• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Solvabiliteit berekenen als zzp'er

Solvabiliteit. Een boekhoudkundig begrip waar elke zzp'er mee te maken krijgt. In het kort komt het neer op de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen binnen je onderneming. Door de solvabiliteit te berekenen kan je zien of een bedrijf financieel gezond is. Dit kan ook op de langere termijn zijn. Hoe groter de solvabiliteit, hoe groter het vermogen om de kortlopende en de langlopende schulden terug te betalen.

Wat is solvabiliteit?

Je wilt als zelfstandig ondernemer inzicht hebben in de financiële gezondheid van jouw bedrijf. De mate van financiële gezondheid kan je bepalen door onder andere de solvabiliteit te berekenen: de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen in jouw onderneming. Vreemd vermogen is geld dat jouw bedrijf heeft geleend, ofwel schulden. Eigen vermogen zijn de bezittingen van jouw onderneming.

Waarom bereken je de solvabiliteit?

Het berekenen van de solvabiliteit kan verschillende doelen hebben. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om investeringen te toetsen. Op deze manier kan je inzien of het verstandig is om een bepaalde investering te doen.

Daarnaast wordt solvabiliteit door banken gebruikt om te bepalen of een bedrijf kredietwaardig is. Met dit cijfer kun je zien of je aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen in het geval dat je stopt of failliet zou gaan. Het is verstandig om je vooraf te verdiepen in welke solvabiliteitsratio de bank hanteert voor het uitgeven van een lening.

Factoring helpdesk

Factoring helpdesk

Wil je snel jouw facturen betaald hebben? Dan kan factoring de oplossing zijn. Heb je vragen over factoring, zoals: kom ik in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt het in? De factoring helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je verder.

Hoe bereken je de solvabiliteit?

Het berekenen van de solvabiliteit kan op twee verschillende manieren.

Solvabiliteitsratio I = eigen vermogen / totaal vermogen

Bij deze berekening tel je alle bezittingen bij elkaar op. Dit zijn de zogenaamde activa en deze vind je (bijna) altijd aan de linkerkant op de balans. Aan de rechterkant tel je het vreemd vermogen bij elkaar op. De totale bezittingen deel je door het vreemd vermogen.

Solvabiliteitsratio II = totale activa / vreemd vermogen

Hierbij wordt gekeken in hoeverre de onderneming uit de waarde van de activa alle verschaffers van vreemd vermogen kan betalen. Hoe hoger het getal, des te hoger de buffer.

Voorbeeld berekening
Een onderneming heeft een eigen vermogen van €50.000.- en een totaal vreemd vermogen van €75.000.- De berekening van de solvabiliteitsratio volgens de eerste methode is dan als volgt:

€50.000,- / €75.000,- x 100% = 66,67%

De solvabiliteit is 66,67%. Dat wil zeggen dat van elke euro binnen het bedrijf 66,67 cent eigen vermogen is. Je kan ook zeggen dat je onderneming voor 66,67% bestaat uit eigen vermogen.

Hoe kun je je solvabiliteit verbeteren?

Je kunt je solvabiliteit verbeteren door te zorgen dat je klanten sneller hun facturen betalen. Zo hoef je minder geld te lenen en daalt het vreemd vermogen.

Factoring is een dienstverlening die bijdraagt aan een snellere uitbetaling. Openstaande facturen die laat voorfinancieren via factoring, worden binnen 24 uur uitbetaald. Daarbij zijn facturen verzekerd tegen faillissementsrisico, terwijl het factoringbedrijf ook het debiteurenbeheer voor je uit handen neemt. Met factoring heb jij een goed beeld van je eigen vermogen. Door gebruik te maken van factoring wordt je eigen vermogen hoger en je solvabiliteit dus beter.

Neem contact op met Freelance Factoring als je hier graag meer informatie over ontvangt. Of vraag gelijk een vrijblijvende offerte aan. Wil je liever eerst jezelf wat meer verdiepen in factoring? Download dan het gratis whitepaper hieronder!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.