• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Je eigen onderneming starten in een handomdraai

De zon schijnt en onderweg naar je baas zie je ze zitten met hun laptopje op het terras: de ondernemers. Met een mengeling van afgunst en respect, kijk je achterom. Hoe doen ze dit toch? Jij loopt al een heel tijdje met het plan om je eigen bedrijf te beginnen, maar je blijft het alsmaar uitstellen. Zonde! In dit artikel vertellen we hoe je in drie stappen begint als zzp'er en benoemen we de mogelijke valkuilen (die overigens lang niet zo diep zijn als vaak wordt gedacht).

Stap 1. Bepaal je identiteit als bedrijf

Valkuil: Pas als de naam perfect is, kan ik starten.

Je naam draag je je hele leven bij je. De naam van je onderneming moet je bedenken. Wijzigen van de naam bij de Kamer van Koophandel is zelfs gratis. Check wel of er voor je bedrijfsnaam nog een domeinnaam beschikbaar is, voordat je beslist.  

Stap 2. Meld je bedrijf aan bij de Kamer van Koophandel

Valkuil: Pas als ik zeker weet dat mijn bedrijf een succes gaat worden, kan ik starten.

Je bedrijf aanmelden bij de KvK is tegenwoordig nog gemakkelijker dan solliciteren. Op de website van de Kamer van Koophandel kan je je aanmelden voor een afspraak op kantoor. Hiervoor moet je een online vragenformulier invullen met de diensten van je bedrijf en je gegevens.  Je denkt wellicht aan een vragenvuur onderworpen te worden. Maar meer dan een kop koffie drinken en de vragen doorlopen van het online vragenformulier is het niet. Vaak krijg je nog wat nuttige tips voor je bedrijfsvoering. Vervolgens even € 50,- afrekenen en je bent directeur.

Stap 3. De Belastingdienst tevreden houden

Valkuil: ik heb al moeite met mijn jaarlijkse opgave inkomstenbelasting. Boekhouden gaat me nooit lukken.

Met een online boekhoud- en factuur software haal je je persoonlijke financiële assistent in huis. Deze tools doen het denkwerk voor je. Zeker als je net begint en je weinig verstand van boekhouding hebt, is een boekhoudprogramma een must. Je kunt het zelfs met een online boekhoudpakket helemaal alleen! En heb je een vraag of kom je er even niet uit? De meeste softwareleveranciers hebben een prima support afdeling die je graag verder helpt.

Met deze tools verstuur je nette facturen, hoef je geen boekhoudkundige kennis te hebben om je bonnetjes te kunnen administreren en doe je aangifte belasting met één druk op de knop. Transacties op je bankrekening worden automatisch ingeladen. En het programma leert van eerder ingevoerde boekingen, waardoor je terugkerende uitgaven enkel hoeft te bevestigen met een druk op de knop. Zo gaat je administratie elke keer sneller.

Door de combinatie van facturatie en je geboekte bonnen, dus inkomsten en uitgaven in één tool, heb je altijd overzicht over je financiën. Dat is belangrijk, want hiermee stuur je je beslissingen en dus je bedrijf. Aanschaf van een online boekhoudprogramma is nuttig vanaf het moment dat je het overzicht begint te verliezen. Voor de een is dit vanaf drie man personeel, voor de ander is dit vanaf de start.

Vergeet niet om vanaf het prille begin zowel je declarabele als niet declarabele uren bij te houden. Wanneer je wilt profiteren van fiscaal voordeel moet je aantoonbaar kunnen maken dat je 1225 arbeidsuren in je onderneming hebt gestoken dat kalenderjaar.  Een online urenregistratie voor zzp’ers kan hierin faciliteren. Zo heb je diverse urenregistratie apps waarmee je altijd en overal je gewerkte uren kunt bijhouden op je smartphone.

Boekhoudpakketten vergelijken

Wil jij weten welk pakket het beste bij jou past? Hieronder vind je een aantal handige boekhoudpakketten:

 
Doorloop ons zzp stappenplan

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

Blogs

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.