• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe start ik als zzp'er naast mijn loondienstverband?

Een veilige manier van starten, is starten vanuit een vast dienstverband. Deeltijd-zzp heet dat ook wel, of hybride ondernemerschap. Je werkt dan dus nog voor een werkgever, maar bent daarnaast bezig met je eigen zaak. Groot voordeel is dat je de zekerheid hebt van een vast inkomen, zodat je niet geheel afhankelijk bent van je eerste omzet. Er zitten echter ook haken en ogen aan het starten van je bedrijf naast een dienstbetrekking.

Voor jezelf beginnen naast je baan

Toestemming werkgever

Allereerst is het van belang dat jouw werkgever weet van je plannen en geen bezwaar heeft tegen jouw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In je arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kun je terugvinden of je naast jouw baan een eigen bedrijf mag starten en zo ja: onder welke voorwaarden. Openheid en eerlijkheid naar jouw werkgever toe werkt meestal het beste.

Concurrentie

De kans dat jouw werkgever akkoord gaat met je plannen, is aanzienlijk groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen. Ga je precies dezelfde producten of diensten aanbieden als je werkgever, dan zal je werkgever niet zo enthousiast zijn. In veel gevallen moet je je ook houden aan een concurrentiebeding of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat je wel en niet mag doen. Bekijk dus je arbeidscontract op een eventueel concurrentie- of relatiebeding.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Zware combinatie

Een bedrijf starten naast je baan mag ideaal lijken, in de praktijk blijkt het vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wil je graag 24 uur per dag inzetten in hte opzetten van je bedrijf, maar jouw werkgever verwacht ook 100% inzet. Het vergt vaak veel regelwerk om alles te combineren en in goede banen te leiden.

Heb je concrete plannen om naast je baan te starten als zzp'er?

Volg dan ons ZZP stappenplan en vraag een adviesgesprek aan bij bijvoorbeeld de Rabobank in jouw regio. Ook kun je advies vragen aan een boekhouder, met name als het gaat om de fiscale gevolgen van jouw hybride ondernemerschap. Laat je daarbij goed informeren, bijvoorbeeld over de uren-norm van 1225 uur. Als je die niet maakt als ondernemer (zie ook het artikel over het urencriterium) dan ontvang je geen fiscale voordelen en betaal je dus veel belasting over je winst uit onderneming.

Download ook de gratis whitepaper 'Parttime ondernemen naast je vaste baan' hieronder!

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.