• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Merendeel van zzp’ers gebruikt privé 06-nummer voor zakelijk gebruik

Minderheid ondernemers benut oplossingen om werk en privégesprekken te scheiden

Uit recent onderzoek van Rinkel, in samenwerking startersplatform ikwordzzper.nl, onder Nederlandse zzp’ers blijkt dat iets meer dan de helft (51%) hun privé mobiele nummer gebruikt, terwijl een minderheid (42%) gebruik maakt van de mogelijkheden om werk en privé eenvoudig, op één toestel, te scheiden. Slechts een klein gedeelte maakt gebruik van een regionaal nummer (5%) of een 085-nummer (2%). Het onderzoek laat zien dat zzp’ers voornamelijk voor gemak kiezen, maar benadrukt ook het belang van het scheiden van werk en privé voor een groot deel van de ondernemers.

Als zzp’er bereikbaar zijn is een cruciaal aspect van het ondernemerschap. Om inzicht te krijgen in het gebruik van een zakelijke nummer en de drijfveren daarachter, heeft Rinkel dit onderzoek uitgevoerd. 

Zzp’ers met een privé 06-nummer

De helft (51%) van alle respondenten gebruikt een privé 06-nummer voor zakelijk bellen. De belangrijkste reden voor ondernemers om hun privé nummer te gebruiken is het feit dat ze niet twee telefoons willen gebruiken (43%). Daarnaast geeft meer dan een derde aan dat er geen noodzaak was voor een apart nummer (36%). Hoewel de meerderheid (86%) tevreden is met hun huidige bereikbaarheid, blijkt uit het onderzoek dat de voornaamste reden om over te stappen naar een apart zakelijk nummer het scheiden van werk en privé is.

Als belangrijkste factor bij het kiezen van een zakelijke telefoondienst, geeft 67% aan dat deze dienst op hun eigen telefoon moet werken, waardoor een tweede telefoon overbodig is. De prijs (45%) en de betrouwbaarheid van het netwerk (29%) zijn ook belangrijk, maar komen niet in de buurt van de belangrijkste factor.

Zzp’ers met een zakelijk 06-nummer

42% van de respondenten heeft een zakelijk 06-nummer naast het privé 06-nummer. Voor de grootste groep in deze categorie (39%) is het kunnen scheiden van zakelijke- en privé-oproepen hiervoor de belangrijkste reden. Opvallend genoeg beschouwt 38% van de ondernemers met een zakelijk 06-nummer het niet hoeven hebben van twee telefoons ook als een belangrijke reden.

Percentueel gezien zijn zzp’ers die gebruik maken van een zakelijk 06-nummer opvallend tevreden met de manier waarop ze bereikbaar zijn. Maar liefst 92% is tevreden of heel erg tevreden hiermee. Ook aan deze groep zzp’ers is gevraagd wat voor hen de belangrijkste redenen zouden zijn om over te stappen naar een apart zakelijk nummer, bijvoorbeeld een 085, 088 of regionaal nummer. Net als bij de ondernemers die hun privénummer gebruiken, blijkt de belangrijkste reden het scheiden van werk en privé te zijn. Maar ook de professionele uitstraling en het fiscale voordeel worden als belangrijke redenen gezien. Eveneens laat het onderzoek zien dat de belangrijkste factor bij het kiezen van een zakelijke telefoniedienst het feit dat de dienst op de eigen mobiel moet werken (55%). Een voorbeeld daarvan is de Vast op Mobiel-dienst, zakelijke gebruikers een mobiel telefoonnummer koppelen aan een vast telefoonnetwerk, en mobiele- met vaste telefonie geïntegreerd wordt. 

Jeroen van Vierzen, CEO en oprichter van Rinkel: “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat zowel voor zzp’ers die hun privénummer gebruiken als voor degenen die al een zakelijk nummer hebben, het scheiden van werk en privé belangrijk is. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen beschikbaar waarmee je met een zakelijk nummer kunt bellen op je privételefoon, bijvoorbeeld via onze app die je op je telefoon installeert. Hiermee profiteren zzp’ers van alle voordelen van zakelijk bellen op één privételefoon, waarmee je werk en privé gescheiden houdt en toch ook een professionele uitstraling hebt.”

Lees meer over Rinkel