• Laatste update:
  • Update datum:

Starten als zzp online ondernemer

Bij het starten als zzp'er met een online onderneming komt veel kijken. Als werknemer wordt alles voor je geregeld door je werkgever, start je als zzp’er dan moet je alle randzaken zelf regelen. Als je als zzp'er met een online onderneming gaat werken komen daar nog extra aandachtspunten bij.

Stappenplan starten als zzp'er met een online onderneming

Voor iedere startende zzp'er met een online onderneming is het van belang om je goed te oriënteren en voor te bereiden. Om je daarbij te helpen hebben wij een handig algemeen stappenplan gemaakt welke je kunt doorlopen. Na afloop ontvang je een oorkonde!!

Wanneer je deze stappen doorloopt kom je allerlei aandachtspunten tegen. Denk daarbij aan:

  • Verzekeringen
  • Boekhouding
  • Opdrachten
  • Acquisitie
  • Wetgeving
  • Aftrekposten
  • Zakelijke rekening

Wat we je ook aan kunnen raden is het boek: "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" geschreven door ZZP-Expert Martijn Pennekamp. Eventueel gratis te ontvangen wanneer je lid wordt van Het Ondernemerscollectief.

Naast de algemene stappen dien je als zzp'er met een online onderneming rekening te houden met de volgende belangrijke zaken:

Algemene Verordening Gegevenbescherming (AVG)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft betrekking op iedereen die gegevens verwerkt. Wanneer je werkt met een klantenbestand of gegevens van cliënten vastlegt, dan verwerk je persoonsgegevens en ben je gehouden aan de AVG. In dit artikel over de AVG vind je een beknopte uitleg en op de website van de Rijksoverheid vind je een uitgebreide handleiding.

Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA)

De Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gaat over de zelfstandigheid van ondernemers. Ben je in loondienst of ben je zelfstandig? Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemerschap. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig. Word je gezien als schijnzelfstandige zzp'er met een online onderneming? Dan hebben jij en je opdrachtgever een probleem. Zo kun jij dan je belastingvoordelen kwijtraken en jouw opdrachtgever een boete krijgen en achteraf nog sociale lasten moeten betalen.

Bij twijfel kan een modelovereenkomst duidelijkheid scheppen in de relatie tussen jou en je opdrachtgever.

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Er zijn een aantal zaken die extra aandacht vragen. Op de eerste plaats moeten webshops en online platforms duidelijk zijn over wat wordt verkocht, tegen welke prijs en wat de levertermijn is. Daarnaast moet je de wettelijke bedenktijd vermelden en informatie geven over de bestelprocedure.

Consumentenbeoordeling en consumentenrecht

Als online ondernemer ben je verplicht om de consumentenbeoordelingen te controleren. Als je voor zoekresultaten betaalt, moet dit zichtbaar zijn voor je  klanten. De beoordelingen moet feitelijk juist zijn. Je mag geen verzonnen beoordelingen (laten) plaatsen. Het is ook niet toegestaan om een willekeurige prijs te gebruiken voor acties en aanbiedingen.

Deze regels gelden niet alleen in Nederland maar voor de hele EU. Hierdoor kunnen consumenten ook in het buitenland veilig online kopen. Je werkt dus met dezelfde regels als jouw buitenlandse concurrenten. Lees hier meer over de regels voor online verkoop en over jouw rechten en plichten op het gebied van consumentenrecht.

Regels voor verkoop aan bedrijven

Als je een product verkoopt aan een bedrijf dan heeft je klant geen recht op wettelijke bedenktijd en de regels voor garantie zijn ook anders. Deze verkoop valt niet onder het consumentenrecht. Zo mag je zakelijke klanten verplichten om de totale aankoopsom vooruit te betalen.

Handel in crypto

Als je handelt in digitaal geld of een bewaarportemonnee aanbiedt, dan ben je verplicht om je te registeren bij De Nederlandsche Bank.

Verzekeringen zzp’er met een online onderneming

Als zzp'er met een online onderneming werk je met klanten en automatisering, dan kan er altijd iets fout gaan. En dat kan grote gevolgen hebben. Heb je letsel of schade veroorzaakt, dan moet jij daarvoor betalen. Daarom is het verstandig en bij veel opdrachtgevers zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en/of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er zijn meer verzekeringen die jouw risico’s afdekken. Wij raden je aan om jouw premie te berekenen via deze pagina en persoonlijk verzekeringsadvies in te winnen.

Voorbeelden uurtarieven zzp’ers met een online onderneming

Als zzp’er met een online onderneming bepaal jij je eigen uurtarief. Maar het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is niet gemakkelijk. Daarom is het verstandig om eerst uit te rekenen welk uurtarief je nodig hebt om een bepaald bruto-inkomen te kunnen behalen. Dit kun je doen door onze uurtarief calculator te gebruiken. 

De uurtarieven voor zzp'ers met een online onderneming liggen niet vast en zijn onderhevig aan vraag en aanbod. Daarnaast zijn er veel verschillende functies die diverse vaardigheden en kennis vereisen. Hierdoor kan het uurtarief behoorlijk variëren. Over het algemeen geldt een gemiddeld uurtarief voor een online marketeer van € 75.

Je vindt wat voorbeelden van uurtarieven en hoe je ze bepaalt op deze websites:

Download gratis Uurtarievenboekje

Wil je weten welke uurtarieven jouw collega zzp'ers rekenen aan opdrachtgevers? Knab bank heeft samen met ons onderzoek gedaan naar uurtarieven van zzp'ers.

Download het uurtarievenboekje en kom erachter welke tarieven jouw collega zzp'ers met een online onderneming vragen.

Download uurtarievenboekje

Handige links

Hulp nodig?

Wij begrijpen als geen ander dat het opstarten als zzp’er met een online onderneming niet altijd even gemakkelijk is. Start je vanuit een uitkering, zoals de Ziektewet, WW of WIA dan kun je eventueel, in samenwerking met het UWV, kosteloze begeleiding aanvragen via Stichting Startersloket

Heb je geen begeleiding nodig maar zoek je zo af en toe een klankbord of een andere manier om jouw ondernemerschap te ontwikkelen, word dan lid van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.