• Laatste update:
  • Update datum:

Starten als zzp'er in de zorg

Bij het starten als zzp’er in de zorg komt veel kijken. Als werknemer wordt alles voor je geregeld door je werkgever, start je als zzp’er dan moet je alle randzaken zelf regelen. Als je als zzp'er in de zorg gaat werken komen daar nog extra aandachtspunten bij.

Stappenplan starten als zzp'er in de zorg

Voor iedere startende zzp'er in de zorg is het van belang om je goed te oriënteren en voor te bereiden. Om je daarbij te helpen hebben wij een handig algemeen stappenplan gemaakt welke je kunt doorlopen. Na afloop ontvang je een oorkonde!!

Wanneer je deze stappen doorloopt kom je allerlei aandachtspunten tegen. Denk daarbij aan:

  • Verzekeringen
  • Boekhouding
  • Opdrachten
  • Acquisitie
  • Wetgeving
  • Aftrekposten
  • Zakelijke rekening

Wat we je ook aan kunnen raden is het boek: "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" geschreven door ZZP-Expert Martijn Pennekamp. Eventueel gratis te ontvangen wanneer je lid wordt van Het Ondernemerscollectief.

Naast de algemene stappen dien je als zzp'er in de zorg rekening te houden met de volgende belangrijke zaken:

Algemene Verordening Gegevenbescherming (AVG)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft betrekking op iedereen die gegevens verwerkt. Wanneer je werkt met een klantenbestand of gegevens van cliënten vastlegt, dan verwerk je persoonsgegevens en ben je gehouden aan de AVG. In dit artikel over de AVG vind je een beknopte uitleg en op de website van de Rijksoverheid vind je een uitgebreide handleiding.

Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA)

De Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gaat over de zelfstandigheid van ondernemers. Ben je in loondienst of ben je zelfstandig? Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemerschap. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig. Word je gezien als schijnzelfstandige zzp'er in de zorg? Dan hebben jij en je opdrachtgever een probleem. Zo kun jij dan je belastingvoordelen kwijtraken en jouw opdrachtgever een boete krijgen en achteraf nog sociale lasten moeten betalen.

Bij twijfel kan een modelovereenkomst duidelijkheid scheppen in de relatie tussen jou en je opdrachtgever.

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

SBI-code

Voordat je mag starten als zzp'er in de zorg, moet je met de juiste branche-code ingeschreven staan binnen het register van Kamer van Koophandel (KvK). Dit doe je door een SBI-code te laten registeren. Deze SBI-code moet overeenkomen met jouw werkzaamheden. De categorie waar je ingedeeld wordt, bepaalt de regels waaraan je moet voldoen. Er zijn specifieke SBI-codes die voor zzp'ers in de zorg gelden. Op het moment dat je je als zzp'er in de zorg met een juiste SBI-code registreert bij de KvK, kom je automatisch in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) terecht.

eHerkenning

Als zzp’er in de zorg moet je je melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hiervoor heb je eHerkenning nodig. Je kunt eHerkenning aanvragen zodra je staat ingeschreven bij KvK. Met eHerkenning kun je jezelf identificeren.

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Zzp’ers in de zorg worden gezien als zorgaanbieders. Sinds 1 januari 2022 is de Wtza meldplicht van kracht, nieuwe zorgaanbieders moeten zich verplicht melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Om in te loggen heb je eHerkenning nodig. Na het inloggen via eHerkenning op Toetredingszorgaanbieders.nl moet je een vragenlijst invullen over jouw activiteiten. Dit kun je alleen persoonlijk doen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

Als zzp’er in de zorg ben je volgens de Wkkgz en de Jeugdwet verplicht om een klachtenregeling hebben. Een cliënt moet gemakkelijk en vertrouwd een klacht kunnen indienen. De klacht moet professioneel worden opgepakt. Je kunt bij diverse instanties een abonnement nemen waarmee je voldoet aan de wettelijke eis van aansluiting op een klachtenportaal en erkende Geschilleninstantie. Bijvoorbeeld klachtenportaalZORG of zorgdoenwijsamen.nl.

Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners (AGB-code)

Als zorgaanbieder heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Iedereen met een AGB-code staat in een database. Met deze code herkennen verzekeraars, zorgkantoren en gemeenten je als zorgaanbieder. De code vraag je aan bij Vektis.

Beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG-registratie)

Werk je als verpleegkundige op niveau 4 of 5? Dan moet je je inschrijven in het BIG-register. In dit register staat wat zorgverleners kunnen en mogen, zoals bepaalde chirurgische handelingen of injecties geven. Werk je op niveau 2 of 3? Dan sla je deze stap over.

Verklaring Omtrent Gedag (VOG)

Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kun je aantonen dat je gedrag in orde is. Veel zzp'ers vragen een neutrale VOG aan. Dit betekent dat deze VOG niet gebonden is aan één specifieke opdrachtgever. Ideaal als je voor meerdere opdrachtgevers werkt. Een VOG wordt afgegeven door Justis, de screeningsautoriteit van de overheid.

Je kunt een VOG digitaal of via je eigen gemeente aanvragen.

Wil je de VOG-aanvraag digitaal indienen? Dan zet jouw opdrachtgever de aanvraag eerst voor je klaar via de website van Justis. Je krijgt dan van Justis een e-mail met een aanvraagcode.
Wil je de VOG-aanvraag schriftelijk indienen? Dan moet je jouw eigen gegevens invullen bij ‘Invullen door Aanvrager’. Jouw opdrachtgever vult de overige gegevens in. Voor een schriftelijke aanvraag betaal je aan de balie van de gemeente.

Verzekeringen zzp’er in de zorg

Als zzp’er in de zorg werk je met mensen, dan kan er altijd iets fout gaan. En dat kan grote gevolgen hebben. Heb je letsel of schade veroorzaakt, dan moet jij daarvoor betalen. Daarom is het verstandig en bij veel opdrachtgevers zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en/of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er zijn meer verzekeringen die jouw risico’s afdekken. Wij raden je aan om jouw premie te berekenen via deze pagina en persoonlijk verzekeringsadvies in te winnen.

Voorbeelden uurtarieven zzp’ers in de zorg

Als zzp’er in de zorg bepaal jij je eigen uurtarief. Maar het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is niet gemakkelijk. Daarom is het verstandig om eerst uit te rekenen welk uurtarief je nodig hebt om een bepaald bruto-inkomen te kunnen behalen. Dit kun je doen door onze uurtarief calculator te gebruiken. 

De uurtarieven voor zzp'ers in de zorg liggen niet vast en zijn onderhevig aan vraag en aanbod. Daarnaast zijn er veel verschillende functies in de zorg die diverse vaardigheden en kennis vereisen. Hierdoor kan het uurtarief behoorlijk variëren. Een Helpende Niveau 2 heeft bijvoorbeeld een lager uurtarief dan een Verpleegkundige Niveau 6. De tarieven van een Helpende liggen tussen de € 35 en € 47.

Je vindt wat voorbeelden van uurtarieven en hoe je ze bepaalt op deze websites:

Download gratis Uurtarievenboekje

Wil je weten welke uurtarieven jouw collega zzp'ers rekenen aan opdrachtgevers? Knab bank heeft samen met ons onderzoek gedaan naar uurtarieven van zzp'ers.

Download het uurtarievenboekje en kom erachter welke tarieven jouw collega zzp'ers in de zorg vragen.

Download uurtarievenboekje

 

   

Handige links

Hulp nodig?

Wij begrijpen als geen ander dat het opstarten als zzp’er in de zorg niet altijd even gemakkelijk is. Start je vanuit een uitkering, zoals de Ziektewet, WW of WIA dan kun je eventueel, in samenwerking met het UWV, kosteloze begeleiding aanvragen via Stichting Startersloket

Heb je geen begeleiding nodig maar zoek je zo af en toe een klankbord of een andere manier om jouw ondernemerschap te ontwikkelen, word dan lid van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!