• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Tips voor je verkoopproces: de weg van offerte maken tot verkoop

Het uitgeven van een offerte is voor iedere ondernemer een plezier. Het betekent namelijk dat een klant geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Een uitgaande offerte biedt de kans op een sale. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw offerte wordt gekozen?

In de meeste gevallen maak je een offerte, omdat de klant geïnteresseerd is in een product of dienst dat jij aanbiedt. Veel klanten vragen bij meerdere bedrijven offertes op, zodat ze offertes kunnen vergelijken. De klant kiest meestal voor de offerte met de scherpste prijs en de beste voorwaarden. Het is voor jou als ondernemer van belang om ervoor te zorgen dat jouw offerte eruit springt, zodat de klant kies voor jouw bedrijf en jouw offerte accepteert. 

Welke gegevens vermeld je in je offerte?

Bij het offerte maken is het belangrijk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van je klant. Bedenk goed welke informatie jij nodig bent om een zo volledig mogelijke offerte te maken. Vermeld in elk geval de volgende gegevens in je offerte:

-       Jouw gegevens en de gegevens van je klant
-       De datum waarop de offerte is uitgegeven
-       Een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheden
-       De prijs, opgesplitst in onderdelen
-       Geldigheidsdatum van de offerte
-       Algemene voorwaarden

Wanneer je al deze gegevens hebt genoteerd, is je offerte al aardig compleet. Om de offerte wat persoonlijker te maken, kun je specifieke wensen van de klant nadrukkelijk vermelden in je offerte.

Verkoop niet de scherpste prijs, verkoop je bedrijf

Natuurlijk is de prijs een van de belangrijkste factoren, die de doorslag kan geven voor jouw klant. Daarnaast kun je klanten winnen door met jouw offerte je bedrijf te verkopen. Dat bedoelen we natuurlijk niet letterlijk. Hiermee wordt bedoeld dat je ervoor zorgt dat de offerte opmaak er verzorgt en professioneel uitziet. Kan de klant in één oogopslag zien dat de offerte van jouw bedrijf afkomstig is? Ja? Dan heb je een goede offerte gemaakt.

Om je offerte nog wat extra kracht te geven, kun je kort je team introduceren. Zo weet de klant door wie hij wordt geholpen en dat kan hem inspireren om jouw offerte te kiezen. Daarnaast kun je referenties van andere klanten in jouw offerte opnemen. Positieve feedback creëert een gevoel van vertrouwen bij jouw klant.

Maak van elke offerte een sale

Als ondernemer wil je natuurlijk dat klanten je offerte snel accepteren. Het is een uitdaging om van elke offerte een sale te maken. Een honderd procent score op de uitgaande offertes dat is misschien wel heel ambitieus, maar met een goede offerte kan je veel meer verkopen. Dus, volg de bovenstaande tips op en ga ervoor om van elke offerte een sale te maken.

Software zoeken?

Hieronder vind je een selectie van pakketten om jouw offertes mee te maken!

 

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.