• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

De trends van 2020 op het gebied van boekhouding

In de wondere wereld van het boekhouden is er veel gebeurd de laatste jaren. De online accounting-industrie is enorm veranderd, zowel kwantitatief als wat betreft technologie. De oorzaak is dat steeds meer bedrijven cloud gebaseerde software toepassen om boekhoudprocessen te versnellen.

Aangemoedigd door het groeiende gebruik van boekhoudpakketten, ontwikkelen software aanbieders hun systemen verder door. Deze ontwikkelingen vertalen zich in nieuwe trends.

Trend 1: Automatisering van de boekhouding

Steeds meer bedrijven digitaliseren hun boekhouding. Dit maakt het voor zzp’ers mogelijk om sneller en doeltreffender te werk te gaan. Maar het kan nog sneller. Door verschillende systemen te integreren, versnel je het boekhoudproces. De koppeling van deze systemen zorgt ervoor dat je bepaalde handelingen kunt automatiseren en menselijke interventie minder noodzakelijk is. Het invoeren van persoonsgegevens kan je bijvoorbeeld automatiseren door een koppeling te maken met een CRM-systeem. Dit biedt transparantie en leidt tot een hogere betrouwbaarheid van de financiële registratie.

Trend 2: Cloud boekhouding wordt breed toegepast

De verwachting is dat door de groeiende interesse in online boekhoudsoftware het merendeel van de zzp’ers en het mkb hier gebruik van gaat maken. Door de tijd heen zijn dit soort programma’s zeer gebruiksvriendelijk geworden. Je kunt er snel mee werken omdat je data inzichtelijk is weergegeven en je hoeft weinig handelingen te verrichten. Boekhouden in de cloud is bovendien effectief omdat zelfs een leek hier eenvoudig mee overweg kan en het is bovenal goed beveiligd.

Trend 3: OCR wordt standaard functie

Sinds een paar jaar is de OCR-functie (scannen & herkennen) erg in opkomst. Met deze functie kunnen teksten op bonnen en facturen automatisch worden herkend en wordt vervolgens een boekingsvoorstel gemaakt. Wanneer het boekingsvoorstel is gemaakt, hoef je het alleen nog te controleren. Hierna wordt de factuur gekoppeld aan de juiste mutatie. Het handige aan deze functie is dat je snel en eenvoudig kunt uploaden en realtime verwerken. De verwachting is dat de meeste boekhoudprogramma’s deze functie in het pakket gaan aanbieden.

Hieronder hebben we al een aantal pakketten voor je op een rijtje gezet.

 

Er zijn veel meer mogelijkheden op het gebied van online boekhouden. Wil je weten wel boekhoudprogramma het beste bij je past? Hier kun je alle pakketten bekijken en vergelijken.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Security wordt in 2020 een immens belangrijk thema binnen de accountancy

Arjan Nieuwbeerta

Trend 4: Mobiel boekhouden wordt vaker toegepast

Doordat online boekhouden veelal wordt toegepast door zzp’ers, krijgen deze systemen uitgebreidere functionaliteiten zoals een app. Daarnaast moeten we niet vergeten dat er een mobiele revolutie gaande is; aanbieders van boekhoudsoftware kunnen hier niet bij achterblijven. Een mobiele app geeft ondernemer de flexibiliteit om ook buiten het kantoor te werken. Daarnaast geven boekhoud-apps directe toegang tot en realtime informatie over de laatste financiële zaken. Mobiel boekhouden is daarom één van de veelbelovende trends op het gebied van boekhouding.

De keerzijde van al die technologische ontwikkelingen: je wilt niet dat jouw data in verkeerde handen vallen. Security wordt in 2020 een immens belangrijk thema binnen de accountancy. Je bedrijf gegijzeld zien worden omdat de boekhouding via ransomware ontoegankelijk is gemaakt, het wordt ondertussen de grootste nachtmerrie van iedere ondernemer. Gedegen beveiliging én goed getraind personeel zijn de enige middelen die het risico op zo’n doemscenario kunnen verkleinen. Waarschijnlijk gaan we nog wel een aantal schrijnende gevallen op het journaal voorbij zien komen in 2020.

Trend 5: Machine learning

Computers leren denken. Door machine learning toe te passen op je administratie krijgt jouw boekhoudsoftware voorspellend vermogen én het vermogen om onregelmatigheden te signaleren. Gekke transacties vallen direct op en je kunt bij wijze van spreken nu al de balans van volgende maand opmaken. Op het gebied van boekhoudsoftware gebeurt er veel, héél veel, dus de ondernemer die het zichzelf daar iets gemakkelijker wil maken, oriënteert zich op een veelzijdig pakket met alle gemakken van dien.

Trend 6: Instant payment

Wachten op je geld is  vervelend. Het goede nieuws is, dat de wachtduur weer verder gaat dalen. Door betere IT-voorzieningen is het interbancaire betaalverkeer de laatste jaren grondig verbeterd. Voor dit jaar gaan we zien dat overboekingen tussen banken een paar seconden gaan duren in plaats van een paar uur, ook ‘s avonds en in het weekend. Dat opent de deuren voor échte realtime boekhouding: klant heeft betaald = geld staat op jouw rekening.

Onze partners

Blogs

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.