• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Van VAR naar Modelovereenkomst

De VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) is sinds 1 mei 2016 vervangen door modelovereenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat houdt een modelovereenkomst in? En hoe zit het met de handhaving van deze bekritiseerde wet? Je leest het in dit kennisartikel.

Van VAR naar DBA

De populariteit van het zelfstandig ondernemerschap blijft toenemen. Inmiddels zijn er al meer dan één miljoen zzp’ers. Met de snelle groei van het aantal zzp’ers nam echter ook het aantal schijnzelfstandigen toe. Zo hard zelfs dat een derde van de afgegeven VAR-verklaringen, foutief gebruikt zouden zijn. Lees meer over schijnzelfstandigheid.

Omdat de opdrachtgever geen verantwoordelijkheid droeg over het juist gebruiken van de VAR, werd schijnzelfstandigheid in de hand gewerkt. De opdrachtgever was gevrijwaard, werd besloten dat er nieuwe wetgeving moest komen, waarbij ook de opdrachtgever verantwoordelijk zou worden. Met de wet DBA die per 1 mei 2016 in werking trad, kwam er tevens een eind aan de VAR voor zzp'ers.

In de nieuwe situatie is het de bedoeling dat zzp'ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Uit deze overeenkomst moet blijken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (gezag, persoonlijke arbeid, loon). Hiermee kan de opdrachtgever met zzp’ers werken zonder loonbelasting (LB) en sociale verzekeringspremies (SV) in te houden.

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Handhaving wet DBA

Een modelovereenkomst is een papieren werkelijkheid. De praktijk kan hier vanaf wijken. Belangrijk is dat de afspraken die zijn vastgelegd in de modelovereenkomst overeenkomen met de feitelijke werksituatie. Wijkt de feitelijke werksituatie af van de omschrijving op de modelovereenkomst (en blijkt er toch sprake te zijn van gezag, persoonlijke arbeid of loon), dan draait de opdrachtgever op voor de consequenties.

Dit is een belangrijk verschil met de VAR. Met een VAR-wuo of VAR-dga was de opdrachtgever gevrijwaard; het risico lag bij de zzp'er. Bij de wet DBA is dit andersom. Als een goedgekeurde modelovereenkomst ontbreekt of er wordt afgeweken van die overeenkomst, dan is de opdrachtgever verantwoordelijk.

De invoering van de wet DBA zorgde voor veel verwarring en discussie. Het kabinet streeft daarom naar nieuwe wetgeving, die in 2021 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. 

LET OP Vanwege de vele onduidelijkheden werd besloten om handhaving van de wet DBA tot nader order uit te stellen. Sinds januari 2020 is dit beleid aangepast en wordt er scherper toezicht gehouden op schijnzelfstandigheid. Lees dit nieuwsbericht.

Modelovereenkomsten digitaal opstellen

Ben jij onzeker over jouw situatie? Dan raden wij je aan onderstaande whitepaper 'Wet DBA en zzp-inhuur' te downloaden. Hierin vind je antwoord op veel van je vragen.

TIP Wil jij de overeenkomsten van de Belastingdienst zelf online opstellen, bewaren en digitaal laten ondertekenen? Bekijk dan dit aanbod van HalloLex voor de leden van Het Ondernemerscollectief.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.