• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Als zzp'er starten vanuit de WIA

Ben jij (deels) arbeidsongeschikt en wil je voor jezelf beginnen als zzp'er? Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. In dit artikel vertellen we jou hoe je als zzp'er start vanuit de WIA, Wajong, WAZ, WAO of Ziektewet.

Jouw bedrijf beginnen vanuit de Ziektewet

Voor je jouw bedrijf start, moet je eerst onderzoeken of ondernemen wel iets voor jou is. Deze stappen moet je ondernemen als je start met jouw bedrijf vanuit de WIA of Ziektewet:

  • Je volgt eerst de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’. Daarin leer je meer over de voorwaarden en krijg je informatie over hoe het in zijn werk gaat.
  • Je komt daarna in de onderzoeksperiode.

Tijdens de onderzoeksperiode onderzoek je de haalbaarheid van je plannen. Je maakt een ondernemingsplan waarin je onderzoekt hoe je de financiering van jouw bedrijf voor elkaar krijgt, waar je je gaat vestigen en welke vergunningen of verzekeringen je nodig hebt. Lees hier meer over het maken van een ondernemingsplan.

TIP: Onder deze pagina kun je een gratis voorbeeld downloaden van een ondernemingsplan.

  • Na de onderzoeksperiode bespreek je jouw plannen met je arbeidsdeskundige van het UWV. Vraag bijvoorbeeld of en welke ondersteuning je kunt krijgen.
  • Nu beslis je of je zelfstandig ondernemer wilt zijn of niet. Besluit je geen ondernemer te worden? Dan gebeurt er niks en blijf je jouw Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong of WIA-uitkering en je rechten en plichten behouden.
  • Krijg je tijdens de onderzoeksperiode een baan aangeboden? Bespreek dan met je arbeidsdeskundige wat verstandig is.

Kan het UWV mij helpen met het starten van mijn bedrijf?

Het UWV kan jou op diverse manieren financieel helpen als je wilt starten terwijl je arbeidsongeschikt bent.

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Stappenplan
ZZP Stappenplan

Je kunt een lening krijgen van het UWV. Dit kan alleen als het via de bank, een particulier of kredietverstrekkers niet lukt. Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden en kunt kiezen uit twee kredieten: het starterskrediet of het voorbereidingskrediet.

Starterskrediet
Met het starterskrediet kan het UWV borg staan voor een lening van een commerciële bank of kan het UWV je een bedrag lenen (met een maximum van € 10.000). Je moet dan wel voldoen aan de algemene voorwaarden, waaronder: je woont en werkt in Nederland, bent in het bezit van een BKR-verklaring en je ziekte/handicap duurt naar verwachting minstens een jaar. Lees hier de algemene voorwaarden voor het starterskrediet. Het UWV beslist binnen 8 weken na jouw aanvraag ingediend is of je er recht op hebt.

Voorbereidingskrediet
Een andere optie is het voorbereidingskrediet. Dit betekent dat je kosten kunt declareren om de start van jouw bedrijf te financieren. Je moet dus de kosten eerst zelf betalen, waarna je het kunt declareren.

Het voorbereidingskrediet is een lening, net als het starterskrediet. Je betaalt beide leningen binnen 10 jaar terug met een rente van 8%.

Speciale voorzieningen

Heb je voorzieningen nodig om jouw werk als zzp’er te kunnen uitvoeren, zoals een aanpassing op de werkplek, een begeleider (zoals een gebarentolk) of aangepast werkgereedschap? Via Mijn UWV kun je een aanvraag doen tot vergoeding van deze voorziening(en) via deze link. Heb je andere hulpmiddelen nodig die niet per se met je werk te maken hebben, dan kun je dit wellicht aanvragen bij je gemeente of zorgverzekering.

Het kan ook zijn dat je recht hebt op een aanvulling op jouw inkomen: je kunt deze maximaal de eerste 4 jaar van jouw bestaan als zelfstandig ondernemer krijgen.

Hoe zit het met mijn uitkering als ik zzp'er ben?

Jouw inkomsten als zelfstandig ondernemer verrekent het UWV met jouw uitkering. Als je winst maakt kan jouw uitkering dus aangepast worden: zo voorkom je dat je naderhand moet terugbetalen.

Hoe zit het met mijn uitkering als ik wil stoppen met mijn bedrijf?

Besluit je te stoppen met je bedrijf? Dan beoordeelt het UWV of je inderdaad niet meer kunt werken. Wellicht is het percentage arbeidsongeschiktheid gewijzigd en wordt je uitkering hierop aangepast of stopgezet.

Als jouw arbeidsongeschiktheidsuitkering stopt, krijg je misschien een WW-uitkering. Wil je voor jezelf beginnen vanuit de WW? Lees dan dit artikel.

Bron: UWV.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda

mei
23
mei
28