• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Pensioen opbouwen als zzp'er

Freelancers en zzp'ers hebben relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zo bestaat er voor ondernemers geen pensioenfonds zoals voor de meeste werknemers. Om te voorkomen dat je op je 67e alleen AOW hebt, moet je als zzp'er dus zelf iets regelen. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat maar weinig zzp'ers sparen voor later. Veel mensen voorzien dan ook een toekomstig probleem.

Pensioenmogelijkheden als zelfstandige

Stel dat je in de bouw werkt en maar tot je 60e kunt werken. Tot het moment dat je AOW krijgt, moet je die periode zelf financieel overbruggen. En als je dan de AOW-leeftijd bereikt is dat ook geen vetpot. In 2022 bedraagt de AOW € 1.244,35 bruto per maand voor een alleenstaande en € 851,52 per persoon voor samenwonenden.

Bovendien staat de betaalbaarheid van onze AOW onder druk omdat er steeds minder werkenden zijn. Het is dus belangrijk om als zzp'er een spaarpotje te creëren voor later.

Bron: Sociale Verzekeringsbank.

Hoe bouw ik als zzp'er pensioen op?

Pensioen opbouwen is niets meer dan (fiscaal vriendelijk) een spaarpotje maken voor later. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te doen, van enorm ingewikkelde pensioenconstructies in eigen beheer tot het eenvoudige banksparen.

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is de FOR en wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Sommige zelfstandigen kunnen hun oude pensioenregeling voortzetten, terwijl anderen zelfs verplicht zijn om met een pensioenfonds mee te doen. Zoek uit wat voor jou geldt en bespreek met je boekhouder wat voor jou (fiscaal) de meest gunstige manier van pensioen opbouwen is. In het artikel Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er vind je de verschillende manieren om je pensioen te regelen als zzp'er.

Banksparen

Bancaire lijfrentes (beter bekend als banksparen) en beleggingslijfrentes zijn in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige verzekeringsproducten waar alleen de verkoper van het product beter van werd. Hiermee is het mogelijk fiscaalvriendelijk en eenvoudig te sparen voor later.

Informatie over banksparen vind je hier.

Beleggingslijfrente

Sinds 1 januari 2015 zijn er nieuwe initiatieven voor zelfstandigen gestart waarbij je fiscaal vriendelijk geld opzij kunt zetten via een beleggingslijfrente. Dit is even eenvoudig als banksparen, maar in plaats van te sparen tegen een vaste (lage) rente wordt er breed gespreid belegd.

Door gezamenlijk te beleggen in een beleggingsfonds zijn de kosten lager en is er een hoger verwacht rendement dan bij banksparen. 

Wanneer moet je beginnen?

Het is verstandig om direct na aanvang van je bedrijf te gaan reserveren voor later. Ons advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en pas als je er 100% zeker van bent dat je zzp'er wilt blijven, over te gaan tot het aanschaffen van een product als banksparen of een beleggingslijfrente.

Als je er bijvoorbeeld na een half jaar achter komt dat het ondernemerschap toch niets voor jou is, kan je het opgebouwde deel niet zomaar opnemen.

Meer over jouw pensioen

Meer informatie over dit onderwerp lees je in de volgende artikelen:

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Wil je snel en effectief jouw jaarruimte berekenen als zzp'er? BrightPensioen heeft een handige tool voor je ontwikkeld waarmee je jouw jaar- en reserveringsruimte kunt berekenen.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.