• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Kun je incassokosten vergoed krijgen?

Als zzp'er kun je te maken krijgen met opdrachtgevers of klanten die niet op tijd betalen. In dat geval kun je besluiten om tot incasso over te gaan. De kosten hiervan kun je vergoed krijgen. In de Wet IncassoKosten (WIK) is de hoogte van de vergoeding vastgesteld op basis van een staffel.

Hoeveel incassokosten worden vergoed?

De WIK geldt voor vorderingen waarvan de hoogte van het bedrag is vastgelegd in een overeenkomst of eenvoudig daaruit is af te leiden. Bijvoorbeeld een onbetaalde factuur voor de opdracht die jij voor een opdrachtgever hebt uitgevoerd. Belangrijk is dus dat er een overeenkomst is waarin je de afspraken hebt vastgelegd.

De wet geldt overigens niet voor schadevorderingen (letselschade bijvoorbeeld), tenzij de partijen het eens zijn geworden over die schade en dat in een overeenkomst hebben vastgelegd. Meer over letselschade lees je hier.

Wanneer heb je recht op vergoeding van incassokosten?

De vordering moet opeisbaar zijn èn je moet een aanmaning sturen met een termijn van 14 dagen waarbinnen de schuldenaar nog kan betalen. Let op: de 14 dagen termijn gaat pas lopen ná ontvangst van de aanmaning. In de aanmaning vermeld je het bedrag dat je aan incassokosten plus btw zult berekenen als de factuur niet binnen de termijn betaald wordt.

Als de termijn verstrijkt zonder dat er een betaling binnenkomt op je rekening, heb je recht op een vergoeding van incassokosten; ongeacht of je wel of niet een incassobureau inschakelt. Deze kosten kun je in een brief vorderen. Het is aan te bevelen om de verstuurde 14 dagen brief te bewaren voor een eventuele toekomstige procedure waarin deze brief overlegd moet worden.

Gratis incassoservice

Gratis incassoservice

Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.

Hoe hoog is de vergoeding?

In de WIK wordt een minimum bedrag van € 40 en een maximum van € 6.775 aangehouden. Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage incassokosten van het factuurbedrag wordt.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Rezeev, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Wil jij hulp met het incasseren van jouw vordering?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.