gasten online
Registreer en profiteer!
 

Van VAR naar modelovereenkomst

Let op: op 1 mei 2016 is de VAR vervallen. In plaats daarvan zijn de modelovereenkomsten volgens de wet DBA gekomen. Deze wet is op zijn beurt weer uitgesteld tot nader order. Dit artikel is bedoeld om achtergrondinformatie te geven over de voormalige VAR. De populariteit van het zelfstandig ondernemerschap blijft toenemen. Inmiddels zijn er al meer dan één miljoen (!) zzp’ers. Of zij echt zzp’er zijn wordt betwijfeld want met het toenemen van het aantal zzp’ers nam ook het aantal schijnzelfstandigen toe. Zo hard zelfs dat er vanuit wordt gegaan dat een derde van de VAR-verklaringen die in 2010 zijn afgegeven foutief gebruikt zijn. Lees meer over schijnzelfstandigheid.

De overgang van VAR naar wet DBA

Van VAR via BGL naar modelovereenkomsten

De overheid is van mening dat de wildgroei aan schijnzelfstandigen niet langer door kan gaan. Omdat de opdrachtgever geen verantwoordelijkheid droeg over het juist gebruiken van de VAR, werd schijnzelfstandigheid in de hand gewerkt. De opdrachtgever was immers gevrijwaard, mits er geen opzet in het spel was. In 2013 is besloten dat de opdrachtgever medeverantwoordelijk moest worden voor het juist toepassen van de regels rond de inzet van zelfstandigen en daartoe zijn er verschillende voorstellen gedaan die het uiteindelijk niet gehaald hebben (eebmodule en de BGL). Tenslotte werd in de zomer van 2015 de Wet DBA aangenomen in de Tweede Kamer. Deze trad per 1 mei 2016 in werking.

Wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsverhoudingen (Wet DBA)

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsverhoudingen) is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de belangenorganisaties en gold per 1 mei 2016. De wet DBA was hiermee een vervanging van de VAR. Vanaf dat moment kon er met zzp'ers worden gewerkt volgens een door de Belastingdienst tevoren goedgekeurde modelovereenkomst. Als er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst (gezag, persoonlijke arbeid, loon) dan werd de door de opdrachtgever aan de Belastingdienst voorgelegde modelovereenkomst goedgekeurd en kon de opdrachtgever met zzp’ers werken zonder loonbelasting (LB) en sociale verzekeringspremies (SV) in te houden.

Modelovereenkomsten

Omdat het doel van de wetswijziging was om schijnzelfstandigheid te bestrijden, wordt de modelovereenkomst alleen goedgekeurd als er minimaal één van de drie elementen van een arbeidsovereenkomst ontbreekt. Meestal gaat het dan om gezag. Er wordt immers veelal persoonlijke arbeid verricht tegen een vorm van beloning. Als er dan nog gezag bij komt, dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst en kan de modelovereenkomst niet goedgekeurd worden. Een goedgekeurde modelovereenkomst moet wel overeenkomen met de feitelijke werksituatie anders heeft de modelovereenkomst geen enkele waarde.

LET OP De handhaving van de wet DBA is uitgesteld tot nader order.  Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 1 januari 2020. Tot die tijd word je alleen beboet als je kwaadwillend bent. Twijfel je? Dan dien je gewoon gebruik te maken van de modelovereenkomsten. 

Modelovereenkomst zegt niets over de feitelijke werksituatie

Wijkt de feitelijke werksituatie af van de omschrijving op de modelovereenkomst en blijkt er toch sprake te zijn van gezag, persoonlijke arbeid en/of loon (de basis van de arbeidsovereenkomst) dan is de opdrachtgever alsnog verantwoordelijk voor de consequenties. Voorheen was hij gevrijwaard met een VAR-wuo of VAR-dga en lag het risico aan de kant van de zzp'er. Sinds 1 mei 2016 is er enkel nog een vrijwaring zolang er wordt gewerkt met zzp'ers volgens de goedgekeurde modelovereenkomst en er niet van die overeenkomst wordt afgeweken. Wegens grote kritiek op de wet DBA is er in december 2016 besloten om de handhaving ervan uit te stellen tot nader order. Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 1 januari 2020. Tot die tijd loop je geen risico op sancties of boetes, behalve als je kwaadwillend bent. 

Professionals inhuren zonder modelovereenkomst

Een opdrachtgever heeft voor het invullen van zijn opdracht een keuze uit een groot aantal flexibele professionals. De externe flexibele schil kan naast zzp’ers bestaan uit uitzendkrachten, payroll professionals, detachering professionals of zelfstandige Uniforce Professionals. Het Uniforce-concept biedt als enige de mogelijkheid onder alle opdrachtomstandigheden zelfstandige te blijven. Lees meer over andere werkvormen van de externe flexibele schil.

Modelovereenkomsten digitaal opstellen

Wil jij de overeenkomsten van de Belastingdienst zelf online opstellen, bewaren en digitaal laten ondertekenen? Meld je dan aan op www.zzpmodelovereenkomsten.nl.

Gratis download

De wet DBA is uitgesteld tot nader order. Het kabinet  streeft naar nieuwe wetgeving per 1 januari 2020. Tot nader besluit over hoe en of er verder wordt gewerkt met de wet DBA, worden enkel de kwaadwillenden aangepakt. Ben jij onzeker over jouw situatie? Dan raden wij je aan onderstaande whitepaper "de VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten" te downloaden.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Wil je advies over de wet DBA of modelovereenkomsten? Neem dan contact op met onze partner Uniforce of vul onderstaand contactformulier in.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.