gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst bepaalt of je zelfstandig ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor gelden een aantal criteria, bijvoorbeeld of je winst maakt en hoeveel tijd je aan jouw bedrijf besteedt. Vaak hangt de beslissing af van jouw specifieke situatie.

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer in de ogen van de Belastingdienst?

Om te bepalen of jij zelfstandig bent, gebruikt de Belastingdienst een aantal criteria. Als jij voldoet aan onderstaande kenmerken, ben je zelfstandig ondernemer.

  • aantal opdrachtgevers: als ondernemer heb je meerdere opdrachtgevers of klanten en heb je wisselende inkomsten;
  • zelfstandigheid: je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert;
  • streven naar continuïteit: je onderneemt acties om te zorgen dat jouw bedrijf blijft bestaan;
  • investeren: je investeert in je bedrijf: Bedrijfsmiddelen, marketing, enzovoorts;
  • risico: je loopt zelf het risico als dingen misgaan, bent bijvoorbeeld aansprakelijk bij schade;
  • winst: je streeft naar winst.

Voorbeeld: zelfstandigheid

Een belastingadviseur geeft parttime les op een opleidingsinstituut en werkt daarnaast voor andere opdrachtgevers. Er is geen schriftelijke overeenkomst. Aan het begin van de cursus geven de cursisten de gewenste data door. Het opleidingsinstituut bepaalt de data dus niet. In dit geval is er sprake van zelfstandigheid. Immers, de docent stelt zelf de cursusdata vast, in overleg met de cursisten. Hij is zelfstandig in zijn werk: hij bepaalt zelf de inhoud en data van de cursus en zorgt ook zelf voor vervanging als hij ziek is.

Wanneer loop je risico dat de Belastingdienst jou ziet als werknemer, en niet als ondernemer?

Als de volgende criteria op jouw situatie zijn, is de kans groot dat de Belastingdienst oordeelt dat je een (verkapt) dienstverband hebt - en dus niet zelfstandig bent:

  • je krijgt betaald voor jouw werkzaamheden. Er is sprake van loon;
  • jij bent altijd degene die de werkzaamheden uitvoert. Je kunt zonder toestemming van de werkgever niet zomaar iemand anders als vervanger sturen;
  • er is een gezagsverhouding. Je bepaalt niet zelf waar, wanneer en hoe jij je werk doet.

Voorbeeld: verkapt dienstverband

Een directiesecretaresse werkt freelance voor drie opdrachtgevers. Voor opdrachtgever nummer één werkt zij op maandag en dinsdag. Voor opdrachtgever twee op woensdag en donderdag. Op vrijdag werkt ze voor opdrachtgever drie. Ze werkt op min of meer vaste werktijden. Ondanks de drie verschillende opdrachtgevers is hier wel sprake van een dienstverband. Dat komt door de vaste werktijden en door de aard van het werk. Er is een gezagsverhouding: de directiesecretaresse kan niemand anders sturen om haar werk te doen.

Beoordeling zelfstandigheid

Je omstandigheden spelen een belangrijke rol bij het bepalen of je wel of niet zelfstandig ondernemer bent voor de Belastingdienst. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld minder belangrijk om drie opdrachtgevers te hebben. Het gaat er niet alleen om dat je aan bepaalde criteria voldoet, maar vooral hoe deze criteria met elkaar samenhangen. De mate waarin je voldoet aan de verschillende criteria geeft de doorslag.

Voorbeeld: zelfstandigheid

Een interim-manager krijgt de opdracht om als zelfstandige een grote reorganisatie door te voeren bij een bedrijf. Hij heeft hierdoor in het betreffende jaar maar één opdrachtgever. Toch wordt hij als zelfstandige gezien. Het gaat in dit geval om weliswaar een langdurige opdracht, maar dat hangt samen met de aard van de opdracht. Daarnaast heeft de opdracht een duidelijk begin en eind, er is geen gezagsverhouding en de interim-manager mag zijn werk naar eigen inzicht uitvoeren. Ook is hij zelf aansprakelijk voor de schade die ontstaat bij een eventueel verkeerd gegeven advies.

Voorbeeld: verkapt dienstverband

Een thuiszorghulp verleent via één bemiddelingsbureau haar diensten aan een groot aantal hulpbehoevenden. Zij stuurt haar facturen hiervoor aan het bemiddelingsbureau. De partij die de facturen krijgt, wordt gezien als de opdrachtgever. In dit geval het bemiddelingsbureau. De thuishulp heeft dus maar één opdrachtgever en voldoet daarmee niet aan de criteria voor zelfstandig ondernemer. Ze heeft daarom een dienstbetrekking bij het bureau.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord