gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Digitaal factureren als zzp'er

Elektronisch factureren is het versturen van facturen op elektronische wijze. Dit wordt ook wel digitaal factureren of e-facturatie genoemd. Tegenwoordig heeft de e-factuur dezelfde status als de papieren factuur en wordt deze ook volledig erkend door de Belastingdienst.

Een digitale factuur maken

Een e-factuur kan verstuurd worden in verschillende vormen. Van alle digitale facturen wordt 37% verstuurd als PDF, Word of Excel bestand; 13% via een online boekhoudpakket; en de overige 50% vanuit klantbeheersystemen (SAP/Exact) zoals die in gebruik zijn bij multinationals.

Steeds meer digitaal

De ontwikkeling naar ‘steeds meer digitaal’ is in de zakelijke omgeving al langer gaande. Toch zijn er nog steeds veel papieren activiteiten.

Zo verstuurt ruim 40% van de Nederlandse ondernemingen een factuur nog via de post. bedrijven die al wel de overstap hebben gemaakt, doen dat vaak omdat het goedkoper is en omdat ze willen voldoen aan de wensen van de klant. Ondernemingen vinden het prettig om alle facturen digitaal te ontvangen en te kunnen archiveren. Ook gebeurt het vaak dat ondernemingen wel al zijn overgestapt op online facturatie, maar vervolgens voor de eigen administratie nog alles uitprinten.

Online facturatie: waar moet je op letten?

Als je de overstap gaat maken naar een softwarepakket om digitale facturen te sturen, is het belangrijk om goed in kaart te hebben wat je belangrijk vindt.

  • Je kunt er bijvoorbeeld veel gemak van hebben als het digitale facturatiepakket de mogelijkheid biedt om het te koppelen met een boekhoudpakket. Hierdoor hoeft je boekhouder niet opnieuw alle facturen in zijn boekhoudpakket in te boeken.
  • Verder kan het interessant zijn om de facturen van je klanten in een online omgeving te laten zien. Elke klant krijgt dan automatisch zijn eigen login om de factuurhistorie in te zien.
  • het is makkelijk als de betalingen zijn gekoppeld met iDEAL en je zakelijke bankrekening en als je de mogelijkheid aanbiedt voor automatische incasso. Een aantal pakketten bieden de mogelijkheid om door het inlezen van jouw bankmutaties, alle facturen die zijn betaald automatisch op betaald te zetten. Wanneer de facturen niet betaald zijn, kun je ervoor kiezen om automatisch een betalingsherinnering te laten versturen.
  • Omdat een factuur een goed contactmoment met je klanten, is het belangrijk dat je facturen er professioneel uit zien. Dit is heel gemakkelijk: je kunt eenvoudig je eigen lay-out maken voor je facturen.
  • Een goed bereikbare telefonische helpdesk kan je assisteren bij de overstap naar het nieuwe pakket.

TIP: Snelstart!

Via een handige boekhoudtool, zoals Snelstart, hoeft je facturatie je helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Snelstart is gekoppeld aan je zakelijke rekening en ziet dus automatisch welke transacties je doet. Je kunt jouw facturen maken en versturen terwijl je onderweg bent: je kunt facturen maken vanuit de app of je computer. Versturen kan via Snelstart of je eigen mail. Snelstart is 30 dagen gratis te gebruiken. Lees hier meer over Snelstart.


TIP Lees ook het artikel: Waar moet een factuur aan voldoen?

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord