Krijg je boekhouding op orde

Om te zorgen dat je op een goede manier je aangifte omzetbelasting (btw) en je aangifte inkomstenbelasting (IB) kunt doen, is een goede boekhouding essentieel. Veel zzp’ers vinden hun belastingzaken en administratie saai of lastig en schuiven daarom veel zaken voor zich uit. Toch scheelt het je uiteindelijk een hoop frustratie, tijd en geld als je vanaf het begin je administratie goed bijhoudt.

Je kunt daarbij de volgende keuzes maken:

  • Zelf de boekhouding regelen, online of offline;
  • De hele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder/accountant;
  • Combinatie van beide.

Zelf de boekhouding doen

Zelf je boekhouding verzorgen is de meest voordelige oplossing. Het kost wel een hoop van je (kostbare) tijd en doe je alles wel goed? Vergeet je geen belangrijke gegevens op te voeren? Er zijn diverse cursussen en boeken voor zzp'ers die je wegwijs maken in de basiskennis van boekhoudingen.

Wanneer je over enige basiskennis boekhouden beschikt, kun je overwegen om je boekhouding zelf te regelen. Je kunt dan gebruik maken van een online boekhoudpakket. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg programma’s en tools die je kunt gebruiken voor het inscannen van bonnetjes of het versturen van facturen. Op deze pagina kun je software voor het factureren en boekhouden met elkaar vergelijken.

Vraag jezelf wel eerst af of je het echt zelf wilt doen. Veel zzp’ers doen hun boekhouding namelijk in de avonduren of in het weekeinde: juist de tijd dat je aan het opladen bent voor de volgende dag. Stel dat je een uurtarief hebt van € 75,-, dan is het vaak veel rendabeler om je boekhouding deels uit te besteden, vooral als je de uren declarabel kunt maken.

Ga niet blind voor de goedkoopste aanbieder. Laat je goed informeren en gebruik je netwerk om tot de juiste keuze te komen

Zoek je boekhoudsoftware die niet duur maar wel effectief is? Snelstart is een boekhoudtool waarmee jij administratie gemakkelijk bijhoudt - handig voor jezelf of je boekhouder. Snelstart is gekoppeld aan je zakelijke rekening en ziet dus automatisch welke transacties je doet. Het programma is ook prima te combineren met een lokale boekhouder (zie hieronder). 

Boekhouding uitbesteden

Ben je boekhoudkundig niet zo onderlegd en heb je geen behoefte aan administratieve rompslomp, dan is het verstandig om de boekhouding door een boekhouder of accountant te laten verzorgen. Je kunt je facturen, afschriften en bonnetjes eens per kwartaal inleveren bij jouw boekhouder die alles keurig verwerkt in het boekhoudprogramma. De boekhouder zorgt voor de juiste aangifte van jouw btw en inkomstenbelasting. 

De kosten voor het algeheel uitbesteden van je boekhouden lopen uiteen van € 500,- tot € 2000,- per jaar. Er is een enorm kwaliteitsverschil tussen de boekhouders. Ga niet blind voor de goedkoopste aanbieder. Laat je goed informeren en gebruik je netwerk om tot de juiste keuze te komen.

Combinatie zelf doen en uitbesteden

Beschik je over enige basiskennis boekhouding, maar laat je de controle graag over aan de professionals? Dan kun je overwegen om je boekhouding samen met een boekhouder te regelen. Je kunt dan alle facturen, bonnetjes en declaraties zelf invoeren in een boekhoudprogramma dat gekoppeld is met het systeem van jouw boekhouder. Het boekhoudkantoor zorgt vervolgens voor de kwartaalaangifte van de btw en de aangifte inkomstenbelasting.

Wil je advies bij je keuze van een boekhouder? In diverse regio’s zijn wij een uniek samenwerkingsverband aangegaan met een lokaal boekhoudkantoor. In ons zzp-netwerk nemen we regionale partners op die aanbevolen worden vanuit ons netwerk en/of met wie we zelf goede ervaringen mee hebben. Kijk eens op onze 'Hulp in de regio' en vraag een gratis adviesgesprek aan bij een boekhouder bij jou in de buurt.

Onze partners

Boekhoud pakketten vergelijken?

Boekhoud pakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt online boekhoud programma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar stappenplan

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.