• Laatste update:
  • Update datum:

Starten als zzp'er in de kinderopvang

Bij het starten als zzp’er in de kinderopvang komt veel kijken. Als werknemer wordt alles voor je geregeld door je werkgever, start je als zzp’er dan moet je alle randzaken zelf regelen. Als je als zzp'er in de kinderopvang gaat werken komen daar nog extra aandachtspunten bij.

Stappenplan starten als zzp'er in de kinderopvang

Voor iedere startende zzp'er in de kinderopvang is het van belang om je goed te oriënteren en voor te bereiden. Om je daarbij te helpen hebben wij een handig algemeen stappenplan gemaakt welke je kunt doorlopen. Na afloop ontvang je een oorkonde!!

Wanneer je deze stappen doorloopt kom je allerlei aandachtspunten tegen. Denk daarbij aan:

  • Verzekeringen
  • Boekhouding
  • Opdrachten
  • Acquisitie
  • Wetgeving
  • Aftrekposten
  • Zakelijke rekening

Wat we je ook aan kunnen raden is het boek: "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" geschreven door ZZP-Expert Martijn Pennekamp. Eventueel gratis te ontvangen wanneer je lid wordt van Het Ondernemerscollectief.

Naast de algemene stappen dien je als zzp'er in de kinderopvang rekening te houden met de volgende belangrijke zaken:

Algemene Verordening Gegevenbescherming (AVG)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft betrekking op iedereen die gegevens verwerkt. Wanneer je werkt met een klantenbestand of gegevens van cliënten vastlegt, dan verwerk je persoonsgegevens en ben je gehouden aan de AVG. In dit artikel over de AVG vind je een beknopte uitleg en op de website van de Rijksoverheid vind je een uitgebreide handleiding.

Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA)

De Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gaat over de zelfstandigheid van ondernemers. Ben je in loondienst of ben je zelfstandig? Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemerschap. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig. Word je gezien als schijnzelfstandige zzp'er in de kinderopvang? Dan hebben jij en je opdrachtgever een probleem. Zo kun jij dan je belastingvoordelen kwijtraken en jouw opdrachtgever een boete krijgen en achteraf nog sociale lasten moeten betalen.

Bij twijfel kan een modelovereenkomst duidelijkheid scheppen in de relatie tussen jou en je opdrachtgever.

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

VOG

Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kun je aantonen dat je gedrag in orde is en geen bezwaar vormt voor het werken met kinderen. Een VOG wordt afgegeven door Justis, de screeningsautoriteit van de overheid.

Aanmelden bij Geschillencommissie Kinderopvang

Vervolgens moet je jouw kinderopvangorganisatie aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Als je dat  niet doet, kun je je niet inschrijven bij jouw gemeente.

Registratie

Als je wilt starten met een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gastouderbureau of peuterspeelzaal, dan moet je jouw bedrijf registreren in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Die registratie moet je schriftelijk aanvragen bij jouw gemeente. Dat moet je tenminste 10 weken voordat je start regelen. 

Klachtenregeling opstellen

Verder ben je verplicht om een klachtenregeling op te stellen. Dat is verplicht voor elke kinderopvangorganisatie. Je beschrijft hierin hoe iemand een klacht bij je kan indienen. Je vindt hier meer informatie:

Taaleis IKK

Vanaf 1 januari 2025 treedt de taaleis volgens de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in werking. Met een diploma of certificaat kun je bewijzen dat je aan de nieuwe taaleis voldoet. Hierop moeten de drie cijfers voor de deelvaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Luisteren benoemd staan. Voor deze vaardigheden moet je gemiddeld een 5,5 of hoger hebben behaald. Je mag per deelvaardigheid niet lager dan een 5,0 hebben gescoord.

EHBO

Daarnaast moet je een cursus EHBO bij kinderen gevolgd hebben.

Verzekeringen zzp’er kinderopvang

In de kinderopvang werk je met kinderen, hun ouders en apparatuur, dan kan er altijd iets fout gaan. En dat kan grote gevolgen hebben. Heb je letsel of schade veroorzaakt, dan moet jij daarvoor betalen. Daarom is het verstandig en bij veel opdrachtgevers zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en/of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er zijn meer verzekeringen die jouw risico’s afdekken. Wij raden je aan om jouw premie te berekenen via deze pagina en persoonlijk verzekeringsadvies in te winnen.

Voorbeelden uurtarieven kinderopvang

Als zzp’er in de kinderopvang bepaal jij je eigen uurtarief. Maar het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is niet gemakkelijk. Daarom is het verstandig om eerst uit te rekenen welk uurtarief je nodig hebt om een bepaald bruto-inkomen te kunnen behalen. Dit kun je doen door onze uurtarief calculator te gebruiken. 

De uurtarieven voor zzp'ers in de kinderopvang liggen niet vast en zijn onderhevig aan vraag en aanbod. Daarnaast zijn er verschillende functies met eisen aan vaardigheden en kennis. Hierdoor kan het uurtarief behoorlijk variëren.
Over het algemeen is het gemiddelde tarief € 37 voor een pedagogisch medewerker. Maar er zijn zzp’ers die veel meer vragen. Dat kan oplopen tot € 60 per uur, exclusief btw.

Je vindt wat voorbeelden van uurtarieven en hoe je ze bepaalt op deze websites:

Handige links

Hulp nodig?

Wij begrijpen als geen ander dat het opstarten als zzp’er in de kinderopvang niet altijd even gemakkelijk is. Start je vanuit een uitkering, zoals de Ziektewet, WW of WIA dan kun je eventueel, in samenwerking met het UWV, kosteloze begeleiding aanvragen via Stichting Startersloket

Heb je geen begeleiding nodig maar zoek je zo af en toe een klankbord of een andere manier om jouw ondernemerschap te ontwikkelen, word dan lid van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.