gasten online
Registreer en profiteer!
 

Kun je incassokosten vergoed krijgen?

Als zzp'er heb je misschien ook wel eens te maken met opdrachtgevers of klanten die niet op tijd betalen: dan kun je incassokosten berekenen. In 2012 is een wet op incassokosten ingegaan: de Wet IncassoKosten (WIK). In deze wet wordt de vergoeding betreffende incassokosten vastgesteld op basis van een staffel. 

Hoeveel incassokosten worden vergoed?

Wat is de regelgeving voor incassokosten die je maakt als zzp'er?

De wet geldt voor geldvorderingen waarvan de hoogte van het bedrag in een overeenkomst is vastgelegd - of eenvoudig daaruit is af te leiden. Bijvoorbeeld een onbetaalde factuur van jou als zzp'er voor de opdracht die je voor jouw opdrachtgever uitgevoerd hebt. Belangrijk daarbij is dus wel dat er een overeenkomst is waarin je de afspraken hebt vastgelegd. De wet geldt overigens niet voor schadevorderingen (letselschade bijvoorbeeld), tenzij de partijen het eens zijn geworden over die schade en dat in een overeenkomst hebben vastgelegd.

Wanneer heb je recht op vergoeding van incassokosten?

De vordering moet opeisbaar zijn. Ook moet je een aanmaning sturen met een termijn van veertien dagen waarbinnen de schuldenaar nog kan betalen. Let op: de veertien-dagen-termijn gaat pas lopen ná ontvangst van de aanmaning. In de aanmaning vermeld je het bedrag dat je aan incassokosten plus btw daarover zult berekenen als niet binnen de termijn betaald wordt. Als de termijn is verstreken zonder dat er betaald is, heb je recht op een vergoeding van incassokosten, ongeacht of je een incassobureau inschakelt of niet. Deze kosten kun je in een brief vorderen. Het is aan te bevelen om de verstuurde veertien-dagen-brief te bewaren voor een eventuele toekomstige procedure (deze zal dan overlegd moeten worden).

Op welke vergoeding je recht hebt? Dat lees je in dit artikel: Hoe hoog is de vergoeding van incasso kosten?

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van brieven die je kunt sturen als je factuur niet betaald wordt. Bij eventuele vervolgstappen is het ook heel belangrijk dat je aan kunt tonen dat je actie hebt ondernomen.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Wil jij hulp met het incasseren van jouw vordering?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.