gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Aan de slag als deeltijd-zzp’er? Hier moet je op letten

Je wilt voor jezelf beginnen, maar hecht ook aan de zekerheden van een vaste baan. Veel zzp’ers beginnen met hun onderneming als ze nog in loondienst werken. Waar moet je precies op letten als je aan de slag wilt als deeltijd-zzp'er?

Toestemming van je werkgever?

Wanneer je voor jezelf gaat beginnen en in loondienst blijft, moet je dit eerst overleggen met je werkgever. Stel dat je in dezelfde sector je diensten aanbiedt en voor de concurrent klussen gaat doen, dan is je werkgever daar waarschijnlijk niet blij mee. Dit geldt ook voor de klanten van je werkgever. Vaak is er een concurrentie- of relatiebeding in het spel.

Nevenwerkzaamheden

Ook kan het zijn dat er in je contract staat dat je geen nevenwerkzaamheden naast je baan mag verrichten. Bespreek dit met je werkgever, want soms is het contract strenger dan de mogelijkheden. Door dit tijdig aan te kaarten voorkom je gedoe achteraf.

Belasting opzij zetten

Als je in loondienst werkt, is het inkomen dat je op je bankrekening ontvangt een netto bedrag. Alle voorheffingen voor de inkomstenbelasting zijn hier al van afgehaald.

Als je zzp’er bent, werkt het iets anders. Dan moet je zelf je inkomstenbelasting en je btw apart zetten. Zorg dat je voldoende geld reserveert.

Inkomstenbelasting

Hoeveel geld je als parttime zzp’er moet reserveren, is mede afhankelijk van de winst die je maakt maar ook van de verdiensten uit loondienst. Beide vallen namelijk in Box 1 van de inkomstenbelasting. Tot een belastbaar inkomen van € 68.508,- betaal je in 2020 37,35% inkomstenbelasting. Vanaf € 68.508,- of hoger geldt het tarief in de tweede schijf, dit is 49,50%.

Het feitelijke bedrag dat je betaalt aan of terugkrijgt van de Belastingdienst is sterk afhankelijk van de hele aangifte waarbij diverse (persoonlijke) factoren een rol spelen.

Wil je een indicatie van jouw belastbare inkomen als ondernemer? Bereken die dan snel en eenvoudig met onze netto inkomen calculator.

Omzetbelasting (BTW)

Over de producten en diensten die je aanbiedt als ondernemer, bereken je doorgaans btw. Sommige producten en diensten zijn echter btw-vrij, voor andere geldt een tarief van 0, 9 of 21% btw. Deze ontvangen btw draag je, na aftrek van de door jou betaalde btw voor bijvoorbeeld zakelijke kosten, weer af bij je aangifte omzetbelasting. Dit doe je meestal per kwartaal.

Parttime zzp’er en in loondienst? Denk aan de KOR!

Heb je een omzet van minder dan € 20.000,- per jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Via de KOR word je vrijgesteld van de aangifte omzetbelasting, maar mag je ook geen btw rekenen aan je klanten. Zo heb je minder administratieve lasten. Handig, zeker als je alleen parttime ondernemer bent.

Je mag zelf bepalen of je gebruik maakt van de KOR. Om in aanmerking te komen voor de KOR moet je je wel eerst aanmelden bij de Belastingdienst.

Loonheffingskorting en zzp’en

Als je werkt in loondienst heb je recht op loonheffingskorting. Wanneer je bij één werknemer in dienst bent, is de loonheffingskorting gemakkelijk te berekenen. De korting ontvang je dan als een voorheffing op je salarisstrook. Als je meerdere inkomsten hebt, wordt deze korting definitief vastgesteld bij de belastingaangifte. Het kan dus zijn dat je vanwege andere inkomsten alsnog gekort wordt op je loonheffingskorting. Reken dit goed door en kijk of het beter is om de loonheffingskorting niet te laten toepassen.

Aftrekposten als parttime zzp’er

Je kunt jouw belastbare inkomen als zzp’er verlagen met een aantal aftrekposten. Welke dit zijn, hangt af of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dit het geval is heb je bijvoorbeeld recht op de MKB winstvrijstelling van 14% en kan je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Is er echter sprake van resultaat uit overige werkzaamheden dan vervallen deze aftrekposten. Doe hier de ondernemerscheck van de Belastingdienst?

Voldoe je daarnaast ook nog aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Let op: als je aan het urencriterium voldoet, geldt nog wel als aanvullende voorwaarde dat je meer uren als zzp’er moet werken dan in loondienst. Echter, was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer, dan geldt dit weer niet.

Wel zo overzichtelijk, zet je zakelijke en privé financiën apart!

Ook als je parttime zzp’er bent, is het verstandig om je zakelijke en privé financiën te scheiden. Zo weet je precies wat je apart moet zetten voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Met Knab Zakelijk open je tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig om je belastingen apart te zetten!

Let op: dit is geen advies. Raadpleeg altijd een belastingexpert voor advies over jouw persoonlijke situatie.

Downloads

Whitepaper 

Starten als zzp'er

Whitepaper 

Parttime ondernemen naast je vaste baan

Bekijk alle downloads

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord