gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Waar moet een sluitende rittenadministratie aan voldoen?

Rijd je als zzp’er ook privé met een auto van de zaak? Voorkom dan dat je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar rijdt voor privédoeleinden. Overschrijd je dit aantal kilometers, dan betaal je ook bijtelling over je privégebruik. Dit voorkom je door een sluitende kilometer- of rittenregistratie te overhandigen aan de Belastingdienst.

Zo houd jij je kilometerregistratie op orde!

Bijtelling houdt in dat je een bedrag bij je winst moet rekenen. Hierover betaal je dus ook belasting. Het bijtellingspercentage hangt af van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. In 2019 zijn er twee tarieven voor de bijtelling: 8% en 22%.

Hier lees je hoeveel bijtelling je moet betalen!

Kilometerregistratie: de eisen

Als je wilt voorkomen dat je over dit privégebruik bijtelling betaalt, zorg je dus dat je aan kunt tonen dat je minder dan 500 kilometers per kalenderjaar voor privédoeleinden gebruikt. Dit doe je met een sluitende of controleerbare ritten- of zzp kilometerregistratie. Deze overhandig je aan de Belastingdienst. Daaraan zijn een aantal eisen verbonden.

In een kilometerregistratie moeten in ieder geval onderstaande gegevens worden vermeld:

 • Wat is het merk van de auto?
 • Wat is het type van de auto?
 • Wat is het kenteken van de auto?
 • De periode waarin je de auto tot je beschikking hebt
 • De ritgegevens.

De ritgegevens omvatten:

 • De datum van de rit;
 • De begin- en eindstand van de kilometerteller;
 • Het adres van vertrek en het aankomstadres;
 • De route die je hebt gereden;
 • Of het een privé of zakelijke rit is geweest;
 • Rijd je tijdens een zakelijke rit kilometers om voor privédoeleinden? Bijvoorbeeld omdat je op weg naar een klant tien kilometer omrijdt om je kind naar de oppas te brengen? Dan noteer je ook deze ‘omrijkilometers’.

Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS)

Je kunt jouw kilometers handmatig bijhouden in bijvoorbeeld Excel, maar het is gemakkelijker om dit automatisch te doen via een rittenregistratiesysteem. Er zijn voldoende systemen voor zzp'ers die je allerlei handige voordelen kunnen bieden. Let wel op dat het systeem dat jij gebruikt voldoet aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Dit keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor ritregistratiesystemen die een sluitende rittenadministratie bieden. Systemen die aan dit keurmerk voldoen, voldoen daarmee automatisch ook aan de eisen van de Belastingdienst.

Lees hier meer over het Keurmerk Ritregistratiesystemen.

Maak het je zelf makkelijk

Als ondernemer of zzp’er zijn er ook een aantal handige hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken, om je administratie en boekhouding mee te vergemakkelijken. Een tankpas, zoals de MoveMove van MultiTankcard kost je slechts € 5,95 per maand en je kunt gelijk gebruikmaken van allerlei gemakken en voordelen. Als lid van het Ondernemerscollectief maak je negen maanden gratis gebruik van deze pas.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord