gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Digitaal factureren als zzp'er

Digitaal factureren, of e-factureren, is elektronisch factureren. Elektronisch factureren is het versturen van facturen op elektronische wijze, digitaal factureren, of e-facturatie genoemd. Tegenwoordig heeft de e-factuur dezelfde status als de papieren factuur en is deze ook volledig erkend door de Belastingdienst.

Een digitale factuur maken

Een e-factuur kan verstuurd worden in verschillende vormen: het merendeel, 37% van alle e-facturen, wordt verstuurd in een Word of Excel bestand. Op dit moment wordt 13% van alle digitale facturen verstuurd via een online boekhoudpakket. De overige 50% van alle e-facturen wordt verstuurd door klantbeheersystemen (SAP/Exact) die gebruikt worden door multinationals.

Ontwikkeling

De ontwikkeling naar ‘steeds meer digitaal’ is in de zakelijke omgeving al langer gaande. Toch zijn er in de zakelijke markt nog steeds veel papieren activiteiten. Zo verstuurt ruim 40% van de Nederlandse ondernemingen een factuur nog via de post. De bedrijven die wel al de overstap hebben gemaakt, doen dat vaak als besparing voor de eigen onderneming. De reden die op een goede tweede plaats komt is het voldoen aan de wensen van de klant. Steeds meer ondernemingen vinden het prettig en gemakkelijk om alles digitaal te ontvangen en te kunnen archiveren. Ook gebeurt het vaak dat ondernemingen wel al zijn overgestapt op een online facturatiepakket, maar vervolgens voor de eigen administratie nog alles uitprinten.

Online facturatie: waar moet je op letten?

Als je de overstap gaat maken naar een softwarepakket om digitale facturen te sturen, is het belangrijk om goed in kaart te hebben wat je belangrijk vindt.

  • Je kunt er bijvoorbeeld veel gemak van hebben als het digitale facturatiepakket de mogelijkheid biedt om het te koppelen met een boekhoudpakket. Hierdoor hoeft je boekhouder niet opnieuw alle facturen in zijn boekhoudpakket in te boeken.
  • Verder kan het interessant zijn om de facturen van je klanten in een online omgeving te kunnen laten zien. Elke klant van je bedrijf krijgt dan automatisch zijn eigen login-gegevens waar de factuurhistorie in te zien valt.
  • Wat betreft de betalingen is het gemakkelijk als het gekoppeld is met iDEAL, je zakelijke bankrekening en/of de mogelijkheid wordt aangeboden om automatische incasso te regelen. In een aantal pakketten is het mogelijk om door middel van het inlezen van jouw bankmutaties, alle facturen die betaald zijn, ook automatisch op betaald te zetten. Wanneer de facturen niet betaald zijn, kun je ervoor kiezen om automatisch een betalingsherinnering te laten versturen.
  • Omdat een factuur ook een goed contactmoment met je klanten, is het belangrijk om je facturen er professioneel uit te laten zien. Dit is heel gemakkelijk: je kunt eenvoudig je eigen lay-out maken voor je facturen.
  • Ook is een goed bereikbare telefonische helpdesk handig om je te assisteren met de overstap naar het nieuwe pakket.

TIP: Snelstart!

Via een handige boekhoudtool, zoals Snelstart, hoeft je facturatie je helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Snelstart is gekoppeld aan je zakelijke rekening en ziet dus automatisch welke transacties je doet. Je kunt met Snelstart jouw facturen maken en versturen terwijl je onderweg bent: je kunt facturen maken vanuit de app of je computer. Versturen kan via Snelstart of je eigen mail. Snelstart is 30 dagen gratis te gebruiken. Lees hier meer over Snelstart.


TIP Lees ook het artikel: Waar moet een factuur aan voldoen?

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.