gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Voldoet jouw factuur aan alle wettelijke eisen?

De Belastingdienst stelt een aantal regels aan het opmaken van een factuur. Wanneer niet alle verplichte gegevens op een factuur staan, kan een klant in de meeste gevallen de berekende btw niet terugvragen. Als zzp’er wil je dat natuurlijk voorkomen. In dit kennisartikel lees je welke gegevens op een factuur horen en hoe jij dit zo eenvoudig mogelijk regelt.

Deze gegevens moeten op jouw factuur staan

Na het verrichten van je werkzaamheden (diensten) of het leveren van jouw producten, moet je een factuur opstellen en versturen. De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan de inhoud van een factuur. De volgende gegevens moeten er in ieder geval op staan:

 • naw-gegevens bedrijf
 • naw-gegevens klant
 • Btw-identificatienummer
 • KVK-inschrijfnummer
 • Factuurdatum
 • Uniek doorlopend en opeenvolgend factuurnummer
 • Gedetailleerde omschrijving van product of dienst
 • Aantal goederen
 • Leverdatum
 • Bedragen exclusief btw
 • Btw-tarief
 • Btw-bedrag

Snellere betaling van facturen

Misschien mis jij nog een regel in de lijst: betalingsgegevens. Het vermelden daarvan is een welkome aanvulling. Echter, dit is niet verplicht. Wel kun je bijvoorbeeld onderaan de factuur vermelden dat de klant de rekening binnen XX dagen moet betalen op rekeningnummer XX. Dit staat professioneel en zorgt waarschijnlijk voor een snellere betaling.

Wil je nóg sneller betaald krijgen? Dan is het toevoegen van een betaallink aan jouw factuur een goed idee.  

Voorbeeld van betalingseisen:

Betaling graag binnen 14 dagen na de factuurdatum overmaken op rekening XX t.n.v. XX onder vermelding van het factuurnummer.

Digitaal factureren

Je kunt jouw factuur handmatig opmaken in Excel of Word en deze per post of e-mail versturen. Een nadeel hiervan is dat de kans op (type)fouten groter is. Wil je tijd besparen en sneller betaald krijgen? Dan kun je met een handige tool als SnelStart binnen een minuut een factuur maken op je mobiel of computer. Jouw facturen voldoen automatisch aan de wettelijke eisen, je kunt de factuur direct mailen én gebruik maken van de Mollie-betaallink. Is je factuur betaald? Dan zorgt de handige bankkoppeling ervoor dat de factuur vanzelf wordt geregistreerd in jouw boekhouding.

Let op: Er zijn gevallen waarbij aangepaste regels gelden voor facturen. Lees alle uitzonderingen hier.

Lees ook het artikel: digitaal factureren als zzp'er.


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord