#ZZPUpdate week 13: Steun zzp’ers voor verplichte AOV neemt af, schijnzelfstandigheid speelt ook in kinderopvang en zorg en visie om pensioenopbouw zzp’ers te verbeteren
Het aantal zzp’ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), is de afgelopen twee jaar afgenomen. Dit blijkt uit een enquête van de Knab bank onder 1.500 zelfstandig ondernemers. Waar in 2021 nog 41% van de ondervraagde zzp’ers voorstander was van een verplichte AOV, steunt nu nog maar 36% deze verplichtstelling.
De rijksoverheid wil de verplichte AOV per 2027 invoeren. Zzp’ers moeten dan 8% van hun inkomen afstaan om een buffer bij arbeidsongeschiktheid op te bouwen. Oskar Barendse, financieel expert bij Knab, vindt de AOV een duur geintje. “Er wordt gesproken over een wachttijd van een jaar, waardoor een zzp'er bij arbeidsongeschiktheid het eerste jaar zelf moet overbruggen. Anderzijds wordt alleen het minimumloon afgedekt en dat is ongeveer € 1.650. Dat is ook geen groot bedrag.”
Vooral de voorgenomen wachttijd stuit veel zzp’ers tegen de borst. Als de overheid de wachttijd van een jaar zou inkorten, groeit de steun van zzp’ers naar 57%. Barendse ziet meer heil in andere vormen van AOV. “Je kunt ook in een broodfonds gaan, of een tussenvariant van een schenking en verzekering. Ook kan je een gewone AOV nemen, die meer past bij jouw persoonlijke situatie. Dat blijkt altijd het belangrijkst, maar het kost dus altijd geld.” Knab ondersteunt wel het idee van een verplichting, maar dan met als voorwaarde dat zowel de premie als wachttijd omlaag gaan.
Schijnzelfstandigheid speelt ook in zorg en kinderopvang
De uitspraak van de Hoge Raad, die vorige week oordeelde dat Deliveroo-maaltijdbezorgers geen zzp’ers zijn, moet ook andere sectoren die met zzp’ers werken aan het denken zetten. Dit stelt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem werken veel zzp’ers, bijvoorbeeld in de zorg of kinderopvang, óók als werknemer en niet als zelfstandige. Maar zolang een vast dienstverband niet wordt afgedwongen, staat dat niet vast, aldus Verhulp.
“Als ik mij als pedagogisch zzp'er meld bij een kinderdagverblijf, dan word ik ingeroosterd en word van mij hetzelfde werk verwacht als van medewerkers die in dienst zijn. Waaruit blijkt dat ik ondernemer ben?”, vraagt Verhulp zich af. Voor veel bedrijven blijft het aantrekkelijk om zelfstandigen in te zetten, omdat de overheid tot 2025 niet handhaaft op schijnzelfstandigheid. Verhulp denkt dat de meeste werkgevers pas in de loop van 2024 actie gaan ondernemen door bijvoorbeeld zzp’ers wél in dienst te nemen.
Volgens hoogleraar Economie van de Vrije Universiteit Pieter Gautier is de politiek veel te laat met het formuleren van nieuwe wetgeving in deze. “In het specifieke geval van Deliveroo kun je zeggen dat het werknemers zijn, maar je kunt ook zeggen dat het zelfstandigen zijn omdat ze zelf de hoeveelheid uren kunnen bepalen. Dus het zit er tussenin. Uiteindelijk zou de politiek moeten kijken naar de uitkomsten: is er een gelijk speelveld tussen Deliveroo en andere ondernemingen in termen van belasting. Zo niet, dan moet er wat aan gedaan worden.”
Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.
Taskforce werkt aan visie om pensioenopbouw voor zzp’ers te verbeteren
De Taskforce Inkomen voor Later werkt aan een visie om de pensioenopbouw voor zelfstandigen in de derde pijler (lijfrente) te verbeteren. Bijvoorbeeld door met nieuwe vormen van pensioenopbouw tegemoet te komen aan de behoefte van flexibilisering in zowel inleg als tussentijdse opname. Of het ontwikkelen van een simpele rekentool om direct inzicht te krijgen in de jaar- en reserveringsruimte.
In de Taskforce zitten zelfstandigenorganisaties, het ministerie van SZW, het Nibud, de KvK, MKB Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Er zijn te veel zelfstandigen met te weinig pensioen. Zo blijkt uit onderzoek van DNB dat slechts 11% van de zelfstandigen pensioen opbouwt in de derde pijler. Onderzoek van het Nibud toont aan dat bijna de helft van de zzp’ers met alleen AOW niet rondkomt.
Zzp’ers die kiezen voor een derde-pijlerproduct, moeten hun jaarruimte berekenen om te bepalen hoeveel er kan worden ingelegd. Mariska van den Berg-Houweling, beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars: “Zelfstandigen moeten bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunnen zien wat de beschikbare jaar- en reserveringsruimte is. Een belangrijke stap is dat pensioenuitvoerders aan de Belastingdienst moeten doorgeven hoeveel pensioen deelnemers opbouwen. De Belastingdienst kan dan de jaar- en reserveringsruimte berekenen en tonen. Dit zal zelfstandigen enorm helpen.” Dit voorjaar wordt advies van de Taskforce verwacht.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!