• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 5: Explosieve groei zelfstandige ondernemers, online bank Knab voor zzp’ers verkocht aan Oostenrijkse bank, steeds meer zzp'ers doen de boekhouding zelf

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Explosieve groei zelfstandige ondernemers

Uitzendbureaus hebben te maken met een dalende vraag naar personeel. Deze daling wordt toegeschreven aan zowel de haperende economie als de voorkeur van bedrijven om steeds vaker zzp'ers in te huren. De directeur van werkgeversorganisatie ABU, Jurriën Koops, drukt zijn verbazing uit over de trend en noemt het "bizar dat een kamermeisje zich ondernemer kan noemen".

Deze verandering wordt nog duidelijker als we naar de cijfers van 2023 kijken. Het aantal gewerkte uren voor uitzendkrachten daalde met maar liefst 14% ten opzichte van het voorgaande jaar. Bedrijven geven de voorkeur aan het inhuren van zzp'ers boven uitzendkrachten vanwege de kostenefficiëntie van zelfstandige ondernemers. Zo is er een explosieve groei te zien in het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland. Volgens recente statistieken zijn er nu maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders aan het werk als zelfstandig ondernemer.

Bron: Telegraaf.nl

Steeds meer zzp'ers doen de boekhouding zelf

Met de opkomst van gebruiksvriendelijke boekhoud-apps is er een groeiende trend onder zzp'ers om zelf hun boekhouding te beheren. De diensten van een boekhouder of accountant worden voornamelijk ingeschakeld voor financieel advies, niet langer voor praktische administratieve taken.

In de drukke maand januari, gekenmerkt door administratieve verplichtingen zoals de btw-aangifte en het opmaken van de jaarlijkse balans, blijkt uit een onderzoek van Boekhouder.nl onder vierhonderd zzp'ers dat bijna de helft (49,5 procent) van hen deze taken zelfstandig uitvoert, zonder hulp van een professional.

Het onderzoek onthult dat bijna driekwart van de zzp'ers zichzelf voldoende bekwaam acht op het gebied van boekhouding. Meer dan de helft van deze zelfstandigen besteedt hooguit een half uur per week aan hun boekhouding, waarbij bijna een kwart dankzij gebruiksvriendelijke boekhoud-apps maximaal een uur eraan besteedt.

Opmerkelijk is dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een kwart van de zzp'ers maandelijks financiële zorgen ervaart. Het inschakelen van een boekhouder of accountant voor financieel advies is dus zeker verstandig.

Het platform benadrukt dat de aanbeveling voor het inschakelen van een boekhouder sterk afhankelijk is van de aard van het werk. Voor zzp'ers met een eenvoudige administratie, zoals bijvoorbeeld zelfstandige marketeers of tekstschrijvers, kan zelfstandig beheer vaak voldoende zijn. Echter, voor zzp'ers in sectoren zoals de bouw, waar complexere financiële zaken spelen, blijft het inschakelen van professionele hulp een aanrader. Mocht je toch zelf je boekhouding willen doen, check hieronder de verschillende pakketten.

Bron: accountant.nl

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Online bank Knab voor zzp’ers verkocht

ASR heeft aangekondigd dat het de onlinebank Knab overdraagt aan de Oostenrijkse bank BAWAG Group voor een bedrag van 510 miljoen euro, zo meldt de verzekeraar. De overname van Knab door ASR volgde op de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon. Eerder gaf de verzekeraar al aan de strategische opties voor Knab te onderzoeken, waarbij meerdere biedingen werden ontvangen voor de onlinebank.

Naast de verkoopovereenkomst is er een aanvullende deal gesloten. Na de afronding van de overname heeft ASR de mogelijkheid om het beheer van hypotheken op de balans van Knab over te dragen aan BAWAG, met een extra vergoeding van 80 miljoen euro.

De afronding van de verkoop wordt verwacht in de tweede helft van 2024, onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en advies van de centrale ondernemingsraad van ASR.

Knab, opgericht in 2012, positioneert zich als een bank voor zzp'ers en had eind 2022 346.000 betalende klanten, met een nettowinst van 32,2 miljoen euro.

Bron: businessinsider.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Uren apps vergelijken

Uren apps vergelijken

Eenvoudig je uren bijhouden? We hebben voor jou een aantal populaire urenregistratie apps voor zzp'ers op een rijtje gezet.

 

ZZP Agenda

juni
25
juni
26