• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 46: adviesorgaan legt bom onder zzp-wet, zzp’ers optimistischer over eigen bedrijf en zzp’ers kunnen productiever zijn bij doorgroei als ondernemer

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Adviescollege Sociale Zaken legt bom onder nieuwe zzp-wet

De nieuwe wet die schijnzelfstandigheid van zzp’ers een halt moet toeroepen, doet veel stof opwaaien en dreigt te mislukken. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft een bom onder de conceptwet gelegd. Volgens het adviesorgaan van het ministerie van Sociale Zaken lost de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden het probleem niet op. Sterker nog, het leidt alleen maar tot meer onduidelijkheid en méér regels voor bedrijven en burgers.

Het ATR adviseert het demissionaire kabinet om een dikke streep door de plannen te halen. Volgens het adviesorgaan laat de nieuwe wet te veel interpretatie bij de beoordeling van de toetsingscriteria: de aansturing en controle van de zelfstandige, of het werk structureel is en of het werk voor eigen rekening en risico is. Dit vergroot de onduidelijkheid en leidt tot administratieve rompslomp, aldus het ATR. Dat het kabinet adviseert om de huidige plannen niet te laten doorgaan, maar eerst gesprekken te voeren met zelfstandigen en individuele werkgevers. Daarnaast stelt het ATR voor om eerst een praktijkproef te houden, voordat de regels definitief op de schop gaan.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

De internetconsultatie over de conceptwet heeft maar liefst 1.111 reacties opgeleverd, voornamelijk van zzp’ers uit alle branches. De reacties zijn voornamelijk negatief.  Daarnaast zijn er bezwaren van zzp-belangenorganisaties én werkgeversorganisaties. Ook lijkt er weinig politiek draagvlak voor het wetsvoorstel. Demissionair minister Karien van Gennip zegt na de verkiezingen met een inhoudelijke reactie op de (afgelopen week gesloten) internetconsultatie te komen.

Bronnen: NU.nl, Accountancy Vanmorgen en AD.nl

Zzp’ers optimistischer over eigen bedrijf

Zzp’ers en mkb’ers zijn in 2023 optimistischer over hun eigen bedrijf dan vorig jaar. Gaven de zelfstandigen zonder personeel in 2022 hun bedrijf gemiddeld een 7,2, dit jaar geven ze gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer.  Vooral in de sectoren zakelijke dienstverlening en de detailhandel overheerst het optimisme. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

De optimismemeter slaat nog duidelijker uit ten opzichte van het coronajaar 2020, toen de zzp’ers en mkb’ers hun bedrijf een gemiddeld rapportcijfer van 6,8 gaven. Sindsdien is het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft, bijna gehalveerd van 20% naar 11%. Anderzijds gaat het nog altijd met 1 op de 10 ondernemers niet goed. Dit speelt vooral in de horeca. Met een cijfer van 6,9 scoort de horeca het laagste van alle sectoren. Bijna een kwart van de ondernemers geeft zijn bedrijf een onvoldoende.

Het eigen welbevinden van de ondernemers stijgt licht en zij kijken over het algemeen optimistischer naar de toekomst. De sectoren bouw, gezondheid en zakelijke diensten hebben de meest positieve vooruitzichten, terwijl de horeca opnieuw de minst rooskleurige situatie heeft, waarbij een kwart van de ondernemers een onvoldoende geeft.  

De meerderheid van de ondernemers verwacht geen financiële problemen in de komende zes maanden, maar bijna één op de tien ondernemers voorziet wel uitdagingen vanwege stijgende kosten. Belangrijke aandachtspunten voor het komende half jaar zijn het vinden en behouden van klanten, het verdienmodel en de winstgevendheid van de onderneming. Circa 7% geeft aan betalingsachterstanden te hebben, voornamelijk bij de Belastingdienst. De achterstanden zijn het gevolg van het moeten terugbetalen van uitgestelde belastingen en/of coronasteun, minder verkopen en/of lagere omzet, en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen. Voor ongeveer een kwart van deze ondernemers leiden de achterstanden tot ernstige problemen.

Bron: De Ondernemer

Personeel aannemen als zzp'er

Ben jij van plan om personeel aan te gaan nemen als zzp'er? Download dan deze handige, gratis whitepaper voor meer informatie!

Whitepaper | Personeel aannemen als zzp'er
Personeel aannemen als zzp'er

Inkomen 30% kleine ondernemers onder bijstandsniveau

Ongeveer 30% van de ondernemers in het kleinbedrijf verdiende in het tweede kwartaal van 2023 minder dan het bijstandsniveau. Maar 42% van de ondernemers verdiende het minimumloon of meer. Dit is een daling vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar, toen nog 53% van deze ondernemers minimaal het minimumloon verdiende.

Deze cijfers komen naar voren uit de nieuwste Kleinbedrijf Index van kredietverstrekker Qredits, Ondernemersvereniging ONL en de Hogeschool Utrecht. Meer dan duizend ondernemers vulden een vragenlijst in. Het terugkerende onderzoek heeft als doel om de situatie van kleine ondernemers in Nederland in kaart te brengen.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening (64%) en technische beroepen (59%) verdienden meer dan het minimumloon. De lonen van ondernemers in de culturele sector scoorden het laagst. Uit de resultaten blijkt ook dat ondernemers met personeel een hoger loon verdienen dan ondernemers zonder personeel. Volgens de onderzoekers lukt het ondernemers om de nettomarges te stabiliseren, terwijl de kosten blijven stijgen in een krimpende economie. “Dit impliceert dat ondernemers er alles aan doen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen. En dus minder loon uit de zaak halen om het bedrijf zo gezond mogelijk te houden.”

Bron: Ondernemen & Internet

Zzp’ers kunnen productiever zijn bij doorgroei

Door het groeiend aantal zzp’ers, blijft de productiviteitsgroei van Nederland achter. Dit wordt vermeld in de Staat van het MKB, de jaarlijkse publicatie van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Volgens woordvoerder van het Comité Paul van Dijk zouden zzp’ers productiever kunnen zijn als ze met hun bedrijf doorgroeien, maar dat gebeurt zelden. “Negen van de tien zzp’ers is na tien jaar nog steeds zzp’er.”

Het totaal aantal bedrijven in Nederland groeit nog nauwelijks. De groei van het aantal zzp’ers maskeert het dalende aantal oprichtingen van MKB-bedrijven in het afgelopen jaar. Dat is een trendbreuk met voorgaande jaren. Het aantal bedrijfsopheffingen steeg. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap wijst in het onderzoek niet alleen op de stagnatie in aantal bedrijven, maar ook op de achterblijvende investeringen en productiviteitsgroei. 

“Deze stagnatie gaat ten koste van de vernieuwing van het Nederlands bedrijfsleven”, zegt Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan Tilburg University. Volgens hem is Nederland ten opzichte van bijvoorbeeld de Verenigde Staten vooral sterk in sectoren waar nauwelijks nog groei in zit. “We verliezen terrein in de internationale concurrentieslag.”

De cijfers van de Kamer van Koophandel zijn nog somberder dan die van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. In 2022 registreerde de KvK 334.224 bedrijven met personeel, in 2023 waren dat er 334.663, een toename met 439 bedrijven. In 2021 telde het handelsregister nog meer dan 2100 nieuwe bedrijven met personeel, in 2020 waren dat er 2800. Dit jaar groeide het aantal bedrijven het meest in de bouw en in de zakelijke dienstverlening. Klappen vielen dit jaar bij de industrie, bij de groothandelsbedrijven en in de landbouw. Uit de Staat van het MKB blijkt ook dat er in Nederland de afgelopen tien jaar meer krimp- dan groeibedrijven waren.

Bron: FD.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda