• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe bereken je incasso kosten als zzp'er?

In de Wet Incassokosten (WIK) staat hoeveel incassokosten je in rekening mag brengen als een klant jouw factuur niet op tijd betaalt. Bereken gemakkelijk de hoogte van jouw incassokosten met de informatie op deze pagina.

Als een klant niet betaalt, mag je volgens de WIK bovenop het verschuldigde factuurbedrag de incassokosten in rekening brengen (exclusief administratiekosten of dossierkosten). Hoeveel je aan incassokosten mag rekenen, is afhankelijk van het factuurbedrag. Het minimumbedrag is vastgesteld op € 40,- en het maximum op € 6.775,-. De hoogte van het bedrag wordt berekend aan de hand van een staffel: Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage. In de wet staat ook vastgelegd dat de rechter de hoogte van de incassokosten niet mag verminderen.

Hoe werkt het?

Als een klant jouw factuur niet betaalt, moet je hem een schriftelijke aanmaning sturen (zie het gratis voorbeeld onderaan deze pagina). Deze herinneringsbrief is verplicht. Hierin geef je al aan welke kosten je in rekening brengt als de opdrachtgever niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Wat als het om meer facturen gaat?

Als het meer facturen of vorderingen betreft, dan tel je de hoofdsommen bij elkaar op. De incassokosten bereken je over het totaalbedrag.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Hoe hoog is het percentage incassokosten?

Hoeveel je mag berekenen, is als volgt vastgesteld:

Hoogte factuur 

Percentage incassokosten

Tot € 2.500 15% (minimaal bedrag van € 40)
Over de volgende € 2.500 10%
Over de volgende € 5.000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over de rest van het bedrag 0,5% (maximaal bedrag van € 6.775)


Stel: het gaat om een factuur van € 3.500. Dan zijn de maximale incassokosten die je mag berekenen: 15% over de eerste
€ 2.500 (€ 375) en 10% over de volgende € 1.000 (€ 100). In dit geval mag je dus maximaal € 475 aan incassokosten berekenen. Je mag wel minder berekenen, maar niet meer.

TIP Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.

Leg je liever een aantal aanbiedingen naast elkaar? Vraag dan kosteloos 4 prijsopgaves aan van incassobureau's bij jou in de buurt.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.