• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 50: Kabinet breidt steunpakket uit met TONK-regeling en oplossing voor AOW-gat arbeidsongeschikte zzp’ers lijkt nabij

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het nieuwe corona steunpakket dat de overheid deze week presenteerde, een actie om zzp’ers elkaar een kerstpakket te laten sturen, en oplossing voor het AOV-gat afgekeurde zzp’ers lijkt eindelijk nabij.

Kabinet breidt steunpakket uit met TONK-regeling

Het kabinet Rutte trekt € 3,7 miljard extra uit voor nieuwe maatregelen, voor bedrijven die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Dat bedrag komt bovenop de € 33,7 miljard die de steun- en herstelpakketten tot nu toe hebben gekost. De steun is nodig omdat het aantal ontslagen en faillissementen zal toenemen, ondanks de verwachting dat volgend jaar verder economisch herstel zal plaatsvinden.

Het meeste geld naar een uitbreiding van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het maximale subsidiepercentage gaat omhoog van 50%  naar 70%. Zo krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Denk aan cafés, die gesloten zijn op last van de overheid. De aangekondigde afbouw van de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) wordt bovendien teruggedraaid.

Lees hier hoe je als ondernemer TVL kunt aanvragen.

Het steunpakket bevat vooral bekende onderdelen, maar het kabinet heeft ook iets nieuws bedacht: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling (die wordt opgetuigd als een uitbreiding op de bestaande bijzondere bijstand) is met name bedoeld voor mensen die tussen wal en schip dreigen te belanden. Voorbeelden zijn zelfstandig ondernemers die veel van hun opdrachten zien verdwijnen en werknemers die in quarantaine moeten. Via hun gemeenten kunnen zij dan extra hulp vragen om in ieder geval ‘noodzakelijke kosten’ (zoals woonlasten en andere vaste kosten) te kunnen betalen.

Op dit moment is nog onduidelijk om wie het precies gaat en wat de gewenste reikwijdte is van de regeling; dat wordt nog uitgewerkt. Begin 2021 wordt meer duidelijkheid verwacht over de uitvoering van de TONK. Het kabinet reserveert € 130 miljoen voor het eerste halfjaar van 2021.

Bronnen: RTL Nieuws, Rijksoverheid, Divosa.nl

Zzp'ers verrassen elkaar met kerstpakketten

Eenheid in verscheidenheid. Als die uitspraak ergens op van toepassing is, dan is het wel op de wereld van de zzp'ers. Als zelfstandig ondernemer sta je er per definitie alleen voor. Natuurlijk heb je contacten met opdrachtgevers en waarschijnlijk ook met andere zzp'ers. Maar rond de kerstdagen kan het wel eens eenzaam zijn. Zeker als door de coronacrisis veel dagelijkse contacten wegvallen.

Yvonne Doff, die werkzaam is in Nijmegen als freelance tekstschrijver en vertaler, vond het belangrijk om het jaar toch feestelijk af te sluiten en besloot een actie op te zetten: het ZZP Kerstidee. De basis van het idee: zzp’ers sturen elkaar een kerstpakket. Wie zich aanmeldt voor de actie wordt gekoppeld aan andere zzp'ers. Vervolgens is het de bedoeling dat zij elkaar verrassen met een kerstpakket. 

“We hebben hard genoeg gewerkt, wij verdienen ook wat leuks voor Kerst!”, aldus Yvonne. Volgens haar is er dit jaar nog meer reden dan anders om voor wat extra verbinding te zorgen. “Voor veel zelfstandigen is dit een pittig jaar. Je merkt dat bedrijven minder snel investeren, dus ook mijn opdrachten lopen iets terug. Juist daarom is het leuk om elkaar aan het einde van dit jaar een cadeautje te geven!” 

Bron: Indebuurt.nl/nijmegen

Eindelijk oplossing voor AOW-gat arbeidsongeschikte zzp’ers?

Een gapend AOW-gat. Daar kregen duizenden afgekeurde zzp’ers mee te maken kregen toen het kabinet Rutte II besloot dat we langer moeten doorwerken. Kon je tot 1 januari 2013 vanaf je 65e genieten van je AOW en eventueel opgebouwde pensioen, ineens werd dit later. Dat pakte uiterst vervelend uit voor afgekeurde zzp'ers die moeten leven van een AOV uitkering. De einddatum van die uitkering is normaal gesproken namelijk gelijk aan de ingangsdatum van de AOW, en die laatste schoof ineens een heel stuk op.

Het resultaat was dat zzp'ers die arbeidsongeschikt raakten, tot de ontdekking kwamen dat zij de periode tussen het einde van hun uitkering en het begin van hun pensioen met spaargeld moeten zien te overbruggen. Of zoals een gedupeerde zzp'er het verwoordt tegenover het AD: "Ik dacht alles geregeld te hebben, maar de regering veranderde tijdens het spel de spelregels.’’ En hij is niet de enige gedupeerde. Volgens de krant gaat het om bijna 6500 Nederlanders die al jaren in deze situatie verkeren.

Lees hier hoe je pensioen kunt opbouwen als zzp'er.

Pogingen om de regelgeving aan te passen leverden geen resultaat. Maar nu gloort er dan licht aan het einde van de tunnel. De kamerleden Hilde Palland (CDA) en Bart van Kent (SP) spraken met diverse deskundigen en hebben de inbreng vervat in een initiatiefnota dat ze deze week hebben ingediend bij minister Koolmees. Kern van het idee is om gedupeerden een standaardvergoeding te geven voor de periode waarin inkomen wegvalt. Door de regeling zo simpel mogelijk te houden zal niet elke arbeidsongeschikte helemaal gecompenseerd worden. “Maar het gaat ook om erkenning van onrecht’’, zegt Van Kent. 

Het is nu aan Koolmees om ervoor te zorgen dat de regeling er komt, stelt Palland. “Wij leggen de bal nu op de stip, de minister hoeft hem er alleen nog maar in te schieten.’’

Bron: AD

 

Lees hier het overige nieuws van Ikwordzzper.nl.

 

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.