gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is de regeling voor zwangerschapsverlof als zzp'er?

Als vrouwelijke zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na jouw zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Je komt in aanmerking voor een ZEZ als je voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor de ZEZ?

  • je bent zelfstandige met of zonder personeel (zzp'er);
  • je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp;
  • je bent meewerkend echtgenote van een zelfstandig ondernemer.

ZEZ en de urennorm

Als je in het jaar voor je bevalling tenminste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvang je de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan het minimumloon. Werkte je in het jaar voorafgaand aan jouw bevalling minder dan 1.225 uur, dan is de uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van jouw winst in het voorafgaande jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote bent.

Startend ondernemer

Als je zwanger bent geworden in het jaar dat je gestart bent als zzp'er, dan kun je ook aanspraak maken op de ZEZ. Bij het beoordelen van de aanvraag zal er gekeken worden naar het aantal uren wat je hebt gemaakt in dat jaar en wat je winst is. Aangezien je tijdens de startfase van je bedrijf vaak niet zoveel winst maakt en de uitkering ook niet over een volledig jaar wordt berekend, zal de uitkering over het algemeen een stuk lager zijn.

Vrijwillig verzekerd

Als je een vrijwillige verzekering hebt afgesloten bij het UWV, kun je ook recht hebben op een ZEZ-uitkering. Je krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop je recht hebt op grond van de vrijwillige verzekering.

Ingangsdatum ZEZ

De periode waarin je een ZEZ-uitkering ontvangt, is ten minste 16 weken en gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na jouw vermoedelijke bevallingsdatum. Je hebt altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na jouw bevalling.

Aanvragen ZEZ

Je vraagt de uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met jouw aanvraag stuur je de zwangerschapsverklaring van jouw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen. Meer informatie over de Zwanger en Zelfstandig-regeling? Lees meer op deze pagina.

Lees ook eens het artikel over de kinderopvangtoeslag die geldt voor zzp'ers!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord