• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

In 5 stappen naar financiering voor jouw onderneming

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het vinden, aanmelden en verkrijgen van goedkeuring voor een kleinere bedrijfslening kan namelijk een uitdaging zijn. Dus kun je maar beter goed voorbereid zijn. In dit kennisartikel lees je hoe je in vijf stappen de juiste financieringsvorm kiest én krijgt.

Zo financier je jouw bedrijf!

Het verkrijgen van een lening bij de bank is voor kleinere ondernemingen vaak lastig. Vaak worden er strenge eisen gesteld aan financiering. Denk aan het hebben van een positieve cashflow, goede jaarcijfers en een solide businessplan. Toch is een lening of alternatieve vorm van financiering soms hard nodig om een bedrijf te starten, te laten groeien of om de dagelijkse kosten (zoals lonen en inventaris) te dekken.

Lees ook: Bereken je financiële plaatje

Stap 1: Waar heb je het geld voor nodig?

Op het moment dat je op zoek gaat naar financiering, zal je deze vraag te horen krijgen. Jouw antwoord bevat hoogstwaarschijnlijk één van de volgende punten:

    • Om een bedrijf te starten.
    • Om de dagelijkse kosten te managen.
    • Om je bedrijf te laten groeien.

Het antwoord op deze vraag, is in hoge mate bepalend voor welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf, zie stap 2.

Stap 2: Welke vorm van financiering is geschikt voor je bedrijf?

Als je een bedrijf start, is de kans klein dat je al gelijk een banklening kunt krijgen. Er zijn dan niet voldoende cijfers bekend waarop de bank een lening kan afgeven. Lees ook dit artikel. Alternatieve vormen van financiering komen dan eerder in aanmerking, zoals: leningen van vrienden of familie, crowdfunding, financial lease, een microlening bij een onafhankelijke geldverstrekker en factoring.

Is jouw motivatie voor het zoeken van financiering een van de twee andere antwoorden (dagelijkse kosten dekken of realiseren van groeimogelijkheden), dan liggen de volgende financieringsvormen meer voor de hand:

Banklening
Een banklening geeft je de beschikking over een geldbedrag voor het betalen van kosten voor je onderneming. Dit kan inventaris zijn, maar bijvoorbeeld ook het investeren in apparatuur.

Als gevolg van de coronacrisis merken veel ondernemers dat het momenteel extra moeilijk is om voor ondersteuning aan te kloppen bij de reguliere banken. Om deze ondernemers in deze moeilijke tijden toch extra financiële ruimte te kunnen bieden, heeft kredietverstrekker zonder winstoogmerk Qredits het corona-overbruggingskrediet in het leven geroepen.

Het grote verschil met reguliere kredietverstrekking is dat Qredits hierbij vooral let op de bedrijfsresultaten van vóór de coronacrisis in plaats van naar de huidige inkomsten. Na goedkeuring kan de ondernemer tot € 25.000 lenen tegen een rente onder de reguliere tarieven: 2 % in het eerste jaar, daarna 5,75% voor de rest van de looptijd van maximaal 48 maanden.

Rekening courant krediet
Een rekening-courant is een zakelijke betaalrekening met een kredietfaciliteit, waardoor je een vrij opneembaar bedrag kunt opnemen. Met deze zakelijke rekening mag je in het rood staan. De limiet hiervan is vooraf besproken met de bank. 

TIP Alle grote banken bieden een zakelijke betaalrekening aan. Knab Zakelijk is een van de voordeligste zakelijke rekeningen voor zzp'ers. Voor € 7 per maand heb je een compleet bankpakket, met onder andere meerdere betaal- en spaarrekeningen. Voor startende ondernemers is het eerste halfjaar met 50% korting. Een zakelijke rekening open je bij Knab volledig via de app.

Factoring
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een ondernemer draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. Deze factoringmaatschappij betaalt op voorhand aan je uit. Je hoeft dus niet te wachten totdat je facturen zijn betaald.

Factoring helpdesk

Factoring helpdesk

Wil je snel jouw facturen betaald hebben? Dan kan factoring de oplossing zijn. Heb je vragen over factoring, zoals: kom ik in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt het in? De factoring helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je verder.

Stap 3: Bepaal of jij de benodigdheden hebt om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm

Iedere financieringsvorm kent zijn eigen voorwaarden. Bepaal op voorhand of jij de benodigdheden in huis hebt die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm van jouw keuze. Als je geïnteresseerd bent in factoring zal er bijvoorbeeld gevraagd worden naar informatie over je opdrachtgever. Het is handig om deze informatie bij de hand te houden. Denk aan adresgegevens en bijvoorbeeld het KVK-nummer.

Stap 4: Vind de beste partij voor je bedrijf

Als je de vorm van financiering hebt gevonden die bij jou past, is het tijd om aanbieders met elkaar te vergelijken. Let hierbij vooral op de voorwaarden en bijkomende kosten. Veel informatie is online te vinden. Toch is het verstandig om bij het selecteren van een partij vooraf telefonisch contact op te nemen. Dit helpt je om een beeld te vormen van de organisatie.

Stap 5: Zet je documenten klaar en meld je aan

Zodra je weet of je in aanmerking komt voor de financieringsvorm van jouw keuze, is het van belang dat je alle documenten klaarzet. Het beste kun je je aanmelding bij 2 of 3 aanbieders gelijk invoeren. Als vervolgens blijkt dat je bij meerdere partijen in aanmerking komt voor financiering, heb je in ieder geval vergelijkingsmateriaal.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Inzicht in jouw financiën? Kijk dan eens bij Knab. Van bankrekening tot verzekering en boekhoudpakket.

Open nu een rekening vanaf € 3,50 per maand en ontdek de voordelen.