• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Algemene voorwaarden, belangrijk of niet?

Op die vraag kunnen we kort antwoorden: het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over je algemene voorwaarden. Je legt daarin namelijk vast wat een overeenkomst tussen jou en je klant inhoudt wat betreft rechten en plichten. Daarnaast zijn de algemene voorwaarden er om bepaalde risico’s als ondernemer te beperken. Ook niet onbelangrijk!

Waar zet je de algemene voorwaarden neer?

Een klant moet altijd de kans krijgen om jouw algemene voorwaarden in te zien, voordat hij een overeenkomst aangaat. Dus of het nu gaat om een offerte, het verzenden van een product of simpelweg een bezoek aan jouw website: je moet ergens de algemene voorwaarden laten zien. Mensen moeten weten wat de voorwaarden zijn waarop jullie zaken doen met elkaar.

Wat zet je erin?

Dat verschilt per sector. Elke branche heeft weer specifieke risico’s en typische onderdelen voor de algemene voorwaarden. Geen zorgen, bij het opstellen van je algemene voorwaarden hoef je dit niet allemaal in je eentje uit te zoeken. Voor de meeste branches zijn er voorbeelden te vinden van algemene voorwaarden, waar je een deel uit kunt overnemen. Let daarbij wel goed op of het volledig is, natuurlijk. Je kunt onderaan deze pagina een gratis voorbeeld 'algemene voorwaarden' downloaden.

  1. Aansprakelijkheid:

Je wil als ondernemer voorkomen dat je voor van alles en nog wat aansprakelijk wordt gesteld. Dat doe je door die aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden deels bij de klant neer te leggen. Niet volledig, want ook als ondernemer heb je natuurlijk bepaalde verplichtingen ten opzichte van je klanten.

  1. Eigendomsvoorbehoud

In het eigendomsvoorbehoud beschrijf je helder wat een klant moet doen om officieel eigenaar te worden van het product of de dienst die jij aanbiedt. Dat kan zo simpel zijn als: het volledige bedrag betalen voor het product of de dienst.

  1. Betalingstermijn

De standaard wettelijke betalingstermijn is 30 dagen. Als je een andere betalingstermijn wilt, dan moet je dat in je algemene voorwaarden zetten. Zet je daar niets neer, dan is de betalingstermijn automatisch 30 dagen.

Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden laten opstellen met korting? Maak gebruik van een gratis proefperiode van 30 dagen bij HalloLex!

Korting op algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden opstellen

Leveren aan bedrijven of consumenten

Er zitten wat verschillen tussen het leveren van producten/diensten aan bedrijven of consumenten. Een consument heeft een sterker beschermde status, die staat beschreven in het consumentenrecht. Denk aan rechten als een vaste bedenktijd bij de aanschaf van een product, en minimale garantietijden.

Wanneer je aan bedrijven levert, zijn de regels wat soepeler. Omdat je er bij bedrijven vanuit mag gaan dat er bepaalde kennis over de algemene voorwaarden aanwezig is bij de aanschaf van producten of diensten. Het is dus belangrijk dat je als bedrijf verschillende algemene voorwaarden hebt voor consumenten en bedrijven.

Je voorwaarden moeten ‘redelijk’ zijn

Voorwaarden kunnen ook als onredelijk worden gezien. Er zijn daarvoor zelfs zwarte en grijze lijsten in de wet van het consumentenrecht. Op die lijsten staan voorwaarden die je als bedrijf niet mag toepassen, zoals het verbieden van het recht op ontbinding.

Verzekeren

Sommige verzekeraars eisen dat je algemene voorwaarden hebt opgesteld, voor ze je een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering willen bieden. Zorg dus dat je als ondernemer je algemene voorwaarden op orde hebt, anders kan het nog een lastig verhaal worden met het afsluiten van een goede verzekering.

TIP Je kunt hieronder een gratis voorbeeld 'algemene voorwaarden' downloaden.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.