• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe bereken je incassokosten als zzp'er?

In de Wet Incassokosten (WIK) staat hoeveel incassokosten je in rekening mag brengen als een klant jouw factuur niet op tijd betaalt. Bereken gemakkelijk de hoogte van jouw incassokosten met de informatie op deze pagina.

Als een klant niet betaalt, mag je volgens de WIK bovenop het verschuldigde factuurbedrag de incassokosten in rekening brengen (exclusief administratiekosten of dossierkosten). Hoeveel je aan incassokosten mag rekenen, is afhankelijk van het factuurbedrag.

Het minimumbedrag is vastgesteld op € 40,- en het maximum op € 6.775,-. De hoogte van het bedrag wordt berekend aan de hand van een staffel: hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage. In de wet is ook vastgelegd dat de rechter de hoogte van de incassokosten niet mag verminderen.

Hoe werkt het?

Als een klant jouw factuur niet betaalt, moet je hem een schriftelijke aanmaning sturen. Deze herinneringsbrief is verplicht. Hierin geef je al aan welke kosten je in rekening brengt als de opdrachtgever niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Wat als het om meer facturen gaat?

Als het meer facturen of vorderingen betreft, dan tel je de hoofdsommen bij elkaar op. De incassokosten bereken je over het totaalbedrag.

Gratis incassoservice

Gratis incassoservice

Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.

Hoe hoog is het percentage incassokosten?

Hoeveel je mag berekenen, is als volgt vastgesteld:

Hoogte factuur 

Percentage incassokosten

Tot € 2.500 15% (minimaal bedrag van € 40)
Over de volgende € 2.500 10%
Over de volgende € 5.000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over de rest van het bedrag 0,5% (maximaal bedrag van € 6.775)


Stel: het gaat om een factuur van € 3.500. Dan zijn de maximale incassokosten die je mag berekenen: 15% over de eerste € 2.500 (€ 375) en 10% over de volgende € 1.000 (€ 100). In dit geval mag je dus maximaal € 475 aan incassokosten berekenen. Je mag wel minder berekenen, maar niet meer.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Rezeev op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.