• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Heb ik als zzp'er een debiteurenverzekering nodig?

Een andere benaming voor debiteurenverzekering is kredietverzekering. Beiden termen hoor je regelmatig terug in de ondernemerswereld. Het is een verzekering voor een risico dat iedere ondernemer loopt die facturen uitstuurt. Namelijk het risico op onbetaalde facturen.

Wat is een debiteurenverzekering?

Een debiteurenverzekering verzekert je tegen schade die voortkomt uit debiteuren die hun facturen niet betalen. Het risico dat facturen niet betaald worden is een onderdeel van het ondernemersrisico, maar lang niet iedere ondernemer is zich bewust van de gevolgen hiervan. Een enkele onbetaalde factuur is meestal nog te overzien, maar wat als een debiteur niet meer betaalt bij wie je meerdere facturen hebt openstaan?

Heb ik een debiteurenverzekering nodig?

Om te bekijken of je een debiteurenverzekering nodig hebt, is het verstandig om voor je zelf na te gaan of je het je kunt veroorloven dat een debiteur bij wie je meerdere facturen hebt openstaan niet meer betaalt. Tot welk bedrag kan de schade die je ondervindt oplopen? Heb je dan nog voldoende inkomsten of een buffer om aan je verplichtingen te voldoen? Als dit krap wordt, dan is een debiteurenverzekering het overwegen waard.

Hoe kan ik mijn debiteurenrisico verlagen?

Een aantal zaken heb je zelf in de hand om het debiteurenrisico zo laag mogelijk te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een kredietwaardigheidscheck voordat je zaken gaat doen met een nieuwe debiteur. Je bekijkt dan de financiële situatie van deze opdrachtgever en op die manier kan je inschatten of de debiteur straks in staat is om jouw facturen te betalen.

Factoring helpdesk

Factoring helpdesk

Wil je snel jouw facturen betaald hebben? Dan kan factoring de oplossing zijn. Heb je vragen over factoring, zoals: kom ik in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt het in? De factoring helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je verder.

Daarnaast is het bijhouden van een goed debiteurenbeheer essentieel om je debiteurenrisico zo laag mogelijk te houden. Het is hierbij belangrijk dat je tijdig start met het debiteurenbeheer en dit strak opvolgt. Lees hier meer over het bijhouden van een goed debiteurenbeheer.

Maak gebruik van een factoring

Factoring is een alternatieve financiering voor ondernemers. Simpel gezegd wil factoring zeggen; het voorfinancieren van facturen. Dit houdt in dat het factoring bedrijf jouw facturen overneemt. Zij betalen direct aan je uit en wachten vervolgens tot jouw opdrachtgever aan hen betaalt. Door gebruik te maken van factoring, bijvoorbeeld bij onze partner FreelanceFactoring, zijn jouw facturen niet alleen voorzien van een debiteurenverzekering, maar worden deze ook binnen 24 uur uitbetaald.

Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten op de betalingstermijn van je debiteuren! Klik hier als je meer informatie of een vrijblijvende offerte wilt ontvangen.

TIP: Meer weten over de factoring en wat dit voor jou kan betekenen als zzp'er? Download hieronder de gratis whitepaper.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.