• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Hoe kies ik als zzp’er een boekhouder?

Je kan er als zzp’er voor kiezen om je boekhouding zelf te doen, maar in veel gevallen is het aan te raden om dit (deels) over te laten aan een boekhouder. Dit scheelt je niet alleen een hoop tijd, een boekhouder zorgt er ook voor dat jij optimaal gebruik kunt maken van alle fiscale voordelen. Bovendien hoef je je niet druk te maken over alle (steeds veranderende) fiscale regels. Maar hoe kies je nu een passende boekhouder? Gebruik de checklist hieronder!

Checklist boekhouder kiezen

Volg deze tips om snel een boekhouder te vinden die past bij je bedrijf:

1. Zet factoren die je boekhouding bepalen op een rijtje:

  • Hoeveel facturen verwacht je te sturen en te ontvangen?
  • Wat is je verwachte omzet?
  • In welke branche opereert je bedrijf?
  • Richt je je alleen op Nederland of ook het buitenland?
  • Hoeveel werknemers heb je?

2. Heb je al een boekhoudpakket en welke werkzaamheden wil je zelf doen?

  • Werk je al met een online boekhoudpakket?
  • Maak je facturen in bijvoorbeeld SnelStart?
  • Boek je zelf bijvoorbeeld inkopen in je boekhouding of wil je alle boekingen laten maken door je accountant of boekhouder?
  • Wil je zelf btw-aangifte doen?

3. Wat verwacht je van een boekhouder?

  • Wil je dat je boekhouder specifieke kennis van je branche heeft?
  • Wil je dat je boekhouder de salarisadministratie bijhoudt?
  • Verwacht je proactief advies?
  • Wil je je boekhouder ook 's avonds kunnen bellen?

4. Maak een lijstje met mogelijke boekhouders

Maak gebruik van je sociale contacten en doe een rondvraag bij collega-ondernemers in je netwerk

5. Zoek een boekhouder die met je boekhoudpakket werkt

Wanneer je werkt met bijvoorbeeld SnelStart, wil je natuurlijk graag een boekhouder die ook met deze boekhoudsoftware werkt. Je kunt dan online samenwerken in je administratie. Als je online samenwerkt, kan je boekhouder vanuit zijn eigen SnelStart-omgeving op elk moment in je administratie meekijken en werken. Je bepaalt samen wie wat doet.

Wil je zelf veel doen en ben je vooral op zoek naar een controlerend paar ogen? Dat kan! Heb je liever dat je boekhouder meer zaken voor je regelt en dat jij zelf af en toe checkt? Ook dat is mogelijk! Je kunt snel een vraag stellen als je niet snapt hoe het zit, want je boekhouder kijkt van een afstandje mee. Jullie kunnen tegelijkertijd in de administratie werken. Maak goede afspraken om dubbel werk te voorkomen!

Zoek met de accountantzoeker een SnelStart-boekhouder of accountant bij jou in de buurt.

Accountantzoeker

 

6. Welke diploma's heeft jouw boekhouder?

De titel 'boekhouder' is niet beschermd en je hebt er dus officieel geen diploma’s voor nodig om jezelf zo te noemen. Een zelfstandige boekhouder zou moeten beschikken over een HBO BE of een accountancy opleiding, zoals Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) of Moderne Bedrijfsadministratie (mba) en bij voorkeur SPD Bedrijfsadministratie (SPD). Daarnaast is het belangrijk dat hij of zij een goede kennis heeft van fiscale zaken. Vraag hier gerust naar.

7. Heb jullie een persoonlijke klik met je boekhouder?

Je geeft je boekhouder toegang tot betalingsmiddelen en privacygevoelige informatie. Zitten jullie op dezelfde golflengte? Heb je een persoonlijke klik?

8. Welke competenties heeft je boekhouder?

Je boekhouder is niet alleen je vertrouwenspersoon, maar ook je fiscale coach en onderhandelaar. Hij of zij moet je helpen om de belastingdruk legaal te verlagen; cijfermatig inzicht hebben en dit ook duidelijk kunnen overbrengen; en je behoeden voor grote risico’s. Je ideale boekhouder is daarom besluitvaardig, proactief, klantgerichtheid en communicatief vaardig.

9. Maak duidelijke afspraken met elkaar

Heb je een boekhouder gekozen? Maak dan duidelijke afspraken. Hoe vaak zie je elkaar? Wanneer neemt de boekhouder contact met je op? Welke kosten brengt hij in rekening? Welke werkzaamheden doet je boekhouder en welke werkzaamheden doe je zelf? Hoe gaat je boekhouder om met vragen en extra werk?

10. Spreek een vaste prijs af

Bij veel administratiekantoren kun je een vaste prijs afspreken. Dit voorkomt dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan. Spreek goed af wat er wel en wat er niet onder de vaste prijs valt.

Met bovengenoemde punten vind je een boekhouder die past bij je bedrijf. Zo ben jij minder tijd kwijt aan je administratie en houd je meer tijd over om te ondernemen.

Meer tijd besparen?

Gebruik je nog geen SnelStart? Met dit online boekhoudpakket kun je niet alleen gemakkelijk bonnetjes en inkoopfacturen scannen, je bent ook sneller klaar met de rest van je administratie. Lees hier hoe je tijd bespaart op jouw boekhouding.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.