gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe start ik als zzp'er naast mijn loondienstverband?

Een veilige manier van starten, is starten vanuit een vast dienstverband. Hybride ondernemerschap heet dat met een mooie term. Je werkt dan dus nog voor een werkgever, maar bent daarnaast bezig met (het starten van) je eigen zaak. Groot voordeel hiervan is dat je bij jouw start toch een zeker inkomen hebt en niet geheel afhankelijk bent van je eerste omzet. Er zitten echter ook haken en ogen aan je bedrijf starten naast een dienstbetrekking.

Voor jezelf beginnen naast je baan

Toestemming werkgever

Allereerst is het van belang dat jouw werkgever weet van je plannen en geen bezwaar heeft tegen jouw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In je arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kun je terugvinden of je naast jouw baan een eigen bedrijf mag starten en zo ja: onder welke voorwaarden. Openheid en eerlijkheid naar jouw werkgever toe werkt hierbij meestal het beste.

Concurrentie

De kans dat jouw werkgever akkoord gaat met je plannen, is aanzienlijk groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen. Ga je precies dezelfde producten of diensten aanbieden als je werkgever, dan zal je werkgever niet zo enthousiast zijn. In veel gevallen moet je je ook houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat je wel en niet mag doen. Bekijk dus je arbeidscontract op een eventueel concurrentie- of relatiebeding.

Zware combinatie

Een bedrijf starten naast je baan mag dan wel ideaal lijken, het blijkt in de praktijk vaak wel een lastige combinatie. Als ondernemer wil je jezelf graag 24 uur per dag inzetten om je bedrijf op te zetten en tijd in je (nieuwe) klanten te steken, terwijl jouw werkgever natuurlijk ook 100% inzet verwacht. Het vergt vaak veel regelwerk om dit te combineren en alles in goede banen te leiden.

Heb je concrete plannen om naast je baan te starten als zzp'er?

Volg dan ons ZZP stappenplan en vraag een adviesgesprek aan bij bijvoorbeeld de Rabobank in jouw regio en een boekhouder voor de fiscale gevolgen van jouw hybride ondernemerschap. Laat je daarbij goed informeren, bijvoorbeeld over de uren-norm van 1225 uur. Als je die niet maakt als ondernemer (zie ook het artikel over het urencriterium) dan ontvang je geen fiscale voordelen en betaal je dus veel belasting over je winst uit onderneming.

Download ook de gratis whitepaper 'Parttime ondernemen naast je vaste baan' hieronder!

Downloads

Whitepaper 

Parttime ondernemen naast je vaste baan

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.