• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Offerte maken als zzp'er? Zo maak je eenvoudig een professionele offerte!

Het zou zomaar kunnen dat je wel eens een amateuristische offerte hebt gekregen. Helemaal als er meerdere opties zijn, er veel geld mee gemoeid is, of de kwaliteit van het product heel belangrijk is, is de kans dan klein dat je met zo’n aanbieder in zee gaat. Je wilt graag alleen zakendoen met een betrouwbaar bedrijf. En hoewel het helemaal niet zo hoeft te zijn dat een slordige offerte met taalfouten erin meteen slecht nieuws is, is het geen goed (voor)teken.

Hoe maak je een professionele offerte?

Dit zal jou dus niet zo snel overkomen. Maar hoe kun je het maken van een offerte het beste aanpakken? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden.

Offerte voorbeeld gebruiken

Wil je heel down and dirty en redelijk eenvoudig een offerte maken, dan hoef je maar ‘offerte voorbeeld’ in te tikken in Google - of Bing - en de plug-and-play voorbeelden vliegen je om de oren. Gewoon even de gegevens in het voorbeeld vervangen door die van jou en klaar ben je. Zo ongeveer.

Het grote voordeel? Het kost niets, en je hoeft je niet te verdiepen in methodes, formules en opmaakvarianten. En toch heb je als resultaat een offerte die aan alle ‘voorwaarden’ voldoet.

Het nadeel: dat laatste is meestal meteen alles wat je hebt: de voorwaarden, de basics. De offerte ademt niet jouw sfeer of huisstijl uit en heeft weinig tot geen unieke informatie te bieden, waarmee de klant jouw offerte eerder zal verkiezen boven die van een concurrent. Daarnaast moet je wel handmatig alles goed checken en kan de invulling daardoor relatief lang duren.

Offerte maken in Excel

Je offerte maken aan de hand van een online voorbeeld is handig, maar als je gebruik maakt van Excel voor je offertes heb je net wat meer verdieping en flexibiliteit. Je kunt een Excel offerte beter naar wens inrichten dan een simpel offerte voorbeeld.

Daarnaast zijn er Excel templates waarmee je meteen kunt beginnen. Een ander voordeel: het is software die vrijwel iedereen al op zijn computer heeft staan. Er is dus geen extra investering nodig.

Het grootste nadeel is dat het behoorlijk wat tijd kan kosten om een goede offerte te produceren. Excel is namelijk niet in eerste instantie bedoeld voor het maken van offertes dus je zult mogelijk allerlei formules moeten gebruiken en alle ins en outs van het programma te weten moeten komen. Zeker als je veel offertes moet maken, wordt dat een probleem.

Dan is een offerte maken met een offerteprogramma veel eenvoudiger en sneller.

Offertes maken met offerteprogramma

Offerte software is - in tegenstelling tot Excel  - wél speciaal ontworpen voor het maken van offertes. Wat betekent dat je jouw offerte helemaal naar eigen wens kunt vormgeven en bijvoorbeeld je huisstijl(kleuren) en logo erin terug kunt laten komen. Maar ook kun je kiezen voor het mooiste lettertype en algehele aantrekkelijke sfeer. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat de offerte overzichtelijk is en alle noodzakelijke gegevens op de juiste plek staan.

Als je eenmaal je perfecte offerte ontworpen hebt, ben je bij je volgende offertes ook veel sneller klaar, wat je veel tijd uitspaart in vergelijking met offreren via bovenstaande methodes.

Nog een paar voordelen van offerte software:

  • De software werkt (meestal) online zodat je niet gebonden bent aan een bepaald plaats of tijd.
  • Door te werken in de cloud, zijn je gegevens altijd veilig. Wel zo handig, voor in het geval van een computer crash.
  • Vaak kun je gebruikmaken van een bijbehorende app, waardoor het kinderlijk eenvoudig wordt om zelfs onderweg offertes te maken. Omdat je soms geen tijd wilt verliezen.

Een van de weinige nadelen is dat het je doorgaans wat meer kost dan bovenstaande voorbeelden. Maar veel meer dan een paar tientjes per maand ben je niet kwijt. En het is het waard.

Mobiele ondernemer met veel klanten? Gebruik offerte software!

Je bent er inmiddels vast uit wat voor jou de beste oplossing is. Als je meer dan een handvol klanten hebt (of wilt krijgen), je een zo persoonlijk en professioneel mogelijke factuur wilt hebben, waarmee je ook nog eens gebruik kunt maken van flexibele en veilige online eigenschappen, kun je niet heen om het gebruiken van offerte software.

De beste offerte software kiezen?

Het bepalen van de beste variant van offertes maken is een belangrijke eerste stap. Maar nu is het nog zaak om de software te kiezen die het beste past bij jouw wensen, soort bedrijf en bedrijfsvoering. We helpen je graag met het kiezen van jouw ideale software. Onderaan dit artikel vind je daarom een selectie van offertesoftware aanbieders voor zzp'ers.

Alle pakketten bekijken? Bekijk hier het complete offerte software overzicht.

 

ZZP Agenda

februari
28

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.