gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Kun je incassokosten vergoed krijgen?

Als zzp'er heb je misschien ook wel eens te maken met opdrachtgevers of klanten die niet op tijd betalen. In dat geval kun je besluiten om tot incasso over te gaan. De kosten hiervan kun je vergoed krijgen. In de Wet IncassoKosten (WIK) is de hoogte van de vergoeding vastgesteld op basis van een staffel. 

Hoeveel incassokosten worden vergoed?

De WIK geldt voor vorderingen waarvan de hoogte van het bedrag is vastgelegd in een overeenkomst of eenvoudig daaruit is af te leiden. Bijvoorbeeld een onbetaalde factuur voor de opdracht die jij voor een opdrachtgever hebt uitgevoerd. Belangrijk is dus dat er een overeenkomst is waarin je de afspraken hebt vastgelegd.

De wet geldt overigens niet voor schadevorderingen (letselschade bijvoorbeeld), tenzij de partijen het eens zijn geworden over die schade en dat in een overeenkomst hebben vastgelegd. Meer over letselschade lees je hier.

Wanneer heb je recht op vergoeding van incassokosten?

De vordering moet opeisbaar zijn. Ook moet je een aanmaning sturen met een termijn van veertien dagen waarbinnen de schuldenaar nog kan betalen. Let op: de veertien-dagen-termijn gaat pas lopen ná ontvangst van de aanmaning. In de aanmaning vermeld je het bedrag dat je aan incassokosten plus btw zult berekenen als er niet binnen de termijn betaald wordt.

Als de termijn verstrijkt zonder dat er een betaling binnenkomt op je rekening, heb je recht op een vergoeding van incassokosten, ongeacht of je wel of niet een incassobureau inschakelt. Deze kosten kun je in een brief vorderen. Het is aan te bevelen om de verstuurde veertien-dagen-brief te bewaren voor een eventuele toekomstige procedure (deze zal dan overlegd moeten worden).

Hoe hoog is de vergoeding?

In de WIK wordt een minimum bedrag van € 40,- en een maximum van € 6775,- aangehouden. Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage incassokosten van het factuurbedrag wordt.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van brieven die je kunt sturen als je factuur niet betaald wordt. Bij eventuele vervolgstappen is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je actie hebt ondernomen.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Geen lid van Het Ondernemerscollectief maar heb je behoefte aan hulp op het gebied van incasso? Maak dan gebruik van het aanbod om (kosteloos) offertes op te vragen. Vergelijk 4 incassobureaus.

Wil jij hulp met het incasseren van jouw vordering?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord