gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Van VAR naar modelovereenkomst

De VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) is sinds januari 2016 vervangen door overeenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat houdt een modelovereenkomst in? En hoe zit het met de handhaving van deze bekritiseerde wet? Je leest het in dit kennisartikel.

Van VAR via BGL naar modelovereenkomsten

De populariteit van het zelfstandig ondernemerschap blijft toenemen. Inmiddels zijn er al meer dan één miljoen zzp’ers. Met de snelle groei van het aantal zzp’ers nam echter ook het aantal schijnzelfstandigen toe. Zo hard zelfs dat een derde van de afgegeven VAR-verklaringen, foutief gebruikt zouden zijn. Lees meer over schijnzelfstandigheid.

Van VAR naar DBA

Omdat de opdrachtgever geen verantwoordelijkheid droeg over het juist gebruiken van de VAR, werd schijnzelfstandigheid in de hand gewerkt. De opdrachtgever was immers gevrijwaard, mits er geen opzet in het spel was. In 2013 is besloten dat de opdrachtgever medeverantwoordelijk moest worden. Daartoe zijn verschillende voorstellen gedaan die het uiteindelijk niet gehaald hebben (eebmodule en de BGL). Tenslotte werd in 2015 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) aangenomen.

De wet DBA trad per 1 mei 2016 in werking. Daarmee is er een eind gekomen aan de VAR voor zzp'ers. In de nieuwe situatie is hete de bedoeling dat zzp'ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Hieruit moet blijken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (gezag, persoonlijke arbeid, loon), dan moet de opdrachtgever de modelovereenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. Na goedkeuring kan de opdrachtgever met zzp’ers werken zonder loonbelasting (LB) en sociale verzekeringspremies (SV) in te houden.

Handhaving wet DBA

Een modelovereenkomst is een papieren werkelijkheid. De praktijk kan hier vanaf wijken. Belangrijk is dan ook dat afspraken die zijn vastgelegd in de modelovereenkomst  overeenkomsten met de feitelijke werksituatie. Wijkt de feitelijke werksituatie af van de omschrijving op de modelovereenkomst en blijkt er toch sprake te zijn van gezag, persoonlijke arbeid of loon, dan draait de opdrachtgever op voor de consequenties.

Dit is een belangrijk verschil met de VAR. Met een VAR-wuo of VAR-dga was de opdrachtgever gevrijwaard; het risico lag bij de zzp'er. Bij de wet DBA is dit anderom. Als een goedgekeurde modelovereenkomst ontbreekt of er wordt afgeweken van die overeenkomst, dan is de opdrachtgever verantwoordelijk.

De invoering van de wet DBA zorgde voor veel verwarring en discussie. Het kabinet streeft daarom naar nieuwe wetgeving, die in 2021 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. 

LET OP: Vanwege de vele onduidelijkheden werd besloten om handhaving van de wet DBA tot nader order uit te stellen. Alleen als er sprake was van kwaadwillendheid, werd er ingegrepen. Sinds januari 2020 is dit beleid aangepast en wordt er scherper toezicht gehouden op schijnzelfstandigheid. Tot de zomer alleen in de zorg (ziekenhuizen en zelfstandige klinieken), de bouw (grote bouwprojecten) en de bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen in deze sectoren. Na de zomer volgen mogelijk meer sectoren. Lees dit nieuwsbericht.

Ben jij onzeker over jouw situatie? Dan raden wij je aan onderstaande whitepaper "de VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten" te downloaden.

Modelovereenkomsten digitaal opstellen

TIP Wil jij de overeenkomsten van de Belastingdienst zelf online opstellen, bewaren en digitaal laten ondertekenen? Meld je dan aan op www.zzpmodelovereenkomsten.nl.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? In onderstaande download vind je antwoord op veel van je vragen.

Wil je advies over de wet DBA of modelovereenkomsten? Neem dan contact op met de Wet DBA helpdesk of vul onderstaand contactformulier in.

Downloads

 

Whitepaper: Wet DBA en zzp-inhuur: en nu?

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord