• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

Wat is leasing?

Wil je als zzp'er zakelijk een auto gaan rijden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt vanuit je eigen vermogen een (bedrijfs)auto aanschaffen, een financiering afsluiten bij de bank óf je gaat een auto leasen. Autolease heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een (bedrijfs)auto. Maar ook machines en bedrijfsapparatuur kun je leasen.

Leasing: dit kun je ermee als zzp'er

Lease kent in principe twee vormen: operationele lease en financial lease. Binnen deze twee vormen zijn weer verschillende varianten beschikbaar, waarbij de mate van flexibiliteit in looptijd vaak bepalend is.

Operationele lease

De meest voorkomende vorm van autoleasing is operationele lease. In dit geval is de leasemaatschappij juridische eigenaar van de auto en neemt zij alle risico's die verbonden zijn aan het eigendom van de auto op zich. Denk aan aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving, enz. Omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij wordt dit niet als vreemd vermogen gezien. Immers: jij hebt alleen het recht tot gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dit dat je jouw financiële middelen beschikbaar houdt voor je corebusiness.

Anders gezegd: de liquiditeit van jouw onderneming wordt bij deze vorm van autolease niet beïnvloed. Sommige leasemaatschappijen bieden ook netto operationele lease aan. Dit is een uitgeklede vorm van operationele lease, waarbij de variabele kosten wel voor jouw rekening zijn. De financiering is in dit geval uitbesteed met als voordeel dat de auto een balansneutrale (off balance) positie inneemt.

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Financial lease van een auto of bus

Financial lease  is een zakelijke vorm van leasen waarbij de auto jouw eigendom wordt. Financial lease is te vergelijken met het afsluiten van een hypotheek op een huis. Je koopt de auto op afbetaling waarbij je zelf het maandelijkse bedrag bepaalt. Financial lease heeft een aantal fiscale voordelen en je bepaald elf welke auto of bus je wilt rijden.

Aan het einde van de leaseovereenkomst ben je volledig eigenaar van de auto. Jij beslist zelf naar welke garage jij de auto brengt, hoeveel kilometers je ermee rijdt en of je de auto ook privé wil gebruiken. 

Vraag advies of financial lease offerte aan


Leasen van bedrijfsmiddelen

Grote kans dat je bij leasen direct aan auto’s en bedrijfswagens denkt. Logisch, maar ook voor investeringen in machines en apparatuur kiezen veel ondernemers tegenwoordig voor lease.

Wil je bijvoorbeeld een MacBook of een complete werkplek met accessoires financieren dan is de Amac Pro ZZP-Lease een prima alternatief. Ook startende ondernemers zijn welkom, dit zijn de eisen:

 • Jouw nieuwe bedrijf bestaat langer dan 3 maanden
 • Je kan twee verstuurde facturen overhandigen, incl. betaalbewijzen
 • Je doet een aanbetaling ter waarde van 3 maanden
 • Betaling is per kwartaal vooruit, op basis van automatische incasso
 • Er mag geen negatieve BKR-registratie zijn

Wil je meer weten over het leasen van Apple producten als startende ondernemer?

Lees hier alles over het leasen van Apple producten


Wat kun je leasen?

Bijna alles kun je leasen. Zolang het te identificeren is, door bijvoorbeeld een serienummer of kenteken, kun je het leasen.

TIP: Naast het aankoopbedrag kun je ook de btw meefinancieren. Zo behoud je extra financiële ruimte om te kunnen groeien. Dat noemen we met je meedenken!

De belangrijkste voordelen van leasen

 1. Minder kosten: de investeringen die je doet, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
 2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
 3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico's over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
 4. Ontzorging: je hebt geen omkijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en administratie. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Private lease voor zzp

In het bovenstaande gaat het over zakelijke leasing; de auto van de zaak. Voor zzp'ers hoeft dit niet altijd de beste oplossing te zijn. Een alternatief dat de laatste tijd aan belangstelling wint, is private leasing. In dat geval sluit je het contract privé af en is er geen sprake van bijtelling. Omdat je de zakelijke kilometers kunt aftrekken van je winst, kan een private leaseauto een aantrekkelijke optie zijn voor een zzp’er.

Advies nodig?

Word lid van Het Ondernemerscollectief en neem contact op met de adviseurs van de fiscale helpdesk.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!