• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

In 5 stappen naar financiering voor jouw onderneming

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het vinden, aanmelden en verkrijgen van goedkeuring voor een kleinere bedrijfslening kan namelijk een uitdaging zijn. Dus je kan maar beter goed voorbereid zijn. In dit kennisartikel lees je hoe je in vijf stappen de juiste financieringsvorm kiest én krijgt.

Vijf stappen: zo financier je jouw bedrijf!

Vaak worden er strenge eisen gesteld aan het verkrijgen van financiering. Denk hierbij aan het hebben van een positieve cashflow, goede jaarcijfers en een solide businessplan. Het verkrijgen van een lening bij de bank is voor kleinere ondernemingen vaak erg lastig. Toch is een lening of alternatieve vorm van financiering voor veel bedrijven wenselijk. En soms ook hard nodig om een bedrijf te starten, te laten groeien of om de dagelijkse kosten (zoals lonen en inventaris) te dekken.

Stap 1: waarom heb je het geld nodig?

Op het moment dat je op zoek gaat naar financiering, zal je deze vraag te horen krijgen. En jouw antwoord zal hoogstwaarschijnlijk overeen komen met één van de volgende punten:

    • Om een bedrijf te starten.
    • Om de dagelijkse kosten te managen.
    • Om je bedrijf te laten groeien.

Stap 2: bepaal welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf

De reden(en) waarom je op zoek bent naar financiering, bepaalt welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf. Op het moment dat je een bedrijf start, is de kans klein om een lening bij de bank te krijgen in het eerste jaar van het bestaan. In het eerste bestaansjaar van een onderneming zijn er namelijk nog niet voldoende cijfers bekend waarop een lening kan worden afgegeven. Daarnaast wordt van je verwacht dat je een goed doordacht ondernemingsplan hebt en dien je vaak te beschikken over een hoog startkapitaal.

De alternatieve vormen van financiering (naast lenen bij de bank) zijn zakelijke creditkaarten, leningen van vrienden of familie, crowdfunding, eigen vermogen, financial lease, investeerders (business angels), een microlening bij een onafhankelijke geldverstrekker of je kunt gebruik maken van factoring.

De volgende financieringsvormen zijn het meest geschikt om de dagelijkse kosten te dekken, of om groeimogelijkheden voor je bedrijf te realiseren:

Een banklening
Een banklening geeft je de beschikking over een geldbedrag voor het betalen van kosten voor je onderneming. Dit kan inventaris zijn, maar bijvoorbeeld ook het investeren in apparatuur.

Rekening courant krediet
Een rekening-courant is een zakelijke betaalrekening met een kredietfaciliteit, waardoor je een vrij opneembaar bedrag kunt opnemen. Met deze zakelijke rekening mag je in het rood staan. De limiet hiervan is vooraf besproken met de bank.

Factoring
Factoringmaatschappijen betalen onbetaalde facturen op voorhand aan je uit.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Stap 3: bekijk of jij de benodigdheden hebt om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm

Iedere financieringsvorm hanteert zijn eigen voorwaarden. Bepaal op voorhand of jij in huis hebt wat nodig is om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm van jouw keuze. Indien je geïnteresseerd bent in de mogelijk van factoring zal er gevraagd worden naar informatie over je opdrachtgever. Het is handig om deze informatie bij de hand te houden. Denk hierbij aan adresgegevens en bijvoorbeeld het KVK-nummer.

Stap 4: vind de beste partij voor je bedrijf

Als je een vorm van financiering hebt gevonden die bij je past, dan is het tijd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vergelijk hierbij de verschillende voorwaarden en bijkomende kosten.

TIP Neem, bij het selecteren van een partij, eens telefonisch contact met ze op. Dit helpt je om een beeld te vormen van de organisatie.

Stap 5: zet je documenten startklaar en meld je aan

Zodra je weet of je in aanmerking komt voor de financieringsvorm naar keuze, is het van belang dat je alle documenten klaarzet. Op deze manier doorloop je de aanmelding zo snel mogelijk. Het is handig om direct de aanmelding bij twee of drie partijen in te voeren, zodat je weet bij welke partijen je in aanmerking komt. Als blijkt dat je bij meerdere partijen in aanmerking komt, heb je in ieder geval vergelijkingsmateriaal.

TIP: Op zoek naar financiering? Vergelijk alle kredietverstrekkers.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.