• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe kan ik als zzp'er boekhouden in Excel?

Het spreadsheetprogramma Excel is sinds jaar en dag onderdeel van Microsoft Office. Zo'n 30 procent van alle ondernemers in Nederland maakt gebruik van dit programma, wat Excel feitelijk de marktleider maakt op het gebied van administratiesoftware. Maar is Excel ook de beste keuze?

Is Excel de beste keuze?

Om maar gelijk het antwoord te geven: Nee. Het grootste probleem van Excel is de vrijheid van het programma. Doordat er zoveel mee kan, kan er ook veel misgaan.Voor je het weet voer je een onjuiste code in,verwijder je per ongeluk een formule of geef je een formule een verkeerde verwijzing. Het gevolg is dat er niets meer klopt van je boekhouding.

Daarbij komt dat er ontzettend veel administratiesoftware in omloop is. Er zijn haast net zoveel modellen als dat er ondernemers zijn. Administratiekantoren en adviseurs werken graag vanuit uniformiteit, zodat de financiële gegevens eenvoudig te controleren en te corrigeren zijn. Hier ligt een spanningsveld waardoor adviseurs de boekhouding niet graag met Excel verwerken.

Waarom niet?

Excel is een handige rekenmachine. Naast het 'gewone' rekenen biedt dit programma tal van functies. Er kunnen teksten worden ingevoerd, er kunnen grafieken worden opgemaakt en er kan gebruik gemaakt worden van de zogeheten macro’s. Met macro’s kunnen oplossingen gemaakt worden voor allerlei automatiseringsvraagstukken. In theorie is het mogelijk om ’s ochtends het koffiezetapparaat te laten starten met behulp van Excel.

Met deze gratis templates kun je snel aan de slag.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Waarom wel?

Het bijzondere is dat diezelfde adviseur wel de analyse van de cijfers in Excel doet. Nagenoeg alle administratiepakketten bieden een exportknop naar Excel. Is het dan niet logischer om zowel de verwerking van de cijfers als de analyse in hetzelfde programma te doen? Dat dit niet gebeurt, heeft er wellicht mee te maken dat er zoveel mis kan gaan bij Excel. Maar met behulp van macro’s is dit probleem volledig te omzeilen. Excel plaatst zelf alle formules en dat werkt prima. 

Excel kan, mits goed gebouwd en beveiligd, een fantastisch instrument zijn om de boekhouding te voeren. De financiële gegevens zijn gemakkelijk in te voeren. Daarnaast kan Excel eenvoudig de relevante stuurinformatie genereren, zoals het opvragen van debiteuren en crediteuren, het banksaldo, de aangifte omzetbelasting en de verlies- en winstrekening. Dat levert je een enorme tijdsbesparing op. En zoals je weet: tijd = geld.

Alternatief: Snelstart

Bovendien zijn er voldoende goedkope en makkelijke opties die je boekhouding in Excel kunnen vervangen, zoals Snelstart. Via deze boekhoudsoftware kun je eenvoudig inzien wat je nog moet betalen, wat je kunt verwachten en zelfs hoe hoog je verwachte btw-aangifte wordt. Ook werkt Snelstart met duizenden boekhoudkantoren waardoor er altijd realtime inzicht is in jouw administratie wat tijd en geld scheelt aan boekhoudkosten. Een Snelstart boekhoudkantoor bij jou in de buurt vind je via deze link.

Wil je vergelijken? Lees dan het artikel: wat is het voordeel van online boekhouden?

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.