedere dag dat een factuur langer openstaat dan de afgesproken betalingstermijn kost tijd en geld. Lees hier tips van FreelanceFactoring voor het voeren van goed debiteurenbeheer.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Controleer je klanten op kredietwaardigheid

Zodra je zaken gaat doen met een potentiële klant is het belangrijk om te controleren of deze klant wel in staat is om jouw factuur te betalen. Dit kun je doen door de jaarcijfers van het bedrijf op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Aan de hand van deze (openbare) gegevens krijg je inzicht in de kredietwaardigheid van het bedrijf van je klant. Op deze manier kun je een inschatting maken of je klant in staat is om jouw factuur op tijd te betalen.

Kredietverzekering

Het is ook mogelijk om een kredietverzekering af te sluiten. Op deze manier verzeker je jezelf tegen wanbetalers en faillissementen van klanten. Houd er rekening mee dat niet ieder bedrijf te verzekeren is. Een kredietverzekering wordt bijvoorbeeld niet uitgekeerd bij betalingsonwil (de opdrachtgever kan wel betalen, maar doet dit niet) en bij particulieren. Als een bedrijf niet te verzekeren is, betekent dit vaak ook dat de financiële positie van dit bedrijf niet goed is. In dit geval kun je jezelf afvragen of je het risico wilt lopen op wanbetaling.

Factoring

Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Ongeacht een korte of langere betalingstermijn. Daarnaast zijn je facturen verzekerd door middel van een kredietverzekering en wordt het debiteurenbeheer van je overgenomen. Het is een combinatie van bovenstaande manieren die er samen voor zorgen dat je zekerheid hebt van een snelle betaling. Daarnaast is factoring een alternatieve vorm van financiering, omdat je direct beschikking hebt over je liquide middelen.

TIP Wil je meer weten over factoring? Download de gratis handleiding hieronder!

FreelanceFactoring begrijpt dat geen enkele ondernemer graag wacht op de betalingstermijnen van zijn of haar klanten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.