• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Wat is leasing?

Wil je als zzp'er zakelijk een auto gaan rijden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt vanuit je eigen vermogen een (bedrijfs)auto aanschaffen, een financiering afsluiten bij de bank óf je gaat een auto leasen. Autolease heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een (bedrijfs)auto.

Leasing: dit kun je ermee als zzp'er

Lease kent in principe twee vormen: operationele lease en financial lease. Binnen deze twee vormen zijn weer verschillende varianten beschikbaar, waarbij de mate van flexibiliteit in looptijd vaak bepalend is.

Operationele lease

De meest voorkomende vorm van autoleasing is operationele lease. In dit geval is de leasemaatschappij juridische eigenaar van de auto en neemt zij alle risico's die verbonden zijn aan het eigendom van de auto op zich. Denk aan aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving, enz. Omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij wordt dit niet als vreemd vermogen gezien. Immers: jij hebt alleen het recht tot gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dit dat je jouw financiële middelen beschikbaar houdt voor je corebusiness.

Anders gezegd: de liquiditeit van jouw onderneming wordt bij deze vorm van autolease niet beïnvloed. Sommige leasemaatschappijen bieden ook netto operationele lease aan. Dit is een uitgeklede vorm van operationele lease, waarbij de variabele kosten wel voor jouw rekening zijn. De financiering is in dit geval uitbesteed met als grote voordeel dat de auto een balansneutrale (off balance) positie inneemt.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Financial lease

Financial Lease is een zakelijke vorm van leasen waarbij de auto jouw eigendom wordt. Financial Lease is te vergelijken met het afsluiten van een hypotheek op een huis. Je koopt de auto op afbetaling waarbij je zelf het maandelijkse bedrag bepaalt. Aan het einde van de leaseovereenkomst ben je volledig eigenaar van de auto. Jij beslist zelf naar welke garage jij de auto brengt, hoeveel kilometers je ermee rijdt en of je de auto ook privé wil gebruiken.

Als ondernemer heb je de optie om te kiezen voor Financial Lease. Financial Lease biedt voor ondernemers meer vrijheid dan Operational Lease en brengt een aantal (fiscale) voordelen met zich mee zoals het direct terugvorderen van de btw, behoud van schadevrije jaren, onbeperkt kilometrage.

Klik hier voor meer informatie over Financial Lease voor zzp'ers.

De belangrijkste voordelen van leasen

  1. Minder kosten: de investeringen die je doet, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
  2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
  3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico's over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
  4. Ontzorging: je hebt geen omkijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en administratie. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Private lease voor zzp

In het bovenstaande gaat het over zakelijke leasing; de auto van de zaak. Voor zzp'ers hoeft dit niet altijd de beste oplossing te zijn. Een alternatief dat de laatste tijd aan belangstelling wint, is private leasing. Bij private lease sluit je het contract privé af en is er geen sprake van bijtelling. Omdat je de zakelijke kilometers kunt aftrekken van je winst, kan een private-leaseauto dan ook een aantrekkelijke optie zijn voor een zzp’er.

TIP: Ben je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Via Het Ondernemerscollectief krijg je als zzp'er flinke kortingen. Bereken hier je premie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.