• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Gratis boekhoudprogramma voor zzp'ers: ga je voor excel of online software?

Wil jij een boekhoudprogramma dat je facturatie en boekhouding voor een groot deel uit handen neemt? Of waarmee je je boekhouding op zijn minst overzichtelijk krijgt? Heel verstandig! En het mooie is: Het hoeft niet veel geld te kosten om je boekhouding te stroomlijnen.

Grofweg heb je als startende zzp’er 2 opties: in Excel of met een online boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan e-Boekhouden.nl, Romslomp of DigiBtw.

Ontdek hieronder de  voor- en nadelen van beide opties. Ga je voor Excel of toch liever voor een online boekhoudprogramma?  

Welk type gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Natuurlijk, je kunt in een notitieboek je boekhouding bijhouden, maar dan moet je zeker weten dat je nooit fouten maakt of veel tijd tot je beschikking hebben. Voor de meesten onder ons geldt: je kunt er beter niet aan beginnen. Online boekhouden is altijd handiger. Je kunt data dan makkelijk hergebruiken, sneller vinden, beter corrigeren en je kunt cijfers en formules - als je ondersteunende software gebruikt - foutloos en razendsnel (laten) berekenen.

Ga je voor digitaal dan kun je cijfers in je tekstverwerkingsprogramma zoals Word onder elkaar zetten, maar de meest voor de hand liggende oplossing is Excel. Dat kost niets extra, omdat het onderdeel uitmaakt van het Office-pakket, dat vrijwel iedereen al op zijn computer heeft staan.

Gratis boekhouden in Excel

Met Excel kun je prima uit de voeten als je net begint met ondernemen en nog niet een enorme boekhouding hebt. Als startende zzp’er heb je nog niet zoveel klanten en wil je misschien maar een paar facturen per maand versturen. Dan is het goed te doen om je facturen en overzichten in Excel te maken. Wel is het handig als je al kennis hebt van het werken met formules in dit programma, maar is dat het geval, dan is het een aardige basis. Gebruik een simpele boekhouding template en houd je transacties bij.

Excel is veelzijdig en goed te gebruiken voor boekhouding, maar je hebt ook specifieke boekhoudsoftware, met meer gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten. Er is dus voor ieder wat wils. 

 

Wil jij weten welke mogelijkheden er nog meer zijn voor online boekhouden? Wij hebben een mooie vergelijkingspagina voor je waar je kunt kijken welk pakket het beste bij je past.

Vergelijk zzp boekhoudprogramma's

 

Gratis online boekhoudprogramma’s

Als je bedrijf groeit, ga je meer facturen versturen en zijn koppelingen met andere programma’s of platformen wenselijk. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander boekhoudprogramma. Dit soort software is gebruiksvriendelijk en kan veel taken automatiseren. Zo kun je offertes omzetten in facturen, periodieke facturen automatisch laten versturen en ervoor zorgen dat debiteuren een herinnering krijgen als ze te laat zijn met betalen. Ook kun je het boekhoudprogramma koppelen met bijvoorbeeld een factuurprogramma, je voorraadbeheer, de site van de Belastingdienst en betalingsplatformen, zodat alles efficiënt en snel verloopt.

Je hebt offline en online boekhoudprogramma’s. De voordelen van online boekhoudprogramma's zijn onder meer dat al je data veilig worden bewaard in de cloud, je overal en altijd bij je boekhouding kunt en je automatisch software updates krijgt. Ook zijn er aanbieders die een handige app aanbieden, die toegang bieden tot de meeste functionaliteiten via je smartphone of tablet. Al moet je hiervoor meestal gebruik maken van een betaald boekhoudprogramma. Wij hebben alvast een paar boekhoudpakketten voor jou op een rijtje gezet.

Gratis of goedkoop boekhoudprogramma?

Een gratis boekhoudprogramma met alles erop en eraan? Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dus vaak ook. Met gratis boekhoudsoftware kun je soms best goed vooruit. Maar er moet uiteraard wel ergens op bezuinigd worden. Dat kan de service zijn, die in een gratis variant alleen online is, of een interface die minder professioneel of overzichtelijk oogt.

Uiteindelijk moet je voor jezelf uitmaken waar je behoefte aan hebt of wat je bereid bent te accepteren voor een lagere prijs. Als je even zoekt, zijn er verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Ook fijn:veel betaalde boekhoudprogramma’s bieden een (gratis) proefperiode. Soms zelfs van ruim een jaar. Vrijblijvende proefperiodes van boekhoudsoftware stellen je in staat om verschillende programma’s te vergelijken, zodat je precies weet wat je wilt en hoeveel je daarvoor over hebt.

Onze partners

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.