• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 9: Nieuwe vertraging voor zzp-wet, merendeel zzp’ers belt zakelijk met privé mobiel nummer en zzp-corrector wint rechtszaak tegen de Volkskrant

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Nieuwe vertraging voor zzp-wet

De komst van de nieuwe zzp-wet die schijnzelfstandigheid onder deze groep zelfstandigen moet tegengaan, is opnieuw uitgesteld. Minister Karien van Gennip heeft laten weten meer tijd nodig te hebben om de wet te verbeteren, nadat vorig jaar bij een internetconsultatie onder de doelgroep ruim 1.100 reacties binnenkwamen. De geplande ingangsdatum van 1 januari 2026 wordt hierdoor niet gehaald. Onduidelijk is nog hoeveel vertraging er gaat optreden.

Oprichter Roos Wouters van de Werkvereniging, een belangenclub voor zzp’ers, is blij met het uitstel.  “Zzp’ers zitten nu al jaren in onzekerheid. Dat is een slechte zaak. Maar ik heb liever uitstel dan dat er een slechte wet doorheen komt.” Volgens haar neemt het kabinet overdreven zware maatregelen. “Van Gennip schiet met een kanon op een mug. De mug is dan dood, maar alles erom heen ook. Een heel groot deel van de echte zelfstandigen wil helemaal geen dienstverband.”

Lees ook het artikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR) zou in het eerste kwartaal van 2025 in het Staatsblad worden gepubliceerd, maar dit is niet langer haalbaar, erkent de minister. Meerdere partijen in de Tweede Kamer (NSC, VVD en SGP) willen dat de nieuwe wetgeving voor de inhuur van zzp’ers in tweeën wordt geknipt, om enige vaart in het proces te houden. Het deel waar iedereen het over eens is – de bescherming van kwetsbare zzp’ers door het introduceren van een rechtsvermoeden op basis van een uurtarief – kan dan snel worden ingevoerd.

Voor andere zzp’ers pleit Wouters voor een  opt-out, waarbij ondernemers zelf kunnen kiezen. “Ze hebben dan recht op een dienstverband, maar het is geen plicht.” Ook directeur Sylvia Huydecoper van het Platform Zelfstandig Ondernemers ziet wel wat in opsplitsing van de verschillende groepen zelfstandigen. “Het voorstel om voor zelfstandigen met een laag tarief een rechtsvermoeden van schijnzelfstandigheid te introduceren, is een goed idee. Zij hebben bescherming nodig. Dat is het goede aan de wet.”

Bronnen: RTL Nieuws en Accountancy Vanmorgen

Meeste zzp’ers bellen ook zakelijk met privé mobiel nummer

Iets meer dan de helft van de zzp’ers in Nederland (51%) gebruikt het privé mobiel telefoonnummer voor zakelijk gebruik.  Een minderheid (42%) van deze groep zelfstandigen maakt gebruik van het scheiden van een zakelijk en privé nummer op één smartphone. Een klein deel van de zzp’ers (5%) kiest voor de oplossing van een regionaal nummer of een 085-nummer.  

Dit blijkt uit een enquête van Ikwordzzper.nl onder 272 Nederlandse zzp’ers, in opdracht van Rinkel. Met als doel om inzicht te krijgen in hoe zzp’ers zakelijk bellen benaderen en wat hun belangrijkste drijfveren daarbij zijn. Het onderzoek toont aan dat zzp’ers voornamelijk voor het gemak gaan. Tegelijkertijd accentueert het volgens Rinkel het belang van het scheiden van werk en privé voor een groot deel van de zzp’ers.

Lees ook het artikel: Kan ik een mobiel en een vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

De belangrijkste reden (42%) voor zzp’ers om hun privé nummer ook zakelijk te gebruiken, is dat ze geen twee telefoons willen gebruiken.  Ruim een derde (36%) vindt een apart zakelijk nummer niet noodzakelijk. Een ruime meerderheid (86%) is tevreden met de huidige bereikbaarheid. Degenen die overstappen naar een apart zakelijk mobiel telefoonnummer,  doen dit om werk en privé beter te scheiden. Van de groep zzp’ers met een zakelijk mobiel nummer, is vrijwel iedereen (92%) hier tevreden over. 

Ook bij de keuze voor een regionaal nummer of een apart 085- of 088-nummer, is het scheiden van werk en privé  de belangrijkste motivatie. Andere redenen zijn een professionele uitstraling als zzp’er en het fiscale voordeel. Voorwaarde voor kiezen voor zakelijk mobiel is wel dat deze dienst op de eigen mobiele telefoon moet werken (55%). Een voorbeeld is de Vast op Mobiel-dienst, waarbij zakelijke gebruikers een mobiel telefoonnummer koppelen aan een vast telefoonnetwerk, en mobiele met vaste telefonie wordt geïntegreerd.   

Bron: ikwordzzper.nl

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

ꞌVrouwen zelf niet schuldig aan lager zzp-uurtariefꞌ

Het is niet de eigen schuld van vrouwen, dat zij een veel lager uurtarief (gemiddeld € 13 minder) voor hun diensten krijgen dan mannelijke zzp’ers. Het ligt vooral aan de minderwaardige maatschappelijke positie van vrouwen, waar werkgevers of managers – vaak man, wit en 40-plus – de ongelijke beloning voor dezelfde soort werkzaamheden in stand houden.  

Dit zegt Kim Oomen deze week in een opiniestuk in het landelijke dagblad Het Parool. Zij heeft als vrouwelijke freelancer met enige verbijstering en toenemende irritatie kennisgenomen van het nieuws dat vrouwelijke zzp’ers door hun mindere onderhandelingsvaardigheden een lager tarief krijgen dan hun mannelijke collega’s.  Volgens haar is dat veel te kort door de bocht. Zzp’er Oomen:  “Ik ken genoeg vrouwen in mijn omgeving die als freelancer werken en geloof mij, wij strijden voor een goed uurtarief. Waar het vaak misgaat, is aan de kant van de werkgever, manager, vaak man, wit en 40+.”

Lees ook de blog van ZZP-expert Martijn Pennekamp: Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief

Zij heeft zelf meerdere slechte ervaringen. “Je vraagt om een hoger uurtarief, omdat je eigenlijk al jaren voor een te laag tarief werkt. Je bent meer betrokken dan de meeste werknemers. Maar je manager (m) zeg dat dit het maximale tarief en dat, als je er niet akkoord mee gaat, ze ook iemand anders kunnen zoeken. Intussen weet je dat een mannelijke collega in een ander team drie jaar geleden al € 15 per uur meer verdiende dan jij nu. Of je stuurt een offerte en de manager (m) stuurt een eigenhandig aanpaste offerte terug. ꞌEr kunnen wel wat uurtjes af toch, en het kan ook wel voor een lager bedragꞌ.”

Oomen wil dat werkgevers en managers zich bewust worden van eventuele vooroordelen over vrouwen. “En een beetje gul zijn als wij vragen om een hoger uurtarief. Of beter: stel dat zelf voor.”  

Bron: Het Parool

Zzp-corrector wint rechtszaak tegen de Volkskrant

Een zzp’er die meer dan tien jaar als corrector voor de Volkskrant werkte, had in loondienst moeten worden aangenomen. Dit heeft de rechter bepaald in een zaak die de freelance corrector tegen het landelijke dagblad had aangespannen, nadat het mediabedrijf hem niet meer wilde inhuren. Beide partijen zijn na de uitspraak via hun advocaten nu met elkaar in gesprek over de hoogte van het achterstallige salaris (inclusief vakantiegeld, werktijdentoeslag en winstdeling) dat de corrector nog moet ontvangen.  

De man werkte sinds 2011 als corrector op het kantoor van het dagblad in Amsterdam. Hij verdiende circa € 24 per uur. Nadat de Volkskrant in september 2023 liet weten de opdrachtovereenkomst te willen beëindigen, stapte de corrector naar de rechter. Volgens hem was er sprake van een arbeidsovereenkomst omdat hij op kantoor werkte, volgens een rooster, instructies kreeg en ook een laptop van de Volkskrant gebruikte. Dat zijn allemaal criteria die gelden voor iemand in loondienst. Het ging volgens de man om werk voor 13 uur per week, goed voor € 1.515 aan loon per maand, inclusief vakantietoeslag. De overeenkomst die hij als zzp'er had, zou vernietigd moeten worden en gekwalificeerd moeten worden als een arbeidsovereenkomst.

De rechter geeft hem daarin gelijk, waarmee hij recht op achterstallig loon heeft vanaf september 2023. Hij eist ook dat gemist vakantiegeld, een werktijdentoeslag en een winstdeling over de afgelopen vijf jaar wordt betaald. Hij wil tevens documenten zien waaruit blijkt hoeveel pensioenopbouw hij is misgelopen.  Beide partijen zitten nu via hun advocaten met elkaar om tafel om te bepalen op hoeveel geld de man nog recht heeft en of hij bij de Volkskrant in een andere functie kan blijven werken. Zo niet, dan moet de krant ontslag aanvragen bij het UWV en een transitievergoeding betalen. 

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) moeten directies van uitgeverijen na deze uitspraak heel goed nadenken of bureaufreelancers die structureel werk verrichten toch niet een arbeidsovereenkomst aangeboden moeten krijgen. “En uurlonen moeten opgekrikt worden naar een punt waar je wél een gezonde freelance praktijk van kan runnen natuurlijk”, zegt NVJ-secretaris Milen van Boldrik in reactie op het vonnis. 

Bronnen: Villamedia en RTL Nieuws  

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

ZZP Agenda