gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Pensioen opbouwen als zzp'er

Freelancers en zzp'ers hebben in tegenstelling tot werknemers relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zo bestaat er geen pensioenfonds zoals bij de meeste werknemers. Om te voorkomen dat je als zzp'er op je 67e alleen AOW hebt, moet je dus zelf iets regelen. Dit is niet verplicht, maar je bent waarschijnlijk niet zelfstandig geworden om hard te werken en na het stoppen van je bedrijf nauwelijks inkomen te hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat maar weinig zzp'ers sparen voor later. Veel mensen voorzien dan ook een toekomstig probleem.

Pensioenmogelijkheden als zelfstandige

Stel dat je in de bouw werkt en maar tot je 60e kunt werken. Tot het moment dat je AOW krijgt, moet je die periode zelf financieel overbruggen. En als je dan de AOW-leeftijd bereikt: ook dat is geen vetpot. In 2020 bedraagt de AOW € 1.255,87 bruto per maand voor een alleenstaande en € 859,55 voor samenwonenden.

Daarnaast staat de betaalbaarheid van onze AOW onder druk omdat er steeds minder werkenden komen. Het is dus belangrijk om een spaarpotje te creëren voor later.

Bron: Sociale Verzekeringsbank.

Hoe bouw ik als zzp'er pensioen op?

Pensioen opbouwen is niets meer dan (fiscaal vriendelijk) een spaarpotje maken voor later. Er zijn allerlei mogelijkheden om pensioen op te bouwen, van enorm ingewikkelde pensioenconstructies in eigen beheer tot het meer eenvoudige banksparen. Sommige zelfstandigen kunnen hun oude pensioenregeling voortzetten terwijl anderen zelfs verplicht zijn met een pensioenfonds mee moeten doen. Zoek uit wat voor jou geldt en bespreek samen met je boekhouder wat voor jou (fiscaal) de meest gunstige manier van pensioen opbouwen is.

In het artikel "manieren om je pensioen te regelen als zzp'er" vind je de verschillende manieren om je pensioen te regelen als zzp'er.

Banksparen

Bancaire lijfrentes (beter bekend als banksparen) en beleggingslijfrentes zijn in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige verzekeringsproducten waar alleen de verkoper van het product beter van werd. Hiermee is het mogelijk fiscaalvriendelijk en eenvoudig te sparen voor later. Informatie over banksparen kun je vinden op de site van de Rabobank.

Beleggingslijfrente

Sinds 1 januari 2015 zijn er nieuwe initiatieven voor zelfstandigen gestart waarbij je fiscaal vriendelijk geld opzij kunt zetten via een beleggingslijfrente. Dit is even eenvoudig als banksparen, maar in plaats van te sparen voor een vaste (lage) rente wordt er breed gespreid belegd. Door te beleggen in een gezamenlijk beleggingsfonds gebeurt dit tegen lage kosten en is er een hoger verwacht rendement dan bij banksparen. Lees voor meer informatie ook het artikel ‘banksparen en lijfrente voor zzp'ers'.

Wanneer moet je beginnen?

Het is verstandig om direct na aanvang van je bedrijf te gaan reserveren voor later. Ons advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en als je er 100% zeker van bent dat je zzp'er wilt blijven, over te gaan tot een product als banksparen of een beleggingslijfrente. Als je er bijvoorbeeld na een half jaar achter komt dat het ondernemerschap toch niets voor jou is, dan kan je het opgebouwde deel niet zomaar opnemen.

Meer informatie over dit onderwerp:

Pensioen helpdesk

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Downloads

Handleiding  

Jouw jaarruimte berekenen

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord