gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is leasing?

Wil je als zzp'er zakelijk een auto gaan rijden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt vanuit je eigen vermogen een (bedrijfs)auto aanschaffen, een financiering afsluiten bij de bank óf je gaat een auto leasen. Autolease heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een (bedrijfs)auto.

Leasing: dit kun je ermee als zzp'er

Leasevormen

Lease kent in principe twee vormen: operationele lease en financial lease. Binnen deze twee vormen zijn weer verschillende varianten beschikbaar, waarbij de mate van flexibiliteit in looptijd vaak bepalend is.

Operationele lease

De meest voorkomende vorm van autoleasing is operationele lease. In dit geval is de leasemaatschappij juridische eigenaar van de auto en neemt zij alle risico's die verbonden zijn aan het eigendom van de auto op zich. Denk aan aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving, enz. Omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij wordt dit niet als vreemd vermogen gezien. Immers: jij hebt alleen het recht tot gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dit dat je jouw financiële middelen beschikbaar houdt voor je corebusiness.

Anders gezegd: de liquiditeit van jouw onderneming wordt bij deze vorm van autolease niet beïnvloed. Sommige leasemaatschappijen bieden ook netto operationele lease aan. Dit is een uitgeklede vorm van operationele lease, waarbij de variabele kosten wel voor jouw rekening zijn. De financiering is in dit geval uitbesteed met als grote voordeel dat de auto een balansneutrale (off balance) positie inneemt.

Financial lease

De leasevorm financial lease is niet meer dan een financiering van de (bedrijfs)auto. Omdat de (bedrijfs)auto als onderpand spreken we ook wel over leasing. In de praktijk betekent dit dat je als klant juridisch eigenaar bent van de leaseauto. Maar omdat het een financiering betreft, wordt de auto gezien als vreemd vermogen en heeft dit invloed op de liquiditeit en solvabiliteit van je onderneming.

De belangrijkste voordelen van leasen

  1. Minder kosten: de investeringen die je doet, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
  2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
  3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico's over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
  4. Ontzorging: je hebt geen omkijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en administratie. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Private lease voor zzp

In het bovenstaande gaat het over zakelijke leasing; de auto van de zaak. Voor zzp'ers hoeft dit niet altijd de beste oplossing te zijn. Een interessant alternatief dat de laatste tijd sterk aan belangstelling wint, is private leasing. Bij private lease sluit je het contract privé af. Er is daarom geen sprake van bijtelling. Omdat je de zakelijke kilometers kunt aftrekken van je winst, kan een private-leaseauto dan ook een aantrekkelijke optie zijn voor een zzp’er.

Zoek je een leasemaatschappij waar jij als zzp'er terecht kunt? Er zijn nogal wat aanbieders in de markt. Een handige site voor het vergelijken van private en zakelijke lease-aanbiedingen, is leasevergelijker. Verder bieden alle grote automerken en leasemaatschappijen als Athlon, JusLease, Direct Lease en Leaseplan hun eigen aanbod.
TIP: Ben je op zoek naar naar de goedkoopste autoverzekering? Via Het Ondernemerscollectief krijg je als zzp'er flinke kortingen. Bereken hier je premie

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord