gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken je incassokosten als zzp'er?

In de Wet Incassokosten (WIK) staat hoeveel incassokosten je in rekening mag brengen als een klant jouw factuur niet op tijd betaalt. Bereken gemakkelijk de hoogte van jouw incassokosten met de informatie op deze pagina.

Als een klant niet betaalt, mag je volgens de WIK bovenop het verschuldigde factuurbedrag de incassokosten in rekening brengen (exclusief administratiekosten of dossierkosten). Hoeveel je aan incassokosten mag rekenen, is afhankelijk van het factuurbedrag. Het minimumbedrag is vastgesteld op € 40,- en het maximum op € 6.775,-. De hoogte van het bedrag wordt berekend aan de hand van een staffel: Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage. In de wet staat ook vastgelegd dat de rechter de hoogte van de incassokosten niet mag verminderen.

Hoe werkt het?

Als een klant jouw factuur niet betaalt, moet je hem een schriftelijke aanmaning sturen (zie het gratis voorbeeld onderaan deze pagina). Deze herinneringsbrief is verplicht. Hierin geef je al aan welke kosten je in rekening brengt als de opdrachtgever niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Wat als het om meer facturen gaat?

Als het meer facturen of vorderingen betreft, dan tel je de hoofdsommen bij elkaar op. De incassokosten bereken je over het totaalbedrag.

Hoe hoog is het percentage incassokosten?

Hoeveel je mag berekenen, is als volgt vastgesteld:

Hoogte factuur 

Percentage incassokosten

Tot € 2.500,- 15% (minimaal bedrag van € 40,-)
Over de volgende € 2.500,- 10%
Over de volgende € 5.000,- 5%
Over de volgende € 190.000,- 1%
Over de rest van het bedrag 0,5% (maximaal bedrag van € 6.775)


Stel: het gaat om een factuur van € 3.500,-. Dan zijn de maximale incassokosten die je mag berekenen: 15% over de eerste
€ 2.500,- (€ 375,-) en 10% over de volgende € 1.000,- (€ 100,-). In dit geval mag je dus maximaal € 475,- aan incassokosten berekenen. Je mag wel minder berekenen, maar niet meer.

TIP: Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Leg je liever een aantal aanbiedingen naast elkaar? Vraag dan kosteloos 4 prijsopgaves aan van incassobureau's bij jou in de buurt.


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord