• Laatste update:
  • Update datum:

Starten als zzp’er in de bouw

Bij het starten als zzp’er in de bouw komt veel kijken. Als werknemer wordt alles voor je geregeld door je werkgever, start je als zzp’er dan moet je alle randzaken zelf regelen. Als je als zzp'er in de bouw gaat werken komen daar nog extra aandachtspunten bij.

Stappenplan starten als zzp'er in de bouw

Voor iedere startende zzp'er in de bouw is het van belang om je goed te oriënteren en voor te bereiden. Om je daarbij te helpen hebben wij een handig algemeen stappenplan gemaakt welke je kunt doorlopen. Na afloop ontvang je een oorkonde!!

Wanneer je deze stappen doorloopt kom je allerlei aandachtspunten tegen. Denk daarbij aan:

  • Verzekeringen
  • Boekhouding
  • Opdrachten
  • Acquisitie
  • Wetgeving
  • Aftrekposten
  • Zakelijke rekening

Wat we je ook aan kunnen raden is het boek: "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" geschreven door ZZP-Expert Martijn Pennekamp. Eventueel gratis te ontvangen wanneer je lid wordt van Het Ondernemerscollectief.

Naast de algemene stappen dien je als zzp'er in de bouw rekening te houden met de volgende belangrijke zaken:

Algemene Verordening Gegevenbescherming (AVG)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft betrekking op iedereen die gegevens verwerkt. Wanneer je werkt met een klantenbestand of gegevens van cliënten vastlegt, dan verwerk je persoonsgegevens en ben je gehouden aan de AVG. In dit artikel over de AVG vind je een beknopte uitleg en op de website van de Rijksoverheid vind je een uitgebreide handleiding.

Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA)

De Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gaat over de zelfstandigheid van ondernemers. Ben je in loondienst of ben je zelfstandig? Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemerschap. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig. Word je gezien als schijnzelfstandige zzp'er in de bouw? Dan hebben jij en je opdrachtgever een probleem. Zo kun jij dan je belastingvoordelen kwijtraken en jouw opdrachtgever een boete krijgen en achteraf nog sociale lasten moeten betalen.

Bij twijfel kan een modelovereenkomst duidelijkheid scheppen in de relatie tussen jou en je opdrachtgever.

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA VOL-VCA

Steeds vaker vraagt een opdrachtgever om een VCA-certificaat als je ergens aan de slag gaat. Sinds 1 januari 2016 is een VOL-VCA diploma op alle bouwlocaties vereist.
Een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) staat voor basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Het laat zien dat je deze kennis kunt toepassen in het belang van jezelf en de mensen aan wie je leiding geeft.

Identificatie op de bouwplaats

Zzp'ers in de bouw worden steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om zich te identificeren op bouwplaatsen vanwege diverse regelgevingen, zoals de wet DBA, de AVG en de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA). Deze regelgevingen zijn bedoeld om de arbeidsmarkt te reguleren, schijnzelfstandigheid tegen te gaan en privacy te waarborgen. Als gevolg hiervan moeten zzp'ers in de bouw steeds vaker hun identiteit kunnen aantonen om te voldoen aan de geldende voorschriften en om mogelijke juridische en financiële consequenties te voorkomen. 

Verzekeringen zzp’er in de bouw

Als zzp’er in de bouw werk je met gereedschap, vervoer en mensen, dan kan er altijd iets fout gaan. En dat kan grote gevolgen hebben. Heb je letsel of schade veroorzaakt, dan moet jij daarvoor betalen. Daarom is het verstandig en bij veel opdrachtgevers zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en/of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er zijn meer verzekeringen die jouw risico’s afdekken. Wij raden je aan om jouw premie te berekenen via deze pagina en persoonlijk verzekeringsadvies in te winnen.

Voorbeelden uurtarieven zzp’ers in de bouw

Als zzp’er in de bouw bepaal jij je eigen uurtarief. Maar het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is niet gemakkelijk. Daarom is het verstandig om eerst uit te rekenen welk uurtarief je nodig hebt om een bepaald bruto-inkomen te kunnen behalen. Dit kun je doen door onze uurtarief calculator te gebruiken. 

De uurtarieven voor zzp'ers in de bouw liggen niet vast en zijn onderhevig aan vraag en aanbod. Daarnaast zijn er veel verschillende functies in de bouw die diverse vaardigheden en kennis vereisen en speelt je materiaal een rol. Hierdoor kan het uurtarief behoorlijk variëren. Over het algemeen geldt voor het uurtarief van een bouwvakker: € 32 tot € 45.

Je vindt wat voorbeelden van uurtarieven en hoe je ze bepaalt op deze websites:

Download gratis Uurtarievenboekje

Wil je weten welke uurtarieven jouw collega zzp'ers rekenen aan opdrachtgevers? Knab bank heeft samen met ons onderzoek gedaan naar uurtarieven van zzp'ers.

Download het uurtarievenboekje en kom erachter welke tarieven jouw collega zzp'ers in de bouw vragen.

Download uurtarievenboekje

Handige links

Hulp nodig?

Wij begrijpen als geen ander dat het opstarten als zzp’er in de bouw niet altijd even gemakkelijk is. Start je vanuit een uitkering, zoals de Ziektewet, WW of WIA dan kun je eventueel, in samenwerking met het UWV, kosteloze begeleiding aanvragen via Stichting Startersloket

Heb je geen begeleiding nodig maar zoek je zo af en toe een klankbord of een andere manier om jouw ondernemerschap te ontwikkelen, word dan lid van Het Ondernemerscollectief.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.