• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Help! Ik moet mijn boekjaar afsluiten

Of je nu al begonnen bent met ondernemen of je moet nog beginnen, je krijgt er hoe dan ook mee te maken: het afsluiten van je boekjaar. In januari van het nieuwe jaar kun je beginnen met het afsluiten van het voorafgaande boekjaar. Op dat moment check je jouw hele administratie en kun je nog aanpassingen doorvoeren. Pfoe. Klinkt lastig. Maar het valt wel mee.

Als eerste: wat is het en waarom moet het?

Het boekjaar afsluiten wordt ook wel de jaarafsluiting genoemd. Alle inkomsten en uitgaven van het boekjaar worden berekend. Je krijgt dus een mooi overzicht van jouw omzet. Ook is het moment daar om te controleren of alle cijfers zijn verwerkt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vergeten bent een betaalde factuur in te boeken.

Door je boekjaar te sluiten staat de winst- en verliesrekening voor het nieuwe jaar weer op nul. Je kunt dus fris starten aan een nieuwe administratie. Zo houd je o.a. in de gaten hoe je in de voorgaande jaren hebt gedraaid. Daarnaast heb je ook een overzicht van het bedrag aan btw dat jij moet betalen of terugkrijgt en heb je de cijfers paraat voor de inkomstenbelasting.

Jaarafsluiting met een paar klikken geregeld

Je begrijpt dat als je jouw administratie handmatig bewaart, het een behoorlijke klus is om je boekjaar af te sluiten. Daarom hier een gouden tip: houd je administratie bij met boekhoudsoftware . Een van de vele voordelen is dat de jaarafsluiting met een paar klikken geregeld is. Als je gedurende het jaar je administratie bijhoudt, is het afsluiten hiervan een eitje.

Zelf doen of door de boekhouder?

Een balans opmaken klinkt toch als iets dat de boekhouder of accountant doet. Je kunt het afsluiten van je boekjaar gerust overlaten aan de expert. Idee: houd wel zelf je administratie netjes bij. Dit scheelt enorm veel tijd voor de boekhouder en jij bespaart kosten. 

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Stephanie Rijk

Stephanie Rijk

Boekhouden saai? Welnee, maar een administratie opstarten kán wel een hele onderneming zijn. Stephanie, content marketeer bij SnelStart, zorgt ervoor dat dit ook voor jou een fluitje van een cent is. Complexe onderwerpen legt ze helder uit. Gewoon lekker leesbaar en kort zodat iedereen het snapt, jij dus ook!