• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Aan de slag als deeltijd-zzp’er? Hier moet je op letten

Je wilt voor jezelf beginnen, maar hecht ook aan de zekerheden van een vaste baan. Veel zzp’ers beginnen met hun onderneming als ze nog in loondienst werken. Waar moet je precies op letten als je aan de slag wilt als deeltijd-zzp'er?

Heb je toestemming van je werkgever?

Wanneer je voor jezelf gaat beginnen en in loondienst blijft, moet je dit eerst overleggen met je werkgever. Stel dat je in dezelfde sector je diensten aanbiedt en voor de concurrent klussen gaat doen, dan is je werkgever daar waarschijnlijk niet blij mee. Dit geldt ook voor de klanten van je werkgever. Vaak is er een concurrentie- of relatiebeding in het spel.

Ook kan het zijn dat er in je contract staat dat je geen nevenwerkzaamheden naast je baan mag verrichten. Bespreek dit met je werkgever, want soms is het contract strenger dan de mogelijkheden. Door dit tijdig aan te kaarten voorkom je gedoe achteraf.

Zorg dat je geld opzij zet voor de belasting

Als je in loondienst werkt, is het inkomen dat je op je bankrekening ontvangt een netto bedrag. Alle voorheffingen voor de inkomstenbelasting zijn hier al van afgehaald. Als je zzp’er bent, werkt het iets anders. Dan moet je zelf je inkomstenbelasting en je btw apart zetten.

Zorg dat je voldoende geld reserveert. Hoeveel geld je als parttime-zzp’er moet reserveren, is mede afhankelijk van de winst die je maakt maar ook van de verdiensten uit loondienst. Beide vallen namelijk in Box 1 van de inkomstenbelasting. Tot een belastbaar inkomen van € 68.508 betaal je in 2021 37,10% inkomstenbelasting. Vanaf € 68.508 of hoger geldt het tarief in de tweede schijf, dit is 49,50%.

Het feitelijke bedrag dat je betaalt aan of terugkrijgt van de Belastingdienst is sterk afhankelijk van de hele aangifte waarbij diverse (persoonlijke) factoren een rol spelen. Wil je een indicatie van jouw belastbare inkomen als ondernemer? Bereken die dan snel en eenvoudig met onze netto inkomen calculator.

Vergeet de omzetbelasting (btw) niet!

Over de producten en diensten die je aanbiedt als ondernemer, bereken je doorgaans btw. Sommige producten en diensten zijn echter btw-vrij, voor andere geldt een tarief van 0, 9 of 21% btw. Deze ontvangen btw draag je, na aftrek van de door jou betaalde btw voor bijvoorbeeld zakelijke kosten, weer af bij je aangifte omzetbelasting. Dit doe je meestal per kwartaal.

Tips: zakelijke rekening

Tips: zakelijke rekening

Wil je meer weten over hoe je administratie als zzp'er handiger kunt organiseren? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een zakelijke rekening? En hoe kun je een betere scheiding maken tussen je privé en zakelijke administratie? Lees het hier!

Parttime-zzp’er en in loondienst? Denk aan de KOR!

Heb je een omzet van minder dan € 20.000 per jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Via de KOR word je vrijgesteld van de aangifte omzetbelasting, maar mag je ook geen btw rekenen aan je klanten. Zo heb je minder administratieve lasten. Handig, zeker als je alleen parttime ondernemer bent.

Je mag zelf bepalen of je gebruik maakt van de KOR. Om in aanmerking te komen voor de KOR moet je je wel eerst aanmelden bij de Belastingdienst.

Hoe zit het met de loonheffingskorting als deeltijd-zzp’er?

Als je werkt in loondienst heb je recht op loonheffingskorting. Wanneer je bij één werknemer in dienst bent, is de loonheffingskorting gemakkelijk te berekenen. De korting ontvang je dan als een voorheffing op je salarisstrook.

Als je meerdere inkomsten hebt, wordt deze korting definitief vastgesteld bij de belastingaangifte. Het kan dus zijn dat je vanwege andere inkomsten alsnog gekort wordt op je loonheffingskorting. Reken dit goed door en kijk of het beter is om de loonheffingskorting niet te laten toepassen.

Welke aftrekposten zijn er voor jou als parttime-zzp’er?

Je kunt jouw belastbare inkomen als zzp’er verlagen met een aantal aftrekposten. Welke dit zijn, hangt af of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dit het geval is, dan heb je recht op de MKB winstvrijstelling van 14% en kan je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Is er echter sprake van 'resultaat uit overige werkzaamheden', dan vervallen deze aftrekposten.

Doe hier de ondernemerscheck van de Belastingdienst?

Voldoe je ook nog aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

LET OP Als je aan het urencriterium voldoet, geldt nog wel als aanvullende voorwaarde dat je meer uren als zzp’er moet werken dan in loondienst. Echter, was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer, dan geldt dit weer niet.

Zet je zakelijke en privé financiën apart!

Ook als je parttime-zzp’er bent, is het verstandig om je zakelijke en privé financiën te scheiden. Zo weet je precies wat je apart moet zetten voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Met Knab Zakelijk open je tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig om je belastingen apart te zetten!

Meer weten over starten als (parttime) zzp'er? In de onderstaande gratis downloads lees je er alles over.

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.