gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Starten als zzp'er vanuit de WW

Heb je een WW-uitkering en denk je erover om een bedrijf te starten? Dan ben je niet de enige. De overheid wil mensen steunen die vanuit de WW voor zichzelf beginnen. Daarom is er een regeling om met behoud van uitkering te starten als ondernemer. Natuurlijk moet je jezelf daarbij aan bepaalde regels houden. Hoe het werkt, lees je in onderstaande stappen.

1. Leg je plan voor aan het UWV

Als je van plan bent om een bedrijf op te zetten en zeker weet dat je uit het juiste ondernemershout gesneden bent, is het allereerst belangrijk om jouw plannen voor te leggen aan jouw werkcoach van het UWV. Hij of zij kan jou helpen met het realiseren van je plannen en je uitleggen wat de spelregels zijn. Je moet toestemming krijgen van jouw contactpersoon. Daarbij gelden bijzonderheden als je een baan had bij de overheid of in het onderwijs. Neem dus altijd contact op met het UWV.

2. De onderzoeksfase

Als jouw adviseur positief over jouw plannen is, en jij nog steeds zelfstandig wilt gaan ondernemen, kom je in de onderzoeksperiode. Deze fase duurt maximaal zes weken. Tijdens deze periode werk je jouw bedrijfsplan verder uit. Je verdiept je in zaken als haalbaarheid, financiering, locatie, verzekeringen en vergunningen, belastingzaken en maakt een ondernemingsplan.

Tijdens de onderzoeksperiode heb je geen sollicitatieplicht en behoud je jouw uitkering. Als je tijdens deze periode besluit dat een eigen onderneming toch niet voor jou is weggelegd, dan verandert er niks en behoud je dezelfde uitkering, rechten en plichten als vóór de onderzoeksfase.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een belangrijke factor in het proces is het schrijven van een ondernemingsplan, omdat een businessplan meer inzicht geeft in commerciële haalbaarheid en je toekomstperspectief. Denk niet te licht over het schrijven van jouw ondernemingsplan. Jouw werkcoach beoordeelt jouw plan en geeft alleen groen licht als de kans dat je met het bedrijf in je levensonderhoud kan voorzien groot genoeg is. Om hier een oordeel over te kunnen vellen, moet je een competentietest maken en in staat zijn het ondernemingsplan goed toe te lichten.

Benieuwd of jij de juiste competenties hebt om zzp'er te worden? Doe hier eventueel de gratis zzp competentiescan om te kijken of jij voldoende ondernemersvaardigheden hebt.

4. Start als zzp'er

Is jouw ondernemingsplan goedgekeurd door het UWV en heb je officieel toestemming? Dan kun je echt aan de slag als ondernemer! Indien je het prijs op stelt, kan het UWV jou eventueel ook verder informeren of assisteren bij de praktische zaken rond het opstarten van jouw bedrijf, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het aanvragen van een Modelovereenkomst/voorheen VAR.

Je kunt op drie manieren als ondernemer starten als je werkloos bent:

  • met startperiode;
  • zonder startperiode, met behoud van WW;
  • zonder behoud van WW.

Optie 1: starten als zzp’er met startperiode

Als je jouw onderneming start op of na de dag dat je WW-uitkering in gaat, kun je gebruikmaken van de zogenoemde startperiode, die 26 weken duurt. Dit houdt in dat je alle uren aan jouw eigen bedrijf mag besteden: je hebt dus ook geen sollicitatieplicht tijdens deze fase. Je krijgt tijdens deze 26 weken 29% minder WW-uitkering. Heb je recht op minder dan 26 weken uitkering? Dan geldt de startperiode tot het einde van jouw uitkeringsperiode. Het maakt tijdens de startperiode niet uit hoeveel je verdient en hoeveel uren je als zzp’er werkt.

Voorbeeldformule
Was jouw nettoloon € 1.500,-? Dan ligt jouw WW-uitkering op € 1.050,- (70% van jouw nettoloon). Tijdens de startperiode krijg je 29% van je uitkering minder en houd je dus € 1.050,- - € 304,50 = € 745,50 over.

Wil je van de startersregeling gebruikmaken? Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo ben je verplicht de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ van het UWV te volgen. Als je op of na 1 juli 2015 werkloos bent geworden en je graag zelfstandig wilt ondernemen, hoef je geen uren of inkomsten van jouw eigen onderneming op te geven tijdens de startperiode, maar is het wel noodzakelijk het Inkomstenformulier van het UWV in te vullen en op te sturen.

Let op: het is niet toegestaan om als zzp’er opdrachten uit te voeren voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dat wel, dan kan je uitkering stopgezet worden tot het einde van de startperiode of kun je een boete krijgen. Na afloop van de startperiode mag je wel werken voor je oude werkgever.

Doorgaan als zzp'er na de startperiode
Ga je na afloop van de startperiode door als zzp’er? Dan geef je bij het UWV aan hoeveel uur jij aan jouw bedrijf gaat besteden. Dan wordt dit aantal uur gekort op je uitkering (urenkorting). De uitkering stopt zodra de inkomsten uit jouw bedrijf hoger zijn dan 87,5% van jouw uitkering.

Optie 2: starten zonder startperiode, met behoud van WW

Welke voorwaarden er voor jouw situatie gelden als je je uitkering wilt behouden, hangt ervan af of jouw uitkering voor of na 1 juli 2015 is gestart.

Werkloos voor 1 juli 2015?
Als je werkloos bent geworden vóór 1 juli 2015, kun je gebruikmaken van de urenkorting. Dit houdt in dat je bij het UWV het aantal uren opgeeft die je in jouw onderneming steekt. Na 4 weken wordt het gemiddelde van het aantal uur dat je aan je bedrijf hebt gewerkt berekend, waarna dit definitief van de WW wordt afgetrokken. Houd er ook rekening mee dat je wel sollicitatieplicht behoudt voor de overige uren die je niet aan het bedrijf besteedt.

Let op: als je na 4 weken minder uren gaat werken dan het berekende gemiddelde, krijg je geen hogere uitkering.

Werkloos op of na 1 juli 2015?
Als je op of na 1 juli 2015 werkloos bent geworden en als zzp’er wilt beginnen, gelden er andere regels. Op basis van de uren die je hebt gewerkt, wordt er een ‘fictief inkomen’ vastgesteld door het UWV. Hiervoor wordt het dagloon dat je verdiende omgerekend naar een uurtarief. De uitkomst daarvan worden vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige gaat werken. Het fictieve inkomen dat daaruit volgt, wordt definitief van je uitkering afgetrokken. Ga je minder uren als zzp’er werken? Dan krijg je geen hogere uitkering. Ook bij deze regeling geldt dat je sollicitatieplicht nog wel geldt voor de resterende uren waarvoor je uitkering ontvangt.

De uitkering stopt zodra de inkomsten uit jouw bedrijf hoger zijn dan 87,5% van jouw uitkering.

Optie 3: starten zonder WW

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder uitkering te starten. Dan zet je jouw uitkering stop via het Wijzigingsformulier WW.

5. Wat als het niet lukt? Stoppen als zzp’er

Besluit je om niet door te gaan met je bedrijf? Dit geef je door via het Wijzigingsformulier WW via het UWV. Als je aan de eisen van het UWV voldoet, heb je gewoon weer recht op je WW-uitkering en kun je deze dus opnieuw aanvragen. Dit heet herleving van jouw WW. Hoe veel en hoe lang je een uitkering krijgt, hangt van diverse zaken af. Je kunt dit dus het beste bespreken met je adviseur van het UWV.

Meer informatie over starten vanuit een uitkering vind je via www.uwv.nl.

Meer weten over je bedrijf starten? Kijk dan eens in ons ZZP Stappenplan.

TIP Onderstaande whitepapers vertellen je meer over starten vanuit de WW. Download ze gratis onderaan deze pagina!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Whitepaper 

Ondernemen vanuit de WW

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.