gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe kan ik als zzp'er boekhouden in Excel?

Het spreadsheetprogramma Excel is sinds jaar en dag onderdeel van Microsoft Office. Zo'n 30 procent van alle ondernemers in Nederland maakt gebruik van dit programma, wat Excel feitelijk de marktleider maakt op het gebied van administratiesoftware. Maar is Excel ook de beste keuze?

Wat zijn de voor- en nadelen van boekhouden in Excel?

Is Excel de beste keuze?

Excel is een handige rekenmachine. Naast het 'gewone' rekenen biedt dit programma tal van functies. Er kunnen teksten worden ingevoerd, er kunnen grafieken worden opgemaakt en er kan gebruik gemaakt worden van de zogeheten macro’s. Met macro’s kunnen oplossingen gemaakt worden voor allerlei automatiseringsvraagstukken. In theorie is het mogelijk om ’s ochtends het koffiezetapparaat te laten starten met behulp van Excel.

Met deze gratis templates kun je snel aan de slag.

Waarom niet?

Om maar gelijk het antwoord te geven: Nee. Het grootste probleem van Excel is de vrijheid van het programma. Doordat er zoveel mee kan, kan er ook veel misgaan.Voor je het weet voer je een onjuiste code in,verwijder je per ongeluk een formule of geef je een formule een verkeerde verwijzing. Het gevolg is dat er niets meer klopt van je boekhouding.

Daarbij komt dat er ontzettend veel administratiesoftware in omloop is. Er zijn haast net zoveel modellen als dat er ondernemers zijn. Administratiekantoren en adviseurs werken graag vanuit uniformiteit, zodat de financiële gegevens eenvoudig te controleren en te corrigeren zijn. Hier ligt een spanningsveld waardoor adviseurs de boekhouding niet graag met Excel verwerken.

Alternatief: Snelstart

Bovendien zijn er voldoende goedkope en makkelijke opties die je boekhouding in Excel kunnen vervangen, zoals Snelstart. Via deze boekhoudsoftware kun je eenvoudig inzien wat je nog moet betalen, wat je kunt verwachten en zelfs hoe hoog je verwachte btw-aangifte wordt. Ook werkt Snelstart met duizenden boekhoudkantoren waardoor er altijd realtime inzicht is in jouw administratie wat tijd en geld scheelt aan boekhoudkosten. Een Snelstart boekhoudkantoor bij jou in de buurt vind je via deze link.

Waarom wel?

Het bijzondere is dat diezelfde adviseur wel de analyse van de cijfers in Excel doet. Nagenoeg alle administratiepakketten bieden een exportknop naar Excel. Is het dan niet logischer om zowel de verwerking van de cijfers als de analyse in hetzelfde programma te doen? Dat dit niet gebeurt, heeft er wellicht mee te maken dat er zoveel mis kan gaan bij Excel. Maar met behulp van macro’s is dit probleem volledig te omzeilen. Excel plaatst zelf alle formules en dat werkt prima. 

Excel kan, mits goed gebouwd en beveiligd, een fantastisch instrument zijn om de boekhouding te voeren. De financiële gegevens zijn gemakkelijk in te voeren. Daarnaast kan Excel eenvoudig de relevante stuurinformatie genereren, zoals het opvragen van debiteuren en crediteuren, het banksaldo, de aangifte omzetbelasting en de verlies- en winstrekening. Dat levert je een enorme tijdsbesparing op. En zoals je weet: tijd = geld.

Wil je vergelijken? Lees dan het artikel: wat is het voordeel van online boekhouden?

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord