• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 1 min

Tonk regeling komt eraan, invoering per 1 maart

De lang verwachte regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk) gaat er dan toch komen. Vanaf 1 maart is het mogelijk om Tonk aan te vragen.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Tonk is een tijdelijke aanvulling op de bestaande Bijzondere bijstand. De nieuwe regeling werd eind vorig jaar aangekondigd en is bedoeld voor huishoudens die door de crisis tijdelijk minder inkomsten hebben en hoge woonlasten.

Niet alleen voor zzp'ers

Op dit moment is nog veel onduidelijk over Tonk. Zo weten we nog niet wie ervoor in aanmerking komen, wat de randvoorwaarden en regels zijn en hoe de regeling aangevraagd kan worden. Wel is het al duidelijk dat Tonk niet alleen voor zelfstandigen en ondernemers is bedoeld, zoals Tozo. Ook werknemers in loondienst kunnen in aanmerking komen voor de regeling.

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.

De hoogte van de uitkering hangt af van je situatie. Je kunt Tonk aanvragen bij je woongemeente. De gemeente zal de aanvraag beoordelen en daarbij onder andere kijken naar de hoogte van je (woon)kosten, je inkomen op dit moment en welk deel van de kosten je nog zelf kunt betalen.

Aanmelden bij gemeente

Wie voor de Tonk in aanmerking wenst te komen, kan zich melden bij zijn of haar woongemeente. Als het goed is krijg je dan een melding over wanneer je de regeling kunt aanvragen.

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.