gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe stel je algemene voorwaarden op?

Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van overeenkomsten. Met deze algemene voorwaarden kun je conflicten voorkomen omdat je heel duidelijk maakt wat jouw voorwaarden zijn. Als je ze eenmaal opgesteld hebt, scheelt het je veel tijd: je hoeft, mits degene met wie je zaken doet de algemene voorwaarden accepteert, niet bij elke overeenkomst weer opnieuw te onderhandelen over je betalingsvoorwaarden, garantiebepalingen, incassobedingen enzovoorts. In je algemene voorwaarden leg je de wederzijdse rechten en verplichtingen zo duidelijk en volledig mogelijk vast.

Wat moet er in je algemene voorwaarden staan?

Er zijn twee basiseisen die de wet stelt aan algemene voorwaarden:

 • de inhoud van jouw algemene voorwaarden mag niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij;
 • de wederpartij moet een redelijke mogelijkheid krijgen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden (informatieplicht).

Onredelijk bezwarend

Om te bepalen of de algemene voorwaarden onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij hanteert de wet een zwarte en een grijze lijst. Op de zwarte lijst staan voorwaarden die per definitie verboden zijn. Je kunt deze niet opnemen in de algemene voorwaarden. Op de grijze lijst staan voorwaarden die misschien onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij. Bij de bepalingen die op de grijze lijst staan moet je zelf aantonen dat het gebruik in jouw specifieke situatie niet onredelijk is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je beter geen bepalingen uit de grijze lijst opnemen in de algemene voorwaarden.

Lees meer informatie over de zwarte lijst.

Informatieplicht

Volgens de wet moet je vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst de algemene voorwaarden aan de wederpartij verstrekken. De wederpartij moet dan ook uitdrukkelijk of stilzwijgend met de algemene voorwaarden hebben ingestemd. Je kunt op verschillende manieren aan de informatieplicht voldoen. Je kunt bijvoorbeeld de algemene voorwaarden toesturen, of overhandigen aan de wederpartij. Ook kun je de algemene voorwaarden afdrukken op de achterkant van jouw offerte (je dient daar dan ook naar te verwijzen).

LET OP Als je de voorwaarden op de achterzijde van het contract zet, ben je te laat: je moet de algemene voorwaarden immers vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst aan je wederpartij verstrekken. Ook is het niet genoeg om te melden dat jouw algemene voorwaarden zijn gedeponeerd, omdat je deze immers zelf aan de wederpartij moet verstrekken.

Als je telefonisch zaken doet, geldt er een uitzondering. Je moet dan in je gesprek vermelden dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat je deze eventueel kosteloos zult opsturen. Doe je elektronisch zaken dan zal je vóór of bij het sluiten van de overeenkomst de algemene voorwaarden elektronisch ter beschikking moeten stellen. Dit moet op een zodanige manier, dat de wederpartij de voorwaarden kan opslaan en nog eens na kan lezen.

Moet je algemene voorwaarden opstellen?

Het is voor iedereen die een eigen bedrijf heeft en te maken heeft met klanten waarmee overeenkomsten moeten worden gesloten, verstandig om algemene voorwaarden op te stellen. De algemene voorwaarden die je opstelt moeten aansluiten bij de feitelijke gang van zaken binnen jouw bedrijf en/of jouw branche. Welke algemene voorwaarden je ook hanteert, de volgende zaken komen meestal voor:

 • offerte (vrijblijvend of niet, termijn voor aanvaarding?);
 • transport (wie betaalt transport, verzekering, invoerrechten?);
 • levertijd (overmacht);
 • betaling (betalingstermijn, incassokosten, rente);
 • eigendomsvoorbehoud (eigendom gaat pas over na betaling?);
 • garantie (zo ja, onder welke voorwaarden?);
 • afwikkeling van geschillen (rechter of arbitrage);
 • aansprakelijkheid (beperking, hoogte schadevergoeding).

Met behulp van voorbeelden van jouw brancheorganisatie of relevante bedrijven kun je zelf je algemene voorwaarden opstellen.

TIP Het is verstandig je algemene voorwaarden te laten scannen. Dit kun je ook doen via Veilig Doen.

Indien je te maken hebt met een beroep waarbij je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, dan kun je jouw aansprakelijkheid deels afdekken door goede algemene voorwaarden op te stellen. Met goede voorwaarden loop je minder risico op aansprakelijkheid en mocht er toch aansprakelijkheid ontstaan, dan zal de verzekeraar van de beroepsaansprakelijkheid de aansprakelijkheid ook eerder erkennen. Een voorbeeld van goede algemene voorwaarden die door verzekeraars geaccepteerd worden, kun je onderaan deze pagina downloaden.

Toepassing van de algemene voorwaarden

Wanneer je zaken doet met grote bedrijven zijn de twee wettelijke basiseisen niet van toepassing omdat de wederpartij dan wordt geacht te beschikken over voldoende deskundigheid. Wel moeten de algemene voorwaarden voldoen aan de algemene beginselen van redelijkheid en billijkheid.

Deponeren van algemene voorwaarden

Het voordeel van het deponeren van je algemene voorwaarden bij de rechtbank of de Kamer van Koophandel is dat degene met wie je zaken doet toch jouw algemene voorwaarden kan inzien als je niet in staat bent om deze te verstrekken. Tevens heeft het deponeren van de algemene voorwaarden ook een bewijsfunctie. Doordat bij deponering de algemene voorwaarden worden voorzien van een datum en een nummer kun je aantonen dat je tussentijds niets in de tekst van de algemene voorwaarden hebt veranderd. Bij wijzigingen moet je er zelf voor zorgen dat de nieuwe versie van je voorwaarden in zijn geheel gedeponeerd wordt bij een rechtbank of de Kamer van Koophandel.

Gratis zzp voorwaarden of voorwaarden op maat via Veilig Doen?

Via onze samenwerkingspartner veiligdoen.nl  kun je voorwaarden op maat laten maken die specifiek voor jouw branche zijn samengesteld. De voorwaarden worden bij Veilig Doen opgesteld door een ervaren jurist. Wat kun je verwachten?

 • Op maat gemaakte algemene voorwaarden;
 • Juridisch waterdichte algemene voorwaarden;
 • Goede match tussen algemene voorwaarden en bedrijf;
 • Voorwaarden die voldoen aan de actuele wetgeving.

Korting op jouw algemene voorwaarden

Speciaal voor de leden van Het Ondernemerscollectief hebben wij een korting van € 30,- kunnen bedingen. Word nu lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van korting op je voorwaarden én van korting op talloze andere producten en diensten voor jou als zzp'er. Lees hier meer over dit aanbod.

TIP Je kunt hieronder twee gratis voorbeelden 'algemene voorwaarden' downloaden

Downloads

Download 

Algemene voorwaarden zzp'ers zakelijke dienstverlening

Download 

Algemene leveringsvoorwaarden beroepsaansprakelijkheid

Whitepaper 

Voorkom conflicten met de juiste contracten en voorwaarden

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.