Maak een ondernemingsplan

Het maken van een ondernemingsplan is een tijdrovende, maar noodzakelijke stap om goed van start te kunnen gaan. Hiermee leg je een stevig fundament onder je plannen. Tijdens het maken van een ondernemingsplan word je als het ware gedwongen om over alle onderwerpen die bij het starten als zzp'er komen kijken goed na te denken. Een ondernemingsplan schrijf je dan ook in de eerste instantie voor jezelf.

Daarnaast vormt het ondernemingsplan de basis voor het eventueel aanvragen van een financiering bij de bank. Indien je tijdens de haalbaarheidsfase een financieringsbehoefte hebt, zal je de bank er namelijk van moeten overtuigen dat jij als zzp'er de lening weer kan terugbetalen. Veel startende zzp'ers komen uit een loondienstverband en de zekerheden van een vast inkomen vallen weg. Een overtuigend en realistisch plan is dan zeker geen overbodige luxe.

Werk je idee uit in een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan kun je op verschillende manieren opzetten. Je kunt het best onderstaande vaste onderdelen aanhouden:

  • Een samenvatting van jouw ideeën of plannen
  • Meer over jezelf (als ondernemer)
  • Jouw bedrijf in het algemeen
  • Marktonderzoek
  • Marketing
  • Financieel plan

Een (algemeen) voorbeeld van een ondernemingsplan kun je gratis downloaden op onze downloadpagina. Een belangrijke voorwaarde voor een goed ondernemingsplan is dat je jezelf een spiegel voorhoudt en zowel je sterke als zwakke punten durft te benoemen. Formuleer hoe jij je sterke punten maximaal gaat benutten. Maar wees ook kritisch op jezelf. Benoem ook je zwakke punten en geef aan wat je gaat doen om deze zwakke punten aan te pakken. Verderop in het stappenplan gaat we hier nog verder op in en kijken we bijvoorbeeld ook naar je doelgroep en de markt.

Online ondernemingsplan maken

Wil je online een ondernemingsplan maken? Het Startersloket heeft tool gemaakt waarbij jij stap voor stap een ondernemingsplan kunt maken. Je leert nadenken over alle facetten van het ondernemerschap en als je klaar bent kun je het plan downloaden in Word en eventueel nog opmaken. Deze tool vergt een investering van € 69 exclusief btw. Ben je lid van ikwordzzper.nl dan ontvang je een korting van € 29. De kortingscode vind je wanneer je hier inlogt.

Bekijk hieronder de werking van de tool van het Startersloket of start gelijk met het maken van een online ondernemingsplan via deze link.

Maak een financiële prognose

Het maken van een financiële prognose is essentieel in de oriëntatiefase. Je inkomsten gaan bestaan uit omzet, maar omzet is nog geen winst. Over je omzet moet je waarschijnlijk nog btw afdragen, betaal je de inkoopkosten en alle vaste kosten van je onderneming. Onderaan de streep blijft je winst uit ondernemen over. Over deze winst betaal je nog wel inkomstenbelasting en houd ook nog rekening met de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening.

Uurtarief

Wil je weten welk uurtarief je moet rekenen om het door jou gewenste inkomen te verdienen? Gebruik dan onze handige uurtarief calculator. Tip: bespreek je financiële plan met een boekhouder zodat je zeker weet dat je al je financiële zaken goed op de rit hebt.

Netto (besteedbaar) inkomen

Maak een goede prognose van je financiën zodat je weet welk bedrag je maandelijks kunt onttrekken aan jouw onderneming, zonder dat je in de problemen komt. Wil je weten hoe? Met onze netto inkomen calculator bereken je snel en eenvoudig wat je (maandelijks) netto overhoudt om in privé te kunnen besteden.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

Netto inkomen calculator
Wat hou ik netto over als zzp'er?

Onze partners

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar stappenplan