• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

De beste boekhouding opties voor zzp’ers

Een goede boekhouder is prettig, maar kost geld. Daarbij komt dat je voor inzicht in je financiële status afhankelijk bent van een derde. Deze afhankelijkheid kan andere processen binnen de onderneming vertragen. Om dit te voorkomen zijn er verschillende boekhoudprogramma’s, zowel online als offline, die je kunt gebruiken. Wanneer is een programma geschikt voor een zzp’er en wanneer niet? Lees snel verder.

Wanneer boekhouden in Excel?

Excel is veelgebruikt als offline boekhoudprogramma. Sommige starters beginnen met een zelfgemaakt Excel template. Een voordeel hiervan is dat de kosteloos kunt beginnen, maar een nadeel is dat het erg veel tijd kost. Een kant en klaar template is daarom een snellere optie en bespaart veel tijd. Enkele voorbeelden van gratis Excel templates kun je hier downloaden.

Voor de langere termijn is het niet aan te raden om via Excel te werken. Het kost niet alleen veel tijd om de hele boekhouding zo bij te houden, de gratis sjablonen missen vaak ook gebruiksvriendelijkheid en zijn beperkt in opties. Na verloop van tijd schaffen meeste ondernemers dan ook vaak een betaalde Excel template aan.

Een andere afweging is een online boekhoudprogramma te kopen.

Wanneer online boekhouden?

Het percentage ondernemers dat online boekhoudt is de laatste jaren sterk gestegen. Daarbij is overigens een sterke correlatie waarneembaar met leeftijd, zo blijkt uit onderzoek van Moneymonk. Liefst 82% van de zzp’ers tussen 25-35 doet zijn administratie in een online boekhoudprogramma, tegenover slechts 18% van de zzp’ers tussen 65-75.

Voordelen online boekhouden

De forse stijging in het gebruik van online boekhouden heeft te maken met het feit dat er nogal wat voordelen zijn om online te boekhouden:

  • Zo kunnen ondernemers via online boekhouding actiever betrokken blijven, raken bonnen niet snel kwijt en ook facturen kunnen sneller verwerkt worden.
  • Daarnaast bespaar je tijd omdat je veel processen kunt laten automatiseren. Met een bankkoppeling laad je snel de transactie van je zakelijke rekening, je hoeft namelijk niet meer alle gegevens handmatig in te voeren. Heel handig wanneer je alles in je eentje moet doen.
  • Ook heb je met online boekhouden de garantie dat je gegevens veilig bewaard worden. Er worden namelijk regelmatig back-ups gemaakt, zodat de boekhouding goed bewaard blijft. Ook beschikken ze over goede servers, waardoor je gegevens veilig zijn voor hackers.
  • De enige situatie wanneer de online software niet geschikt voor je is als zzp’er is wanneer je niet over een goedwerkende internetverbinding beschikt. Wanneer er geen internetverbinding is, kan er namelijk niet worden ingelogd.

Online boekhouden uitbesteden

Een stap verder dan het gebruik van online boekhoudsoftware, is het gebruik maken van een totaaloplossing. Dit wil zeggen dat je al zzp'er je hele boekhouding uit handen geeft. Je kunt zo'n totaaloplossing het beste zien als dienst. De aanbieder van de boekhoudsoftware heeft ervaren boekhouders in dienst die de gehele boekhouding van je overnemen.

Meer over totaaloplossingen voor boekhouden, lees je hier.

Advies: gewoon uitproberen

Welk boekhoudprogramma het beste bij een zzp’er past, hangt af van de opties die de software te bieden heeft en die het bedrijf nodig heeft. Zowel offline als online boekhoudsoftware biedt nu eenmaal verschillende mogelijkheden. Het beste is om de software gewoon uit te proberen. Werk met de software in de praktijk en probeer de opties uit. Pas dan is het mogelijk een juiste keuze te maken. Veel succes ermee!

Voorbeelden online boekhouden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van boekhoudpakketten die je kunt gebruiken.

Keer via deze link terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

 

Wil je een volledig overzicht? Wij hebben een mooie vergelijker van boekhoudpakketten. Hier kun je kijken op basis van jouw wensen ontdekken welk pakket het beste bij je past.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.