• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

Een zzp factuur maken is een doodnormaal onderdeel van je administratie of boekhouding. Het is ook niet per se vervelend. Je ziet tenslotte al die mooie cijfertjes in beeld die straks op je bankrekening worden bijgeschreven. Wat het echter nog leuker maakt, is als het sneller en makkelijker zou gaan. Maak je maar een paar facturen voor enkele klanten per maand? Dan maakt het misschien weinig uit, maar als je onderneming goed draait, kun je wel wat hulp gebruiken in de vorm van facturatie software.

Facturen maken met Excel als zzp'er?

Er zijn verschillende programma’s waarmee je als zzp’er facturen kunt opstellen. Je kunt Word gebruiken, maar deze optie is tijdrovend en foutgevoelig. Excel is al een betere optie om te gebruiken voor je facturatie.

Aan Excel zitten verschillende voordelen: de aanschafkosten zijn laag en als het programma op je computer is geïnstalleerd - wat vaak het geval is - kost het je zelfs helemaal niets. Daarnaast kun je gebruikmaken van gratis facturatie templates en is het fijn dat het programma beschikbaar is voor alle besturingssystemen. Als je handmatig je facturen maakt in een spreadsheetprogramma ben je heel bewust met je administratie bezig. Zo weet je precies wat er allemaal in en uit gaat, en wanneer.

Als je gebruikmaakt van Excel is het uiteraard wel belangrijk dat je hiermee om kunt gaan en enige kennis hebt van het werken met formules. Heb je nog geen ervaring met Excel? Of met het werken met formules? Dan ligt je leercurve wat hoger en is het misschien beter om te werken met facturatie software.. Ook moet je steeds goed controleren of je facturen wel voldoen aan alle wettelijke eisen, zoals de vermelding van je kvk- btw-, en factuurnummer, de factuurdatum en het btw-tarief.

Benieuwd of Excel voor jou de beste optie is? Hier vind je alle voor- en nadelen.

Excel is vooral handig als je een kleine, overzichtelijke administratie hebt. Als je echter veel facturen verstuurt, is het al snel aan te raden om over te gaan naar facturatiesoftware.

Zzp factuur maken met (online) software

Als je bedrijf en klantenbestand wat groter wordt, is het al snel raadzaam om te kiezen voor een speciaal factuurprogramma. Het programma neemt je veel werk uit handen. Verschillende handelingen worden geautomatiseerd en het programma vult allerlei gegevens voor je op de juiste plek in.

Werkt jouw factuurprogramma (alleen) online - wat meestal het geval is - dan heb je bovendien het voordeel dat je geen software hoeft te downloaden op je computer en alleen een account hoeft aan te maken. Dat is betrouwbaarder, veiliger, en bespaart kostbare opslagruimte.

Op zoek naar een goed online boekhoudprogramma voor je facturen? Hieronder hebben we alvast een aantal geschikte programma's geselecteerd.

 

Een factuurprogramma of een boekhoudprogramma?

Als je een relatief kleine administratie hebt, dan kun je prima af met alleen een factuurprogramma, waarmee je heel eenvoudig de belangrijkste factuur handelingen automatiseert. Een factuur maken ging nog nooit zo eenvoudig.

Als ondernemer heb je meestal te maken met banken, betaaldiensten, (overheids)instellingen, de belastingdienst, en verschillende soorten software, zoals CRM software. Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt, kun je al deze noodzakelijke, of op zijn minst zeer nuttige, onderdelen van je bedrijfsvoering stroomlijnen. Door verschillende programma’s met elkaar te koppelen, automatiseer je processen of maak je ze efficiënter.

Factuur (nog) niet betaald? Los het op met facturatie software

Je maakt met een factuurprogramma niet alleen snel en makkelijk je zzp factuur. Met verschillende opties en modules kun je verwante problemen of tijdrovende handelingen ook sneller oplossen.

Denk bijvoorbeeld aan het makkelijk omzetten van offertes in facturen. Als je veel offertes maakt en daarna voor die exacte klant een factuur aanmaakt, ben je voor een groot deel bezig met het hergebruiken van gegevens. En dat is zonde van de tijd. Met de juiste facturatie software zet je eenvoudig de offerte om in een kant-en-klare factuur.

Een van de beste mogelijkheden van een factuurprogramma is het automatisch versturen van betalingsherinneringen. Het kan erg vermoeiend en tijdrovend zijn om zelf continu bezig te zijn met klanten die te laat zijn met betalen. Als je dit door je facturatiesoftware laat doen, heb je weer een zorg minder.

Voor welke variant je ook gaat, door de enorme tijdwinst verdien je de investering zo terug.

Arjan Nieuwbeerta

Niet (blijvend) gratis, wel veel gemak

Een van de weinige minpunten van factuurprogramma’s in vergelijking met spreadsheet programma’s, is dat ze niet gratis zijn. De meeste aanbieders bieden een gratis proefperiode van 30 dagen aan, maar daarna is er wel een kleine investering nodig voor al dat gemak. Want dat een (online) factuurprogramma je oneindig veel gemak oplevert, is wel duidelijk. Voor welke variant je ook gaat, door de enorme tijdwinst bespaar je veel meer geld en verdien je de kleine investering zo terug.

Het beste zzp factuurprogramma om eenvoudig facturen te maken?

Wat voor jouw onderneming het beste facturatieprogramma is, hangt af van je wensen, type bedrijf, hoeveelheid klanten, en - in mindere mate - van je budget. Hieronder zie je een aantal goede opties voor zzp’ers en starters. Maak snel en eenvoudig een zzp factuur.

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.