• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 6

4 handige en gratis Excel templates voor een startende zzp administratie

Als zzp’er moet je er goed om denken dat de administratie altijd op orde is. De administratie van de zzp’er omvat onder andere het sturen van facturen, opstellen van offertes, bijhouden van de boekhouding en registreren van de gewerkte uren.

Als je relatief weinig klanten of projecten hebt, hoef je niet direct allerlei boekhoudprogramma’s aan te schaffen. Een groot deel van je administratie kun je gratis bijhouden in Excel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het Office-pakket of Google Spreadsheets.

Hieronder vind je een aantal simpele maar handige templates voor de volgende toepassingen.

Gratis offertes maken met een Excel template

Wanneer je nog niet zoveel offertes stuurt, kun jij jouw offertes gemakkelijk maken in Excel of Google Spreadsheets. Het voordeel van een offerte template is dat deze voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast biedt een kant en klaar template een hoop gemak. Je stelt eenmalig een voorbeeldofferte op die je vervolgens altijd kunt gebruiken. In het vervolg hoef jij alleen nog een paar gegevens in te vullen en je offerte is klaar om te versturen.

Factuur template 9% btw

Check binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. CTA: Start ZZP Aftrekposten Scan.

Werk jij als zzp’er in de bouw? Dan kun je gebruik maken van het gratis offerte template voor de bouw. Dit template bevat extra posten speciaal voor de materiaalkosten en werkzaamheden met het 6 procent btw-tarief.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief. 

Factuur template 21%

Ben jij veel tijd kwijt aan het maken en versturen van je facturen? Met een gratis factuur voorbeeld kun jij als zzp’er redelijk eenvoudig facturen opstellen en sturen. De eerste keer dat je het template gebruikt, kun je een voorbeeldfactuur maken. Vervolgens kun je dit voorbeeld altijd gebruiken en hoef je alleen nog de gegevens van jouw klant in te vullen. Met een gratis offerte template kun jij dus simpel facturen maken en naar je klanten sturen per mail.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Uren registreren met gratis Excel template

Het is als zzp’er erg belangrijk dat je je gewerkte uren goed bijhoudt. Wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je namelijk in aanmerking komen voor ondernemersaftrek bij de Belastingdienst. De ondernemersaftrek bestaat uit de zelfstandigen- en startersaftrek. In totaal kun je profiteren van maximaal 9153 euro belastingvoordeel per jaar. 

Je kun je uren gratis en gemakkelijk bijhouden in een urenregistratie template in Excel. Het voordeel hiervan is dat je alle uren in een overzichtelijk bestand hebt. Wanneer je gebruik maakt van een online spreadsheet, zoals Google Spreadsheets, kun je altijd en overal je uren bijhouden en inzien.

Daarnaast voldoen de meeste templates aan alle regels van de Belastingdienst. Hou alleen wel in de gaten of de regels veranderen zodat je weet wanneer je het template moet updaten.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Boekhouden met een Excel boekhouding template

Een wat uitgebreider template bevat daarnaast een balans, resultatenrekening, BTW overzicht en klantenoverzicht. Op die manier kun je met het template relatief eenvoudig en gratis boekhouden in Excel.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Toe aan de volgende stap? Kies hier de beste online boekhoudpakketten

Wanneer je zzp’er bent, zijn standaard templates in Excel erg handig om een begin te maken. Als je onderneming groeit, zul je echter merken dat het lastiger wordt om je administratie bij te houden. De investering in professionele online boekhoudsoftware loont dan al snel de moeite.

Natuurlijk, je bespaart geld met het werken in een gratis spreadsheet, maar de tijd van elk dubbeltje moeten omdraaien ligt nu achter je. Een Excel-boekhouding kost je gewoon meer tijd en het risico dat je fouten maakt bij het bijhouden ervan is stukken groter. Je moet alle gegevens zelf invullen. Heb je een factuur ontvangen of verstuurd, dan moet je deze zelf in je boekhouding overtypen of kopiëren/plakken.

Met bedrijfssoftware worden veel handelingen geautomatiseerd. Ook maak je minder fouten waardoor je professioneler overkomt bij je klanten, die hierdoor sneller bij jou terug zullen komen.

Offertes, urenregistratie en boekhouden in één pakket? Het is allemaal mogelijk. We hebben hier alvast een aantal voorbeelden van boekhoudprogramma's op een rijtje gezet:

 

Wil je alle programma's vergelijken en bekijken wat het beste bij je past? Kijk dan naar ons handige totaal overzicht:

Vergelijk zzp boekhoudpakketten


TIP
Check binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. Start ZZP Aftrekposten Scan.

Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

Onze partners

Blogs

Boekhoud pakketten vergelijken?

Boekhoud pakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt online boekhoud programma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.