gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe kan ik als zzp'er boekhouden in Excel?

Binnen de producten van Microsoft Office bestaat al jaren het programma Excel. Zo'n 30 procent van alle ondernemers in Nederland maakt gebruik van dit programma, wat betekent dat Excel feitelijk de marktleider is op het gebied van administratiesoftware.

Wat zijn de voor- en nadelen van boekhouden in Excel?

Is Excel de beste keuze?

Excel is een handige rekenmachine. Naast het 'gewone' rekenen biedt dit programma tal van functies. Er kunnen teksten worden ingevoerd, er kunnen grafieken worden opgemaakt en er kan gebruik gemaakt worden van de zogeheten macro’s. Met macro’s kunnen oplossingen gemaakt worden voor allerlei automatiseringsvraagstukken. In theorie is het mogelijk om ’s ochtends het koffiezetapparaat te laten starten met behulp van Excel.

Waarom niet?

Wat is er dan op tegen om de boekhouding te voeren in Excel? Het meest voorkomende probleem van Excel is de vrijheid van het programma. Omdat je er zoveel mee kunt, kan er ook veel misgaan. Je kan eenvoudig een onjuiste code invoeren, per ongeluk een formule verwijderen of de formule een verkeerde verwijzing geven. Het gevolg is dat er niets meer klopt van je boekhouding.

Een andere reden om geen Excel te gebruiken, heeft te maken met het feit dat er ontzettend veel administratiesoftware in omloop is. Er zijn haast net zoveel modellen als dat er ondernemers zijn. Administratiekantoren en adviseurs willen graag werken vanuit een zekere uniformiteit, waarin de financiële gegevens eenvoudig te controleren en te corrigeren zijn. Hier ligt een spanningsveld waardoor adviseurs de boekhouding niet graag met Excel verwerken.

Alternatief: Snelstart

Bovendien zijn er voldoende goedkope en makkelijke opties die je boekhouding in Excel kunnen vervangen, zoals Snelstart. Via deze boekhoudsoftware kun je eenvoudig inzien wat je nog moet betalen, wat je kunt verwachten en zelfs hoe hoog je verwachte btw-aangifte wordt. Ook werkt Snelstart met duizenden boekhoudkantoren waardoor er altijd realtime inzicht is in jouw administratie wat tijd en geld scheelt aan boekhoudkosten. Een Snelstart boekhoudkantoor bij jou in de buurt kun je vinden via deze link.

Waarom wel?

Het bijzondere is dat diezelfde adviseur wel de analyse van de cijfers in Excel doet. Nagenoeg alle administratiepakketten bieden een exportknop van hun gegevens naar Excel. Is het dan niet logischer om zowel de verwerking van de cijfers als de analyse hiervan in hetzelfde programma te kunnen doen? Wellicht heeft dit te maken met het feit dat er zoveel mis kan gaan bij Excel, maar met behulp van macro’s is dit probleem volledig te omzeilen. Excel plaatst zelf alle formules en dat werkt prima. 

Excel kan, mits goed gebouwd en beveiligd, een fantastisch instrument zijn om juist wel de boekhouding te voeren. De financiële gegevens zijn gemakkelijk in te voeren. Daarnaast kan Excel eenvoudig de relevante stuurinformatie genereren, zoals het opvragen van debiteuren en crediteuren, het banksaldo, de aangifte omzetbelasting en de verlies- en winstrekening. Dat levert je een enorme tijdsbesparing op. En juist: tijd = geld.

Wil je vergelijken? Lees dan het artikel: wat is het voordeel van online boekhouden?

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.