• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Jouw facturatie uitbesteden, hoe werkt dat?

Eén van de zaken die je uit handen kan geven als zelfstandig ondernemer, is het debiteurenbeheer. Je kunt er om verschillende redenen voor kiezen om je facturatie uit te besteden (outsourcen). Omdat je niet de kennis of ervaring in huis hebt om dit effectief te doen, of omdat outsourcen voordeliger is. Hoe gaat het uitbesteden van je facturatie in z’n werk. En waarom zou je als ondernemer je facturatie uitbesteden?

Hoe werkt het uitbesteden van facturatie?

Een effectief debiteurenbeheer is van belang voor elke ondernemer. De facturen die je verstuurt, zijn het levensbloed van je onderneming. Als er vertraging ontstaat in de betaling van de facturen komt er te weinig geld binnen en kan je cashflow in de knoei komen.

Om te zorgen dat je facturen op tijd worden betaald, is het noodzakelijk dat je een duidelijk overzicht hebt van al jouw openstaande facturen. Alleen zo kan je tijdig actie ondernemen wanneer debiteuren hun betalingstermijn (bijna) overschrijden. Wil je dit goed doen, dan moet je er tijd voor vrijmaken. Heb je veel openstaande facturen, dan kan de tijd die je moet besteden aan je debiteurenbeheer al snel oplopen, wat zich weer vertaalt in hogere kosten.

De kosten voor het debiteurenbeheer zitten inbegrepen in de factoringkosten.

Dominique van Maanen

Er is echter een alternatief. Dat is het uitbesteden van facturatie. In dit geval is er een derde partij die voor jou het debiteurenbeheer overneemt. Dit is vaak een gespecialiseerd bureau of bedrijf dat voor jou de facturen verstuurt en int. Deze partij bewaart het overzicht en zorgt dat er op tijd een herinnering wordt verstuurd. Aan deze dienstverlening hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Je betaalt vaak per maand of per jaar abonnementskosten aan administratiekantoren.

Maar... er zijn ook vormen van dienstverlening waarbij debiteurenbeheer een aanvullende dienst is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorfinanciering. Oftewel, het verkopen van facturen aan een factoringmaatschappij. De kosten voor het debiteurenbeheer zitten inbegrepen in de factoringkosten. Elke factuur die je voorfinanciert wordt automatisch verstuurd en geïnd door de factoraar. Hieronder is geïllustreerd hoe het uitbesteden van facturen werkt.

Waarom zou je je facturatie uitbesteden?

Welke reden je hebt om je facturatie uit te besteden, hangt af van de wijze waarop je jouw onderneming hebt ingericht. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere mensen in dienst hebt, is het wellicht beter om het debiteurenbeheer intern te houden. De vraag is dan of je meer tijd kwijt bent door het intern te houden of door uitbesteding. En wegen de kosten tegen elkaar op? Als je de personeelskosten en de kosten voor uitbesteden met elkaar vergelijkt, moet het uitbesteden per saldo een besparing opleveren.

Lees ook: Tips om je factuur betaald te krijgen.

Als zzp’er kan het handig zijn om de facturatie in eigen beheer te houden. Ik kan me voorstellen dat je niet wil dat iemand anders het contact voert met jouw debiteur. Dankzij het nabellen van facturen blijf je persoonlijk in contact met jouw opdrachtgever. Aan de andere kant, het kan je veel tijd en stress besparen als je toch besluit om je facturatie uit te besteden. Je hoeft dan enkel je factuur op te maken en door te zetten; de rest wordt voor je geregeld.

Of het slim is om je facturen uit te besteden, hangt dus af van wat voor jou het beste past.

Neem contact met ons op als je hier graag meer informatie over ontvangt, of vraag gelijk een vrijblijvende offerte aan.

Terug naar overzicht
Dominique van Maanen

Dominique van Maanen

Dominique van Maanen is werkzaam bij Freelance Factoring als Marketing & communicatie adviseur. Ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgever betaalt Freelance Factoring jouw factuur binnen 24 uur! Meer informatie vind je op www.freelancefactoring.nl.  

Lees hieronder meer blogs van Dominique van Maanen: