gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

4 handige en gratis Excel templates voor een startende zzp administratie

8 mei 2018

Als zzp’er moet je er goed om denken dat de administratie altijd op orde is. De administratie van de zzp’er omvat onder andere facturen sturen, offertes opstellen, de boekhouding bijhouden en de gemaakte uren registreren.

Als je relatief weinig klanten of projecten hebt, hoef je hier niet direct allerlei programma’s voor aan te schaffen. Je kunt dan een groot gedeelte van je zzp administratie gratis bijhouden in Excel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het Office-pakket of Google Spreadsheets.

Daarom vind je hier een aantal simpele maar handige templates voor je administratie. Welke templates er beschikbaar zijn en wat je van elk template kunt verwachten, vertellen wij jou in dit artikel.

Gratis offertes maken als zzp'er met een Excel template

Wanneer je nog niet zoveel offertes stuurt, kun jij jouw offertes gemakkelijk maken in Excel of Google Spreadsheets. Het voordeel van een offerte template is dat deze voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast biedt een kant en klaar template een hoop gemak. Je stelt eenmalig een voorbeeld offerte op die je vervolgens altijd kunt gebruiken. In het vervolg hoef jij dan alleen nog een paar gegevens in te vullen en je offerte is klaar om te versturen.

Een factuur template voor 9% btw

Werk jij als zzp’er in de bouw? Dan kun je gebruik maken van het gratis offerte template voor de bouw. Het voordeel hiervan is dat dit template beschikt over extra posten speciaal voor de materiaalkosten en werkzaamheden met het 6 procent btw-tarief.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Een factuur template voor 21% btw

Ben jij een hoop tijd kwijt aan het maken en versturen van je facturen? Met een gratis factuur voorbeeld kun jij als zzp’er redelijk eenvoudig facturen opstellen en sturen. De eerste keer dat je het template gebruikt kun je een voorbeeld factuur maken. Vervolgens kun je dit voorbeeld altijd gebruiken en hoef je alleen nog de gegevens van jouw klant in te vullen. Met een gratis offerte template kun jij dus simpel facturen maken en naar je klanten sturen per mail.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Uren registreren met een gratis Excel template voor zzp’ers

Het is als zzp’er erg belangrijk dat je de gewerkte uren goed bijhoudt. Wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je namelijk in aanmerking komen voor ondernemersaftrek bij de Belastingdienst. De ondernemersaftrek bestaat uit de zelfstandigen- en startersaftrek. In totaal kun je profiteren van maximaal 9403 euro belastingvoordeel per jaar. 

Je kun je uren gratis en gemakkelijk bijhouden in een urenregistratie template in Excel. Het voordeel hiervan is dat je alle uren in een overzichtelijk bestand hebt. Wanneer je gebruik maakt van een online spreadsheet, zoals Google Spreadsheets, kun je altijd en overal je uren bijhouden en inzien. Daarnaast voldoen de meeste templates aan alle regels van de Belastingdienst. Hou alleen wel in de gaten of de regels ook veranderen zodat je weet wanneer je het template moet updaten.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Boekhouding bijhouden in een Excel boekhouding template

Als zzp’er heb je over het algemeen niet een hele complexe boekhouding, zeker niet als starter. In de meeste gevallen kun je het af zonder boekhouder of boekhoudsoftware. Het bijhouden van een simpel kasboek in Excel is dan eigenlijk al voldoende. Een wat uitgebreider template bevat daarnaast ook een balans, resultatenrekening, BTW overzicht en klantenoverzicht. Op die manier kun je met het template relatief eenvoudig en gratis boekhouden in Excel.

Je kunt de template hier downloaden als je lid bent van Het Ondernemerscollectief.

Zet vandaag nog gratis jouw zzp administratie op in Excel

Wanneer je zzp’er bent, heb je vaak geen complexe administratie. In dat geval kan Excel prima voldoen. Zeker voor startende zzp’ers zijn dan standaard templates in Excel erg handig om een begin te maken. Mocht je meer klanten of projecten krijgen, overweeg dan over te stappen naar software zodat je processen en handelingen kunt automatiseren.

Voorbeelden van online boekhoudpakketten

Er zijn ook pakketten waarin je online je boekhouding kunt regelen. Offertes, urenregistratie en boekhouden in één pakket? Het is allemaal mogelijk. We hebben hier alvast een aantal voorbeelden van boekhoudprogramma's op een rijtje gezet.

 

Wil je alle programma's vergelijken en bekijken wat het beste bij je past? Kijk dan naar ons handige totaal overzicht

Vergelijk boekhoudprogramma's

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Meer blogs van Arjan Nieuwbeerta

25 juli 2019

Administratie software voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?

3 april 2019

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

19 maart 2019

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.