gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken je incasso kosten als zzp'er?

Sinds 1 juli 2012 is de WIK geldig: dit is de Wet Incassokosten. In deze wet staat hoeveel procent je incassokosten je in rekening mag brengen als een klant jouw factuur niet betaalt. Bereken gemakkelijk de hoogte van jouw incassokosten aan de hand van de calculator op deze pagina.

Als een klant niet betaalt, mag je bovenop het verschuldigde factuurbedrag alleen de incassokosten in rekening brengen. Je mag bijvoorbeeld geen administratiekosten of dossierkosten in rekening brengen. In de WIK staat aangegeven hoeveel je aan incassokosten mag rekenen. Dit is afhankelijk van het factuurbedrag. Het minimumbedrag is vastgesteld op € 40,- en het maximum op € 6.775,-. Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage is. Het wordt aan de hand van een staffel berekend. In de wet staat ook vastgelegd dat de rechter de hoogte van de incassokosten niet meer mag verminderen.

Hoe werkt het?

Als een klant jouw factuur niet betaalt, moet je hem een schriftelijke aanmaning sturen (zie ook het gratis voorbeeld onderaan deze pagina). Dit is een herinneringsbrief conform de WIK en is verplicht. Hierin geef je al aan welke kosten je in rekening brengt als de opdrachtgever niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Wat als het om meerdere facturen gaat?

Als het meerdere facturen of vorderingen betreft, dan tel je de hoofdsommen bij elkaar op. De incassokosten worden dan over het totaalbedrag berekend.

Hoe hoog is het percentage incassokosten?

Hoeveel je mag berekenen, is als volgt vastgesteld:

Hoogte van de factuur

Percentage incassokosten

Tot € 2.500,- 15% (minimaal bedrag van € 40,-)
Over de volgende € 2.500,- 10%
Over de volgende € 5.000,- 5%
Over de volgende € 190.000,- 1%
Over de rest van het bedrag 0,5% (maximaal bedrag van € 6.775)

Stel: het gaat om een factuur van € 3.500,-. Dan zijn de maximale incassokosten die je mag berekenen: 15% over de eerste
€ 2.500,- (€ 375,-) en 10% over de volgende € 1.000,- (€ 100,-). In dit geval mag je dus maximaal € 475,- aan incassokosten berekenen. Je mag wel minder berekenen, maar niet meer.

TIP!

Wil je advies of hulp als je jouw factuur niet betaald krijgt? Leden van Het Ondernemerscollectief profiteren van een gratis incassoservice bij Cannock, onderdeel van DAS, op basis van no cure no pay. Lees hier meer.


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.