• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Kun je incassokosten vergoed krijgen?

Als zzp'er heb je misschien ook wel eens te maken met opdrachtgevers of klanten die niet op tijd betalen. In dat geval kun je besluiten om tot incasso over te gaan. De kosten hiervan kun je vergoed krijgen. In de Wet IncassoKosten (WIK) is de hoogte van de vergoeding vastgesteld op basis van een staffel.

Hoeveel incassokosten worden vergoed?

De WIK geldt voor vorderingen waarvan de hoogte van het bedrag is vastgelegd in een overeenkomst of eenvoudig daaruit is af te leiden. Bijvoorbeeld een onbetaalde factuur voor de opdracht die jij voor een opdrachtgever hebt uitgevoerd. Belangrijk is dus dat er een overeenkomst is waarin je de afspraken hebt vastgelegd.

De wet geldt overigens niet voor schadevorderingen (letselschade bijvoorbeeld), tenzij de partijen het eens zijn geworden over die schade en dat in een overeenkomst hebben vastgelegd. Meer over letselschade lees je hier.

Wanneer heb je recht op vergoeding van incassokosten?

De vordering moet opeisbaar zijn. Ook moet je een aanmaning sturen met een termijn van veertien dagen waarbinnen de schuldenaar nog kan betalen. Let op: de veertien-dagen-termijn gaat pas lopen ná ontvangst van de aanmaning. In de aanmaning vermeld je het bedrag dat je aan incassokosten plus btw zult berekenen als er niet binnen de termijn betaald wordt.

Als de termijn verstrijkt zonder dat er een betaling binnenkomt op je rekening, heb je recht op een vergoeding van incassokosten, ongeacht of je wel of niet een incassobureau inschakelt. Deze kosten kun je in een brief vorderen. Het is aan te bevelen om de verstuurde veertien-dagen-brief te bewaren voor een eventuele toekomstige procedure (deze zal dan overlegd moeten worden).

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Hoe hoog is de vergoeding?

In de WIK wordt een minimum bedrag van € 40 en een maximum van € 6775 aangehouden. Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage incassokosten van het factuurbedrag wordt.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van brieven die je kunt sturen als je factuur niet betaald wordt. Bij eventuele vervolgstappen is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je actie hebt ondernomen.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Geen lid van Het Ondernemerscollectief maar heb je behoefte aan hulp op het gebied van incasso? Maak dan gebruik van het aanbod om (kosteloos) offertes op te vragen. Vergelijk 4 incassobureaus.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil jij hulp met het incasseren van jouw vordering?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.