• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 6

4 handige en gratis Excel templates voor een startende zzp administratie

Als je relatief weinig klanten of projecten hebt, hoef je hier niet direct allerlei programma’s voor aan te schaffen. Je kunt dan een groot gedeelte van je ZZP administratie gratis bijhouden in Excel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het Office-pakket of Google Spreadsheets.

Daarom vind je hier een aantal simpele maar handige templates voor je administratie. Welke templates er beschikbaar zijn en wat je van elk template kunt verwachten, vertellen wij jou in dit artikel.

Gratis factureren met een factuur voorbeeld in Excel

Werk jij als zzp’er in de schildersbranche? En is de woning ouder dan 2 jaar? Dan kun je gebruikmaken van het 9% btw tarief. Maak gebruik van het gratis factuur template.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor facturen met 9% btw voor leden van Het Ondernemerscollectief!

Gratis template | Facturen met 9% btw

Gratis factureren met een factuur voorbeeld in Excel

Ben jij een hoop tijd kwijt aan het maken en versturen van je facturen? Met een gratis factuur voorbeeld kun jij als zzp’er redelijk eenvoudig facturen opstellen en sturen. De eerste keer dat je het template gebruikt kun je een voorbeeld factuur maken. Vervolgens kun je dit voorbeeld altijd gebruiken en hoef je alleen nog de gegevens van jouw klant in te vullen. Met een gratis offerte template kun jij dus simpel facturen maken en naar je klanten sturen per mail.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor facturen met 21% btw voor leden van Het Ondernemerscollectief!

Gratis template | Facturen met 21% btw

Uren registreren met een gratis Excel template voor zzp’ers

Het is als zzp’er erg belangrijk dat e de gewerkte uren goed bijhoudt. Wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je namelijk in aanmerking komen voor ondernemersaftrek bij de Belastingdienst. De ondernemersaftrek bestaat uit de zelfstandigen- en startersaftrek. In totaal kun je profiteren van maximaal 9403 euro belastingvoordeel per jaar. 

Je kun je uren gratis en gemakkelijk bijhouden in een urenregistratie template in Excel. Het voordeel hiervan is dat je alle uren in een overzichtelijk bestand hebt. Wanneer je gebruik maakt van een online spreadsheet, zoals Google Spreadsheets, kun je altijd en overal je uren bijhouden en inzien. Daarnaast voldoen de meeste templates aan alle regels van de Belastingdienst. Hou alleen wel in de gaten of de regels ook veranderen zodat je weet wanneer je het template moet updaten.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor urenregistratie in Excel voor leden van Het Ondernemerscollectief!

Gratis template | Urenregistratie in Excel

Boekhouding bijhouden in een Excel boekhouding template

Als zzp’er heb je over het algemeen niet een hele complexe boekhouding, zeker niet als starter. In de meeste gevallen kun je het af zonder boekhouder of boekhoudsoftware. Het bijhouden van een simpel kasboek in Excel is dan eigenlijk al voldoende. Een wat uitgebreider template bevat daarnaast ook een balans, resultatenrekening, btw-overzicht en klantenoverzicht. Op die manier kun je met het template relatief eenvoudig en gratis boekhouden in Excel.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor een kasboek in Excel voor leden van Het Ondernemerscollectief!

Gratis template | Kasboek in Excel

Zet vandaag nog gratis jouw zzp administratie op in Excel

Wanneer je zzp’er bent, heb je vaak geen complexe administratie. In dat geval kan Excel prima voldoen. Zeker voor startende zzp’ers zijn dan standaard templates in Excel erg handig om een begin te maken. Mocht je meer klanten of projecten krijgen, overweeg dan over te stappen naar software zodat je processen en handelingen kunt automatiseren.

Toe aan de volgende stap? Kies hier de beste online boekhoudpakketten

Wanneer je zzp’er bent, zijn standaard templates in Excel erg handig om een begin te maken. Als je onderneming groeit, zul je echter merken dat het lastiger wordt om je administratie bij te houden. De investering in professionele online boekhoudsoftware loont dan al snel de moeite.

Natuurlijk, je bespaart geld met het werken in een gratis spreadsheet, maar de tijd van elk dubbeltje moeten omdraaien ligt nu achter je. Een Excel-boekhouding kost je gewoon meer tijd en het risico dat je fouten maakt bij het bijhouden ervan is stukken groter. Je moet alle gegevens zelf invullen. Heb je een factuur ontvangen of verstuurd, dan moet je deze zelf in je boekhouding overtypen of kopiëren/plakken.

Met bedrijfssoftware worden veel handelingen geautomatiseerd. Ook maak je minder fouten waardoor je professioneler overkomt bij je klanten, die hierdoor sneller bij jou terug zullen komen.

Offertes, urenregistratie en boekhouden in één pakket? Het is allemaal mogelijk. We hebben hier alvast een aantal voorbeelden van boekhoudprogramma's op een rijtje gezet:

 

Wil je alle programma's vergelijken en bekijken wat het beste bij je past? Kijk dan naar ons handige totaal overzicht:

Vergelijk zzp boekhoudpakketten


TIP
Check binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. Start ZZP Aftrekposten Scan.

Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

Onze partners

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.