• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is de regeling voor zwangerschapsverlof als zzp'er?

Als vrouwelijke zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na jouw zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor de ZEZ?

  • Je bent zelfstandige met of zonder personeel (zzp'er);
  • je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp;
  • je bent meewerkend echtgenote van een zelfstandig ondernemer.

ZEZ en de urennorm

Als je in het jaar voor je bevalling tenminste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvang je de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan het minimumloon. Werkte je in het jaar voorafgaand aan jouw bevalling minder dan 1.225 uur, dan is de uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van jouw winst in het voorafgaande jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote bent.

Startend ondernemer

Als je zwanger bent geworden in het jaar dat je gestart bent als zzp'er, dan kun je ook aanspraak maken op de ZEZ. Bij het beoordelen van de aanvraag zal er gekeken worden naar het aantal uren wat je hebt gemaakt in dat jaar en wat je winst is. Aangezien je tijdens de startfase van je bedrijf vaak niet zoveel winst maakt en de uitkering ook niet over een volledig jaar wordt berekend, zal de uitkering over het algemeen een stuk lager zijn.

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Meer over de fiscale helpdesk
Fiscale hulp nodig?

Vrijwillig verzekerd

Als je een vrijwillige verzekering hebt afgesloten bij het UWV, kun je ook recht hebben op een ZEZ-uitkering. Je krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop je recht hebt op grond van de vrijwillige verzekering.

Ingangsdatum ZEZ

De periode waarin je een ZEZ-uitkering ontvangt, is ten minste 16 weken en gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na jouw vermoedelijke bevallingsdatum. Je hebt altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na jouw bevalling.

Aanvragen ZEZ

Je vraagt de uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met jouw aanvraag stuur je de zwangerschapsverklaring van jouw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen. Meer informatie over de Zwanger en Zelfstandig-regeling? Lees meer op deze pagina.

Lees ook eens het artikel over de kinderopvangtoeslag die geldt voor zzp'ers!

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.